Μείωση των χρεώσεων στις συναλλαγές ζητάει η κυβέρνηση από τις τράπεζες

Ή αγορά αντιδρά έντονα στο γεγονός ότι η κυβέρνηση αυξάνει τα ποσοστά υποχρεωτικών συναλλαγών μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.
ASSOCIATED PRESS

Οι υψηλές χρεώσεις στις συναλλαγές μέσω των τραπεζών θα βρεθούν στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει σήμερα Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους διευθύνοντες συμβούλους των συστημικών τραπεζών. Στη συνάντηση θα παρευρεθεί και ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ως ο αρμόδιος υπουργός επί του θέματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επιθυμεί να ενημερωθεί για τις προθέσεις των τραπεζών σχετικά με το σχεδιασμό της τιμολογιακής τους πολιτικής και ταυτόχρονα να τους ζητήσει να γίνουν κινήσεις από τη μεριά τους προκειμένου να περιοριστούν οι υψηλές χρεώσεις.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι η αγορά έχει αντιδράσει έντονα στο γεγονός ότι η κυβέρνηση αυξάνει τα ποσοστά υποχρεωτικών συναλλαγών μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, ωστόσο το αυξημένο κόστος αυτών των συναλλαγών το επωμίζονται οι έμποροι και στη συνέχεια οι καταναλωτές.

Στελέχη της αγοράς επανειλημμένως έχουν ενημερώσει την κυβέρνηση σχετικά με τα προβλήματα που προκαλούν οι υψηλές χρεώσεις, ειδικά από τη στιγμή που και οι τράπεζες πλέον ωθούν τους πελάτες τους να χρησιμοποιούν τα διαδικτυακά δίκτυα εξυπηρέτησης και όχι τα τραπεζικά γκισέ.

Κυβερνητικές πρωτοβουλίες

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι μετά από συνεννόηση με τις τράπεζες να υπάρξει μείωση των χρεώσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες. Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την Τρίτη δήλωσε ««Όταν διευρύνεται ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών το διοικητικό κόστος των τραπεζών πέφτει. Επομένως, αυτό, που περιμένουμε να δούμε είναι μειώσεις και όχι αυξήσεις στις χρεώσεις».

Πιο αυστηρός, γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν όψει και της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια τραπεζικού συνεδρίου στην Αθήνα. Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τις τράπεζες να αξιοποιήσουν τη καλή διάθεση που δείχνει η κυβέρνηση να λυθούν τα προβλήματα του κλάδου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο θέμα των χρεώσεων υπάρχει αίσθηση ότι οι τράπεζες έχουν στήσει καρτέλ.

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στους τραπεζίτες είπε ότι «υπάρχει η αίσθηση στον κόσμο ότι συνεννοηθήκατε για τις προμήθειες στις κάρτες», γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες ενόχλησε αρκετούς από τους παρευρισκόμενους τραπεζίτες.

Η θέση των τραπεζών

Στο περιθώριο του συνεδρίου τραπεζίτες μιλούσαν για άστοχες δηλώσεις του υπουργού τονίζοντας ότι τα πιστωτικά ιδρύματα λειτουργούν στην ελεύθερη αγορά, γεγονός που σύμφωνα με τους ίδιους δεν επιτρέπει δημιουργία καρτέλ. Ταυτόχρονα ομως, σημαίνει και ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός δεν μπορούν να παρέμβουν άμεσα στην τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών.

Αναφορικά με το ραντεβού με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών θα προσέλθουν στη συνάντηση με διάθεση να ακούσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης. Ωστόσο, όπως τονίζουν «τα περιθώρια ελιγμών για τις τράπεζες αυτή την εποχή είναι ιδιαίτερα περιορισμένα, δεδομένης της υποχρέωσης που υπάρχει να τονωθεί η κερδοφορία τους.

Μάλιστα, τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες δείχνουν ότι τα ποσοστά εσόδων από τις προμήθειες είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, γεγονός που μάλλον αφήνει περιθώρια για αυξήσεις στο μέλλον. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει εξορθολογισμός του κόστους κάποιων συναλλαγών, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, αναφέρουν οι ίδιες τραπεζικές πηγές

Δημοφιλή