Οικονόμου: Η κυβέρνηση δεν θα αφήσει αναπάντητη καμία πρόκληση της Τουρκίας

«Καταδικασμένη σε αποτυχία η προσπάθεια με το τουρκολιβυκό ''μνημόνιο''», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου
Eurokinissi

Τα ελληνοτουρκικά ήταν ένα από τα θέματα που εστίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ. «Το μήνυμά μας είναι σταθερό και ξεκάθαρο: Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, αλλά απαντά με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που προκαλείται. Κρατά ανοιχτό το παράθυρο στο διάλογο, αλλά κλειστές τις πόρτες στις προκλήσεις. Και δεν πρόκειται -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός από την Πράγα- να αφήσει καμία τουρκική πρόκληση αναπάντητη», υπογράμμισε ο κ.Οικονόμου ενώ ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να παρακολουθήσει το τουρκικό παραλήρημα.

«Η Ελλάδα έχει τη δική της στρατηγική, που μας έχει οδηγήσει στο να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι σε κάθε επίπεδο, ψύχραιμοι και λειτουργούμε με άρτιο σχεδιασμό. Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις τουρκικές προκλήσεις, γιατί αυτό επιδιώκει να κάνει η Τουρκία. Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα μείνει κανένας λόγος και καμία πράξη της Τουρκίας αναπάντητη», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μιλώντας για το τουρκολιβυκό «μνημόνιο» ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κάιρο, όπου είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την παράνομη συμφωνία της Κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία. «Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η επισφαλής κατάσταση στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο και κοινός στρατηγικός στόχος μια σταθερή, ευημερούσα και ειρηνική Λιβύη για μια σταθερή Ανατολική Μεσόγειος. Όπως επεσήμαναν οι δύο Υπουργοί η θητεία της προσωρινής Κυβέρνησης της Λιβύης έχει λήξει προ πολλού, οπότε δεν έχει καμία αρμοδιότητα για συμφωνίες σχετικά με το μέλλον των εξωτερικών σχέσεων της Λιβύης. Κυρίως όμως δεν μπορεί να παραχωρήσει στην Τουρκία δικαιώματα έρευνας σε περιοχές που δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα. Και στην περιοχή αυτή η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν Συμφωνία για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία δημιουργεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα και για την Ελλάδα και για την Αίγυπτο. Επανέλαβε ο Υπουργός ότι το λεγόμενο «μνημόνιο» του 2019 καταγγέλθηκε διεθνώς ως παράνομο, άκυρο και ανύπαρκτο, ενώ καταγγέλθηκε και από το Κοινοβούλιο της Λιβύης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου.

"Αποτρόπαια όσα έχουν αποκαλυφθεί για την υπόθεση του Κολωνού"

Κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ ο Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς για την υπόθεση του 53χρονου βιαστή της 12χρονης στον Κολωνό, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την υπόθεση και ζήτησε να στραφεί η προσοχή όλων στην στήριξη του θύματος.

«Όσα έχουν αποκαλυφθεί για την υπόθεση αυτή είναι φρικτά, είναι αποτρόπαια. Νομίζω ότι είναι σοκαρισμένο το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Οι ελληνικές Αρχές, η αστυνομία, η δικαιοσύνη φροντίζουν έτσι ώστε να αποσαφηνιστεί κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτής και να τιμωρηθεί ο ενορχηστρωτής και όλοι οι συνένοχοι και να υπάρξει διαρκής και ουσιαστική στήριξη στο θύμα. Να θυμίσω ότι έχουν αυστηροποιηθεί πάρα πολύ οι ποινές για τέτοιου είδους αδικήματα και αν κριθεί ένοχος, υπό προϋποθέσεις μπορεί να καταδικαστεί μέχρι και με ισόβια. Πράγματι, ο συγκεκριμένος είχε διατελέσει μέλος της Νέας Δημοκρατίας, είναι σε αναστολή ήδη, είναι αυτονόητα αυτά. Νομίζω ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνιακής ή -πολύ περισσότερο- πολιτικής εκμετάλλευσης της υπόθεσης αυτής, στοχοποιώντας διάφορους ανθρώπους, πολιτικά πρόσωπα ή άλλα δημόσια πρόσωπα που κατά καιρούς μπορεί να είχαν φωτογραφηθεί μαζί του, προφανώς αγνοώντας πλήρως το ποιόν του και όλες αυτές τις αδιανόητες και φρικτές πράξεις, νομίζω μια τέτοιου είδους προσπάθεια και εργαλειοποίηση είναι πέρα για πέρα απαράδεκτη, αδιανόητη. Η προσοχή μας πρέπει να εστιαστεί σ' αυτό που είναι το θέμα, δηλαδή στο φρικτό αδίκημα και στη στήριξη του θύματος», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Δημοφιλή