Οι φορτηγατζήδες μπλοκάρουν τη συνοριακή διέλευση Καναδά-ΗΠΑ

Διαμαρτύρονται για την εντολή υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της COVID-19 και απειλούν το συνοριακό εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά.
Lars Hagberg via Reuters

Οι Καναδοί βουλευτές εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις των διαδηλώσεων μετά τον μερικό αποκλεισμό της συνοριακής διέλευσης μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά από τους φορτηγατζήδες που διαμαρτύρονταν κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών και γι άλλους περιορισμούς που σχετίζονται με την COVID-19.

Ο αποκλεισμός στη γέφυρα Ambassador Bridge μεταξύ του Ντιτρόιτ και του Ουίνδσορ, στο Οντάριο, εμπόδισε την κυκλοφορία στον Καναδά, ενώ η διέλευση με προορισμό τις ΗΠΑ παρέμεινε ανοικτή, δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Marco Mendicino, αποκαλώντας τη γέφυρα «ένα από τα πιο σημαντικά συνοριακά περάσματα στον κόσμο». Μεταφέρει το 25% του συνόλου του εμπορίου μεταξύ Καναδά και Ηνωμένων Πολιτειών.

Vehicles block the route leading from the Ambassador Bridge, linking Detroit and Windsor, as truckers and their supporters continue to protest against the coronavirus disease (COVID-19) vaccine mandates, in Windsor, Ontario, Canada February 8, 2022. REUTERS/Carlos Osorio
Vehicles block the route leading from the Ambassador Bridge, linking Detroit and Windsor, as truckers and their supporters continue to protest against the coronavirus disease (COVID-19) vaccine mandates, in Windsor, Ontario, Canada February 8, 2022. REUTERS/Carlos Osorio
Carlos Osorio via Reuters

Ο Καναδός υπουργός Μεταφορών Ομάρ Αλγκάμπρα είπε ότι τέτοιοι αποκλεισμοί θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και τις αλυσίδες εφοδιασμού. «Έχω ήδη ακούσει από αυτοκινητοβιομηχανίες και παντοπωλεία τροφίμων. Αυτό είναι πραγματικά μια σοβαρή αιτία ανησυχίας», δήλωσε από την Οτάβα.

Μιλώντας σε έκτακτη συζήτηση αργά τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είπε ότι οι διαδηλωτές «προσπαθούν να αποκλείσουν την οικονομία μας, τη δημοκρατία μας».

Ανταλλακτικά αυτοκινήτων και άλλα αγαθά εξακολουθούσαν να διέρχονται από τα σύνορα το βράδυ της Τρίτης, παρά τις καθυστερήσεις στη γέφυρα. Αλλά τα φορτηγά έπρεπε να ταξιδέψουν σχεδόν 70 μίλια βόρεια μέχρι τη γέφυρα Blue Water που συνδέει τη Sarnia του Οντάριο με το Port Huron του Μίσιγκαν. Οι αρχές σε εκείνη τη γέφυρα ανέφεραν σχεδόν τρεις ώρες καθυστέρηση για τη διέλευση των φορτηγών. Συνολικά, το ταξίδι θα διαρκέσει περισσότερες από πέντε ώρες περισσότερο από το κανονικό.

Ο Φλάβιο Βόλπε, πρόεδρος της Canadian Auto Parts Manufacturers Association, είπε ότι οι διαδηλωτές δεν έχουν δικαίωμα να σταθμεύουν οχήματα στη μέση των δρόμων. Αναρωτήθηκε πόσοι από τους διαδηλωτές ήταν όντως φορτηγατζήδες επειδή οι ενώσεις φορτηγατζήδων και οι μεγάλες εταιρείες υλικοτεχνικής υποστήριξης έχουν αποκηρύξει τους αποκλεισμούς.

«Είναι πραγματικά μια συλλογή από αντικυβερνητικούς προβοκάτορες», είπε.

Οι διαδηλώσεις απειλούν επίσης τις προμήθειες φρέσκων προϊόντων, ζώων και άλλων τροφίμων, είπε ο Βόλπε.

Οι διαδηλωτές έκλεισαν επίσης μια άλλη σημαντική συνοριακή διάβαση ΗΠΑ-Καναδά στο Coutts της Αλμπέρτα.

Οι καθημερινές διαδηλώσεις που διοργανώνει το λεγόμενο κονβόι φορτηγών της Ελευθερίας επικεντρώνονται στην Οτάβα, όπου οι διαδηλωτές έχουν χρησιμοποιήσει εκατοντάδες σταθμευμένα φορτηγά για να παραλύσουν τμήματα της πρωτεύουσας για περισσότερες από 10 ημέρες. Οι διαδηλωτές είπαν ότι δεν θα φύγουν μέχρι να αρθούν όλες οι εντολές υποχρεωτικού εμβολιασμού και οι περιορισμοί για την COVID-19.

Οι διοργανωτές διαμαρτυρίας ζητούν εδώ και εβδομάδες την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Τριντό, αν και τα περισσότερα από τα περιοριστικά μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή από τις επαρχιακές κυβερνήσεις.