Οι χώρες με τους υψηλότερους φόρους εισοδήματος - Και πού δεν πληρώνουν καθόλου

O μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 41,65%.
Jae Young Ju via Getty Images

Το 2019 στη χώρα που όπου καταγράφονται τα υψηλότερα εισοδήματα, δηλαδή τη Σουηδία ο φόρος εισοδήματος ανέρχεται στο εξαιρετικά υψηλό 57,19%. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο παγκοσμίως και φυσικά είναι σαφώς υψηλότερο από τον μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ (41,65%).

Γενικότερα όπως παρατηρείται, οι φόροι εισοδήματος είναι υψηλότεροι στις σκανδιναβικές χώρες και οι υψηλότεροι καταγράφονται στη Δανία, τη Φινλανδία και την Ισλανδία με ποσοστό 55,89%, 53,75% και 46,24%. Σημειώνεται πως βάση της αρχής της δημόσιας ευθύνης, οι συνεισφορές των πλουσιότερων πολιτών καλύπτουν τις ανάγκες των λιγότερο προνομιούχων. Χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και το Βέλγιο εφαρμόζουν παρόμοιο μοντέλο.

Από την άλλη ορισμένες χώρες δεν έχουν καθόλου φόρο εισοδήματος. Τα πιο γνωστά παραδείγματα περιλαμβάνουν πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Κουβέιτ, οι οποίες αξιοποιούν τα έσοδα από το πετρέλαιο για την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.

Ορισμένα νησιά της Καραϊβικής, όπως η Ανγκουίλα και η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα επίσης δεν έχουν φόρο εισοδήματος ενώ τα νησιά Κέιμαν και οι Μπαχάμες είναι γνωστοί φορολογικοί παράδεισοι.

Στο Inforgraphic του Statista μπορείτε να δείτε το ύψος του φόρου εισοδήματος σε επιλεγμένες χώρες.

Infographic: Income Tax Around The World | Statista You will find more infographics at Statista

Δημοφιλή