Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Οττάβα του Καναδά λόγω διαδηλώσεων κατά των μέτρων για την πανδημία

Έχει καταληφθεί από το "κονβόι ελευθερίας"."Εκτός ελέγχου" η κατάσταση, αδυνατεί να αντιδράσει η αστυνομία.
via Associated Press

Ο δήμαρχος της Οττάβας Τζιμ Γουότσον κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πρωτεύουσα του Καναδά καθώς η κατάσταση είναι ”εκτός ελέγχου” εξαιτίας της δράσης του αυτοαποκαλούμενου ”κονβόι της ελευθερίας”. Σε αυτό μετέχουν επαγγελματίες οδηγοί (πούλμαν και φορτηγών) και χιλιάδες άλλοι πολίτες διαμαρτυρόμενοι για τη χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού και λοιπών μέτρων για την πανδημία και έχουν ουσιαστικά καταλάβει την πρωτεύουσα εδώ και μια εβδομάδα.

Το κέντρο της πόλης είναι αποκλεισμένο ενώ οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας επεκτάθηκαν αυτό το σαββατοκύριακο και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Καναδά.

Lars Hagberg via Reuters
Lars Hagberg via Reuters

«Αυτήν την στιγμή η κατάσταση είναι τελείως εκτός ελέγχου, διότι τον νόμο τον κάνουν οι διαμαρτυρόμενοι», δήλωσε ο δήμαρχος Τζιμ Γουότσον σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, κάνοντας την διαπίστωση ότι οι διαδηλωτές είναι «πολύ περισσότεροι από τους αστυνομικούς».

«Χάνουμε την μάχη ... πρέπει να ξαναπάρουμε την πόλη μας», είπε ο δήμαρχος χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την συμπεριφορά των διαδηλωτών που κλείνουν τους δρόμους και ενεργοποιούν χωρίς διακοπή τα κλάξον.

Όπως εξήγησεη, η απόφαση να κηρύξει την πρωτεύουσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης «αντανακλά τον σοβαρό κίνδυνο και την απειλή που συνιστούν για την ασφάλεια των κατοίκων οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις και τονίζει την ανάγκη για υποστήριξη από άλλες αρχές και κυβερνητικά κλιμάκια».

NurPhoto via Getty Images
Οττάβα
Οττάβα
Lars Hagberg via Reuters

Ο δήμαρχος της καναδικής πρωτεύουσας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι διαδηλωτές είναι περισσότεροι από τους αστυνομικούς και έχουν τον έλεγχο της κατάστασης αλλά δεν δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα επιβάλει

Το «κονβόι της ελευθερίας» ξεκίνησε ως κίνημα διαμαρτυρίας επαγγελματιών οδηγών κατά του μέτρου που επιβάλει τον εμβολιασμό στους επαγγελματίες που διασχίζουν τα σύνορα του Καναδά με τις ΗΠΑ για να εξελιχθεί σε καθολική διαμαρτυρία κατά των περιοριστικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέτρων και κατά της κυβέρνηση του Τζάστιν Τρυντό. Ο τελευταίος μάλιστα, και η οικογένειά του, την περασμένη εβδομάδα αναγκάστηκαν να φυγαδευτούν από την πρωθυπουργική κατοικία και να μεταφερθούν στην άγνωστη τοποθεσία, για λόγους ασφαλείας.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ