Σκιάθος: Κάτω τα χέρια απο τα βότσαλα της παραλίας του Mama Mia!

Η παραλία είναι από τις πολυφωτογραφημένες αλλά έγινε ακόμη πιο δημοφιλής μετά τα κινηματογραφικά μιούζικαλ «Μama Mia!»
mbbirdy via Getty Images

Η Σκιάθος αποτελεί έναν από τους ομορφότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα και κυρίως μετά την προβολή του νησιού διεθνώς μέσα από τα δύο τηλεοπτικά μιούζικαλ «Mama Mia!», έγινε ακόμη πιο δημοφιλές.

Η μεγάλη προσέλευση όμως τουριστών και προφανώς η ανάγκη τους να πάρουν πίσω στην πατρίδα τους ένα σουβενίρ από το νησί έχει βέβαια και αρνητικές επιπτώσεις, πέραν των προφανών θετικών για την τοπική οικονομία.

Όπως γράφει ο Guardian, ο κόλπος που έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο από τις δύο ταινίες χάνει την ομορφιά του καθώς μειώνονται δραστικά τα όμορφα, λευκά και λεία βότσαλα του και φαίνεται πως απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων.

Πρόκειται φυσικά για την παραλία Λαλάρια που είναι και μια από πιο πολυφωτογραφημένες και αναγνωρίσιμες από όπου, όπως φαίνεται οι τουρίστες όταν φεύγουν παίρνουν και κάμποσα βότσαλα για σουβενίρ.

Οι ντόπιοι λοιπόν ξεκίνησαν από το καλοκαίρι μια καμπάνια για την διάσωση της παραλίας. «Δεν είχαμε άλλη επιλογή...Στα Λαλάρια μπορεί να μην κατέρρευσε ο βράχος (όπως στο Ναυάγιο) αλλά αλλοιώνονται από την ανθρώπινη παρέμβαση που είναι τέτοια ώστε η φυσική ομορφιά της παραλίας να καταστρέφεται με ανησυχητικούς ρυθμούς», αναφέρει ο Θεόδωρος Τζούμας, επικεφαλής του πολιτιστικού συλλόγου. Συγκεκριμένα, ολόκληρο τμήμα της ακτογραμμής που σχηματιζόταν από βότσαλα, έχει εξαφανιστεί.

Τώρα λοιπόν στο αεροδρόμιο του νησιού έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα «κουτιά τιμιότητας» και ζητείται από τους τουρίστες να εναποθέτουν σε αυτά τα όμορφα, λευκά βότσαλα που πήραν από την παραλία ώστε αυτά στη συνέχεια να επιστραφούν σε αυτή.

Αυτή βέβαια δεν είναι η μόνη δράση που έχουν αναλάβει οι κάτοικοι.

Για να σταματήσει λοιπόν η καταστροφή της παραλίας, έγινε γνωστό πως το καλοκαίρι αποφασίστηκε η επιβολή προστίμου 1.000 δολαρίων στους τουρίστες, στην κατοχή των οποίων πιθανότατα να βρεθούν βότσαλα από τα Λαλάρια. Επίσης αφίσες έχουν τοιχοκολληθεί στο νησί και σε τουριστικά σκάφη ενώ έχει αναρτηθεί και σχετική πινακίδα στην παραλία. Από τους τουρίστες ζητείται να τραβήξουν μια φωτογραφία και όχι να πάρουν ένα βότσαλο.

Σύμφωνα πάντως το μέλος του δημοτικού συμβουλίου, Αθηνά Παπαγεωργίου οι μόνοι «ένοχοι» δεν είναι οι τουρίστες αφού όπως αναφέρει στον Guardian, είναι επίσης αρκετοί ντόπιοι που παίρνουν πέτρες από την παραλία και τα χρησιμοποιούν για τη δημιουργία μωσαϊκών για να διακοσμήσουν τα πατώματα και τις αυλές τους.

Πάντως η ανταπόκριση των τουριστών αυτές τις πρώτες ημέρες που είναι διαθέσιμα τα κουτιά επιστροφής των βότσαλων, φαίνεται πως είναι θετική και οι ελπίδες των ντόπιων μάλλον έχουν αναπτερωθεί.

Πηγή: The Guardian