Οι άνθρωποι έκαναν χρήση ναρκωτικών πριν από 3.000 χρόνια

Συναρπαστική ανακάλυψη για τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών κατά την αρχαιότητα. Τι αποκάλυψαν έρευνες στην Μινόρκα της Ισπανίας.
Nature/P. Witte

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι άνθρωποι έκαναν χρήση μεγάλων ποσοτήτων παραισθησιογόνων ναρκωτικών στην Ισπανία πριν από περίπου 3.000 χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι τρίχες που βρέθηκαν σε έναν χώρο ταφής στο νησί Μινόρκα μαρτυρούν ότι οι αρχαίοι ανθρώπινοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν φάρμακα που προέρχονταν από φυτά και θάμνους.

Πιστεύεται ότι πρόκειται για την παλαιότερη απόδειξη ότι άτομα στην Ευρώπη έκαναν χρήση παραισθησιογόνων ουσιών, με τους ερευνητές να εκτιμούν ότι αυτές τους προκαλούσαν παραλήρημα και παραισθήσεις.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, έχουν να κάνουν με σημάδια ανθρώπινης δραστηριότητας στο σπήλαιο Es Càrritx, στη νοτιοδυτική πλευρά της Μινόρκα. Το σπήλαιο αυτό φιλοξενεί περισσότερους από 200 ανθρώπινους τάφους και πιστεύεται ότι χρησίμευε ως τόπος τελετουργίας και κηδειών για περίπου 600 χρόνια, μέχρι το 800 π.Χ.

Nature/P. Arnau, J. L. Florit, J. Márquez & M. Márquez

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ουσίες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να είναι αρκετά ισχυρές, ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκαν ως μέρος των τελετουργιών που πραγματοποιήθηκαν στο σπήλαιο. Μεταξύ άλλων, εικάζεται ότι εκεί υπήρχαν σαμάνοι «που ήταν ικανοί να ελέγξουν τις παρενέργειες των φυτικών φαρμάκων»

Η ανάλυση των μαλλιών, που είχαν βαφτεί κόκκινα κατά τη διάρκεια των αρχαίων τελετουργιών και θα μπορούσαν να προέρχονται από περισσότερα από ένα άτομα, εντόπισε τρεις ψυχοδραστικές ουσίες.

Μαζί με την ατροπίνη και τη σκοπολαμίνη, που προκαλούν παραισθήσεις, οι επιστήμονες βρήκαν και εφεδρίνη, η οποία ενισχύει την ενέργεια και την εγρήγορση.

Nature/Consell Insular de Menorca

Οι ερευνητές παρατήρησαν, επίσης, ότι στη σπηλιά βρέθηκαν δοχεία με σπειροειδή μοτίβα σκαλισμένα στα καπάκια. Ορισμένοι μελετητές, σύμφωνα με την έκθεση, θεωρούν ότι αυτά αντιπροσωπεύουν τις «αλλαγμένες καταστάσεις συνείδησης» ενός ατόμου ενώ βρίσκεται υπό την επίδραση παραισθησιογόνων.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή