Κιβωτός του Κόσμου: Καλεί μάρτυρες η Εισαγγελία – Στο «κάδρο» ο π. Αντώνιος και τρεις υπάλληλοι

Γονείς ζητάνε τα παιδιά τους πίσω - Στο «μικροσκόπιο» και η δομή της Καλαμάτας - Έκτακτη σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου.
Facebook

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση με την Κιβωτό του Κόσμου. Εξετάζονται από τις Αρχές οι καταγγελίες παιδιών που φιλοξενούνταν στις δομές της ΜΚΟ κι έχουν καταθέσει περιστατικά ξυλοδαρμών και κακοποιητικών συμπεριφορών από στελέχη και υπαλλήλους του οργανισμού.

Παράλληλα ένταση σημειώθηκε στην δομή στον Κολωνό, το πρωί της Δευτέρας, όταν γονείς που λένε πως είναι από τη Συρία, εισέβαλλαν στον χώρο ζητώντας τα παιδιά τους πίσω.

Οι γονείς έσπασαν την πόρτα για να μπουν, ενώ στη συνέχεια εξήλθαν. Ένας άνδρας είπε ότι «τους έχουν πάρει τα παιδιά» για να τα «πουλήσουν» κι ότι «πρέπει να γίνουν υιοθεσίες».

Να σημειωθεί ότι στο τραπέζι του Μαξίμου θα καθίσουν σήμερα μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου προκειμένου να συζητήσουν για τις δομές πρόνοιας, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην «Κιβωτό».

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, αρμόδια για τη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι η Δικαιοσύνη ενώ αναμένονται κλήσεις μαρτύρων στην Εισαγγελία οι οποίοι με τις καταθέσεις τους θα «φωτίσουν» την υπόθεση.

Στο «κάδρο» των ερευνών βρίσκονται, έπειτα από τις καταγγελίες των παιδιών ο π. Αντώνιος και τρεις υπάλληλοι της δομής.

Παράλληλα οι καταγγελίες για την «Κιβωτό» προκάλεσαν την παρέμβαση του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου.

«Κλειδί» για τι έρευνες τα όσα καταγγέλλονται από ανθρώπους που σχετίζονται με τη δομή της ΜΚΟ στην Καλαμάτα

Κομβικό ρόλο στις έρευνες των Αρχών φαίνεται πως θα διαδραματίσουν οι μαρτυρίες ανθρώπων που σχετίζονται με τη δομή του οργανισμού στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ως «νάρκισσο» περιγράφουν οι εργαζόμενοι τον π. Αντώνιο, σημειώνοντας πως επρόκειτο για έναν άνθρωπο απόμακρο και ιδιαίτερα περίεργο.

Όπως περιγράφουν, είχε επαφή μόνο με τα πρόσωπα του οικείου στον ίδιο περιβάλλοντος, τα οποία είχαν και σημαντικό ρόλο σε όλες της δομές της «Κιβωτού».

Ένα σημαντικό στοιχείο για τη σύνθεση του «παζλ» είναι οι συχνές μετακινήσεις παιδιών από δομή σε δομή, οι οποίες πραγματοποιούνταν χωρίς οι εργαζόμενοι να έχουν λόγο σχετικά ή να γνωρίζουν την αιτία. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που εξασφάλισε η ΕΡΤ, ο ιερέας καλούσε στο τηλέφωνο της εκάστοτε δομής και ζητούσε να ετοιμάσουν το παιδί που θα μετακινούνταν μέσα σε μισή ή μία ώρα, ή ακόμα και να το στείλουν στην Αθήνα με το ΚΤΕΛ.

Τα παιδιά μετακινούνταν στις δομές που ζητούσε ο π. Αντώνιος όπου μπορεί να έμεναν για δύο μέρες μέχρι και ένα μήνα, ή και να μεταφέρονταν σε άλλες δομές της Κιβωτού. Σημειώνεται δε ότι επρόκειτο για παιδιά που φοιτούσαν ταυτόχρονα και σε σχολεία της Καλαμάτας, από τα οποία απουσίαζαν αδικαιολόγητα τις χρονικές περιόδους που μεταφέρονταν σε άλλες πόλεις της χώρας.

Οι «διακρίσεις» μεταξύ των παιδιών – Η έρευνα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας

Οι μάρτυρες που μίλησαν στην ΕΡΤ, κάνουν λόγο και για ιδιότυπες διακρίσεις μεταξύ των παιδιών που φιλοξενούνταν στη δομή – για παράδειγμα, κάποια από τα παιδιά είχαν ακριβά κινητά και ρούχα, ενώ άλλα είχαν ελάχιστα χρήματα στην τσέπη τους.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το χρονικό διάστημα της αποχώρησης των μεγαλύτερων παιδιών από τη δομή της Καλαμάτας. Την ίδια περίοδο φέρονται να έλαβαν χώρα και αρκετά από τα περιστατικά τα οποία καταγγέλλει ο 19χρονος – δηλαδή, τα τέλη Ιανουαρίου του 2022, όταν, ξαφνικά, αποχώρησαν από τη δομή τρία παιδιά στην αρχή, για να ακολουθήσουν άλλα δύο λίγες μέρες αργότερα.

Όλα τα παιδιά που αποχώρησαν ήταν άνω των 13 ετών και, οι περισσότεροι άνθρωποι της δομής δηλώνουν άγνοια ως προς τους λόγους των αποχωρήσεών τους. Ωστόσο, η εντός της δομής φημολογία ήταν ότι τιμωρήθηκαν γιατί τους βρήκαν «κουπόνια με στοίχημα» ή ότι «τραγουδούσαν τραπ». Για το ένα από τα παιδιά ου αποχώρησαν, μάλιστα, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Μεσσηνίας κατέθεσε αναφορά στην εισαγγελία πρωτοδικών καθώς αυτό δεν ξαναεμφανίστηκε στο σχολείο του, έμεινε από απουσίες και ήταν κάτω των 15 ετών – ηλικία μέχρι την οποία η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική.

Έπειτα από την αιφνίδια υποχώρηση των παιδιών, άλλα, μικρότερα παιδιά της δομής κλήθηκαν από τον ιδρυτή της ΜΚΟ στην Αθήνα για ένα Σαββατοκύριακο ενώ, μετά την επιστροφή τους αναπτύχθηκε, εντός της δομής, η φημολογία περί κακομεταχείρισης όσων είχαν απομακρυνθεί τις προηγούμενες μέρες από την Καλαμάτα, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο τρόμο γύρω από την Αθήνα στα παιδιά που παρέμειναν στη δομή.

Παρέμβαση Ιερώνυμου – Σε ανάκριση ο π. Αντώνιος

Οι καταγγελίες για την «Κιβωτό» προκάλεσαν την παρέμβαση του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, διέταξε τη διενέργεια ανακρίσεων για τον π. Αντώνιο, στον οποίο απαγόρευσε ιεροπραξίες μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Διέταξα χθες το απόγευμα τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, κατόπιν επώνυμων καταγγελιών ενώπιον των αρμόδιων αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου, στον οποίο και επέβαλα, με απόφασή μου, την απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την Μ.Κ.Ο. «Κιβωτό του Κόσμου», η οποία και δεν υπάγεται σε αυτήν. Μόνος αρμόδιος για την διοίκηση, την διαχείριση και την όλη λειτουργία της είναι ο ως άνω κληρικός, ο οποίος ουδέποτε άλλωστε δέχθηκε να θέσει τις δομές της Μ.Κ.Ο. υπό την εποπτεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή να συνεργαστεί με τα επιτελικά στελέχη αυτής στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης με οιονδήποτε τρόπο.

Τόσο εμείς στην Εκκλησία, όσο και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία είμαστε σοκαρισμένοι στον υπέρτατο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Εκκλησία ούτε πρόκειται να ανεχθεί, πολλώ δε μάλλον να συγκαλύψει, επαίσχυντες και ειδεχθείς συμπεριφορές και πράξεις, που λερώνουν το ιερό ράσο. Το ιερό ράσο, το ποτισμένο με αίμα Αγίων και Ηρώων, δεν είναι δυνατόν να το φέρουν και να το φορούν όσοι το χρησιμοποιούν ανερυθρίαστα και πρόστυχα, χωρίς φόβο Θεού και ανθρώπων, για να καλύπτουν τις ανομίες τους και για να διαπράττουν εγκλήματα που στιγματίζουν ανεξίτηλα και για πάντα τις ζωές και τις ψυχές αθώων παιδιών.

Οι λέξεις αγάπη, στοργή και φροντίδα ούτε νοητικά πυροτεχνήματα μπορούν να είναι, ούτε επικοινωνιακά εργαλεία για την χειραγώγηση ανθρώπων, και δη ανηλίκων, και για την ικανοποίηση των πάσης φύσεως διαστροφών, που γεννούν νοσηροί και σάπιοι εγκέφαλοι. Στο όνομα της προστασίας των παιδιών, δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα η σταύρωσή τους και μάλιστα από «κληρικούς» που τα εκμεταλλεύονται και τα κακοποιούν παντοιοτρόπως έχοντας, κατά τα λοιπά, πείσει και το πανελλήνιο για τις «αγνές» τους προθέσεις. Κάτι τέτοιο δεν το χωρά ειλικρινά ο ανθρώπινος νους…

Ως Εκκλησία, είμαστε στη διάθεση των αρχών, προκειμένου να συμβάλουμε, με κάθε τρόπο, στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της εφιαλτικής υπόθεσης. Εφόσον αποδειχθεί η αλήθεια των κατηγοριών που αποδίδονται στον συγκεκριμένο κληρικό, η Εκκλησία και εγώ προσωπικά θα αποδώσουμε στον απόλυτο βαθμό την επίγεια εκκλησιαστική δικαιοσύνη.»

Πηγή: dikastiko.gr

Δημοφιλή