Οι ιθαγενείς της Αμερικής βλέπουν εκπλήρωση προφητείας στη γέννηση ενός λευκού βίσονα

Ο βίσονας εντοπίστηκε στην περιοχή Lamar Valley και είναι το πρώτο λευκό βουβάλι που γεννήθηκε στο τελευταίο άγριο κοπάδι στις ΗΠΑ,
Mark Newman via Getty Images

Ένας σπάνιος λευκός βίσονας φωτογραφήθηκε στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone των ΗΠΑ, συναρπάζοντας τις φυλές των ιθαγενών της Αμερικής που το εκλαμβάνουν ως οιωνό, ο οποίος προαναγγέλλει σημαντικές αλλαγές.

Ο βίσονας εντοπίστηκε στην περιοχή Lamar Valley και είναι το πρώτο λευκό βουβάλι που γεννήθηκε στο τελευταίο άγριο κοπάδι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με σύγχρονα αρχεία.

Η φωτογράφος Erin Braaten, τράβηξε φωτογραφίες από τον νεαρό βίσονα στις 4 Ιουνίου, ενώ επισκεπτόταν το πάρκο με τα τρία από τα οκτώ παιδιά της. Την ώρα που το κοπάδι κινούνταν αργά, παρατήρησε τον μικρό βίσονα απέναντι από ένα ποτάμι, σχεδόν 100 μέτρα μακριά. Στην αρχή νόμιζε ότι επρόκειτο για κογιότ λόγω του ανοιχτού χρώματός του.

«Υπήρχαν τόσες πολλές διαφορετικές σκέψεις και συναισθήματα», είπε η Erin Braaten στο BBC. «Ήταν καταπληκτικό. Σκέφτηκα ότι θα είχα περισσότερες πιθανότητες να φωτογραφίσω έναν μεγαλοπόδαρο από έναν λευκό βίσονα».

Η γέννηση ενός λευκού βίσονα αποτελεί ιερό γεγονός για πολλές φυλές ιθαγενών των Μεγάλων Πεδιάδων, συμπεριλαμβανομένων των Lakota, οι οποίοι πιστεύουν ότι σχετίζεται με μια εποχή πριν από περίπου 2.000 χρόνια, όταν η τροφή ήταν λιγοστή και οι βίσονες σπάνια εμφανίζονταν.

Ο θρύλος των Lakota μιλάει για μια όμορφη γυναίκα που εμφανίστηκε και παρέδωσε στους ανθρώπους μια ιερή πίπα και ένα πακέτο. Η γυναίκα τούς είπε ότι θα επέστρεφε για να αποκαταστήσει την αρμονία σε έναν ταραγμένο κόσμο και στη συνέχεια κύλησε στο έδαφος τέσσερις φορές, αλλάζοντας χρώμα κάθε φορά πριν μεταμορφωθεί σε ένα λευκό βουβάλι. Επομένως, τα λευκά βουβάλια θεωρούνται πλέον σημάδι ότι οι προσευχές εισακούονται και ότι η αλλαγή έρχεται.

Η λευκή βουβαλίστρια θεωρείται επίσης η κύρια προφήτης στη θρησκεία πολλών φυλών, συμπεριλαμβανομένων των Sioux, Cherokee, Comanche και Navajo. Η ιστορία της συχνά παρομοιάζεται με εκείνη του Ιησού στον Χριστιανισμό.

Ο Simon Moya-Smith, ένας συγγραφέας των Oglala Lakota, δήλωσε στο BBC ότι σύμφωνα με την παράδοση, η άφιξη ενός λευκού μοσχαριού θεωρείται ταυτόχρονα «ευλογία και προειδοποίηση για σημαντικές αλλαγές».

Κάθε φορά που βλέπεις ένα λευκό βουβάλι, «έχεις αυτήν την προφητεία ότι κάτι καλό ή κάτι κακό θα συμβεί. Αλλά ξέρουμε ότι θα είναι σπουδαίο – σπουδαίο με την έννοια ότι θα είναι σημαντικό».

Ο Moya-Smith δήλωσε ότι οι φυλές εργάζονται για να ερμηνεύσουν το νόημα της άφιξης του μικρού βουβαλιού. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του πάρκου Yellowstone δεν έχουν επιβεβαιώσει επίσημα τη γέννηση του βουβαλιού.

Η National Bison Association υπολογίζει ότι μόνο ένας έως δύο λευκοί βίσονες γεννιούνται κάθε χρόνο.

Δημοφιλή