Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Ευρώπη: Μην χρησιμοποιείτε κινεζικό εξοπλισμό για δίκτυα 5G

Τους προβληματισμούς της Ουάσινγκτον εξέφρασε Αμερικανός αξιωματούχος.
ASSOCIATED PRESS

Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως την κορυφαία τους προτεραιότητα στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας προσπάθειας να πείσουν συμμάχους τους να μην αγοράζουν εξοπλισμό της Huawei για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας επόμενης γενιάς, δήλωσε την Τρίτη αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μετά από συναντήσεις με την Κομισιόν και τη βελγική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, Αμερικανοί αξιωματούχοι πρόκειται να μεταφέρουν ένα μήνυμα σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες- πως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο αποτελεί κίνδυνο ασφαλείας, είπε το συγκεκριμένο στέλεχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Λέμε πως πρέπει να είστε πολύ, πολύ προσεκτικοί, και προτρέπουμε να μη βιαστεί κανείς και υπογράψει συμβόλαια με αναξιόπιστους προμηθευτές από χώρες όπως η Κίνα» είπε ο αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτόν τον εξοπλισμό για κατασκοπεία- έναν προβληματισμό τον οποίο η Huawei χαρακτηρίζει αβάσιμο. Οι προσπάθειες για παραγκώνιση της Huawei στην Ευρώπη, μια από τις μεγαλύτερες αγορές της, πιθανότατα θα εντείνει τις τριβές μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου στο εμπόριο.

Η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί «πολλαπλές οδούς» είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, περιλαμβανομένων συνομιλιών στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και σε διεθνείς συνδιασκέψεις σε Βαρκελώνη και Μόναχο. «Η Ευρώπη είναι σίγουρα εκεί που βλέπουμε το θέμα αυτό ως κορυφαία προτεραιότητα» είπε σχετικά.

Εξοπλισμός της Huawei χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη, ωστόσο οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε εξοπλισμό για την νέα τεχνολογία 5G, που υπόσχεται να διασυνδέσει σχεδόν τα πάντα, από οχήματα μέχρι εργοστάσια, σε πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες.

Ενώ η Ουάσινγκτον έχει σε μεγάλο βαθμό απαγορεύσει την προμήθεια εξοπλισμού της Huawei σε κυβερνητικές υπηρεσίες και εργολάβους, θεωρεί τις ευρωπαϊκές προετοιμασίες για δίκτυα 5G ως κίνδυνο ασφαλείας, που θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο και τις ΗΠΑ. «Η συνεργασία με έναν αναξιόπιστο προμηθευτή όπως η Huawei ή η ΖΤΕ θα έχει κάθε είδους επιπτώσεις για την εθνική σας ασφάλεια και...εφόσον είμαστε στρατιωτικοί σύμμαχοι με σχεδόν όλα τα μέλη της ΕΕ, και τη δική μας εθνική ασφάλεια» είπε ο αξιωματούχος.

Δημοφιλή