Οι «ειδήσεις τσέπης» της ημέρας: Ρεκόρ πληθωρισμού και στην Ιαπωνία, αυξήσεις μισθών στη Γερμανία

Η Παγκόσμια οικονομία εξελίσεται σε «τρενάκι του τρόμου» καθώς ο πληθωρισμός παραμένει ισχυρός παρά τα μέτρα.
OsakaWayne Studios via Getty Images

«Οι ειδήσεις τσέπης είναι μία φρέσκια ματιά στα οικονομικά νέα της ημέρας που αγγίζουν τη ζωή μας».

Βουλιάζει και η Ιαπωνία στον πληθωρισμό

Δεν γλίτωσε ούτε η Ιαπωνία από το κύμα πληθωρισμού που χτυπά τις παγκόσμιες οικονομίες, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 1982.

Μετά από 40 χρόνια η ισχυρή οικονομία της Ασίας βλέπει και το γεν να χάνει την αξία του έναντι του έναντι του δολαρίου που κάνει πιο ακριβές τι εισαγωγές και εκτινάσσει τις τιμές στην ενέργεια.

Ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία έκλεισε στο 3,6% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, οριακά πάνω από το 3,5% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι και πολύ πάνω από το 3% τον Σεπτέμβριο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται και στην Ιαπωνία στην ενέργεια και τα προϊόντα, με την Κεντρική τράπεζα (BoJ) να επιμένει στην πολιτικής της διατηρώντας σταθερά τα επιτόκια. Το Τόκιο είναι η μοναδική αναπτυγμένη οικονομία που δεν έχει αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού παρότι ο πληθωρισμός ξεπερνά συνεχώς από τον Απρίλιο, το 2% τον στόχο που ορίζει ως όριο η κεντρική τράπεζα.

Γερμανία: Σχεδόν 4 εκατ. εργαζόμενοι παίρνουν αυξήσεις

Μετά από ισχυρές πιέσεις προς την κυβέρνηση και μαζικές απεργίες, το μεγαλύτεο συνδικάτο στη Γερμανία εξασφάλισε αυξήσεις μισθών 8,5% σε δύο δόσεις έως το 2024 σε σχεδόν 4 εκατ. γερμανών εργαζομένων.

Η IG Metall, το συνδικάτο των εργαζομένων στο χώρο της βαριάς βιομηχανίας, που στηρίζει την Γερμανική οικονομία, ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία, για αύξηση 5,2% στους μισθούς το 2023 και επιπλέον 3,3% το 2024 ενώ θα δοθεί αφορολόγητο μπόνους 3.000 ευρώ για την αντιστάθμιση των πληθωριστικών πιέσεων στο εισόδημα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι ζητούσαν αυξήσεις μισθών για να αντιμετωπίσουν τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις λόγω της ενέργειας και των τιμών των τροφίμων. Ίσως είναι ένα παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα συνδικάτα σε ευρωπαικές χώρες, καθώς ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος για τα νοικοκυριά.

Πληροφορίες Reuters

Δημοφιλή