Οικονόμου: Αποφασίσθηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού του Κόσμου

«Η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στην ασφάλεια των παιδιών», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.
Κτίριο της Κιβωτού του Κόσμου
Κτίριο της Κιβωτού του Κόσμου
Eurokinissi

Κατά την σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με την συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, δηλαδή του Υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και της Υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου, αποφασίσθηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού του Κόσμου, μετά τις σοβαρές καταγγελίες κακοποίησης ανηλίκων που είδαν το φως της δημοσιότητας. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην έναρξη της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου, είναι η ασφάλεια των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές της Κιβωτού. Για αυτό και επελέγη η λύση της αλλαγής διοίκησης και η συνέχιση της λειτουργίας της Κιβωτού του Κόσμου, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση από τη δικαιοσύνη. «Πλήρης διαλεύκανση, όχι κωλυσιεργία, όχι βιαστικές αποφάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «αποτρόπαια περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων» και υπογράμμισε ότι χρειάζεται πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών. «Εφόσον έχουν υπάρξει εγκληματικές πράξεις, οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανοχή σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των παιδιών.

Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου, «με βάση τη διάταξη που ψηφίσαμε το 2022, προχωράμε άμεσα στην αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού γιατί ναι μεν η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη, αλλά πρέπει να συνεχίσει η εύρυθμη λειτουργία της δομής για τα παιδιά» και υπογράμμισε πως η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς η κυβέρνηση αξιολόγησε ότι η παρούσα διοίκηση δεν εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία της δομής όσο βρίσκεται η υπόθεση σε εξέταση. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η προσωρινή διοίκηση θα μπορεί να παραμείνει μάξιμουμ ένα έτος. Ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές διοικήσεων και σε άλλες δομές, ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι η σημερινή απόφαση αφορά μόνο το θέμα της Κιβωτού του Κόσμου.

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ενισχύεται διαρκώς ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας και αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν γίνει για την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής. Ειδικότερα:

- στη μείωση του χρόνου που απαιτείται μέχρι την ένταξη στο εθνικό μητρώο αναδοχής

- στη θέσπιση του επιδόματος αναδοχής από 325 έως 1.200 ευρώ τον μήνα

- στη διεύρυνση των ηλικιακών ορίων με μέγιστη διαφορά του αναδόχου με το παιδί τα 50 έτη.

Δημοφιλή