Οικονόμου: Όσο διαρκεί η κρίση, η κυβέρνηση θα στέκεται δίπλα στην κοινωνία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε σε απολογισμό της τριετίας.
J. Oikonomou
J. Oikonomou
MotionTeam

Για μία ακόμα φορά ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι όσο διαρκεί η κρίση που έχει προκαλέσει πολύ μεγάλες ανατιμήσεις σε ενέργεια, προϊόντα και υπηρεσίες, η κυβέρνηση θα στηρίζει την κοινωνία μέσω λήψης των μέτρων που επιτρέπουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Το μεγαλύτερο μέρος της ενημέρωσης που έκανε ο κ. Οικονόμου, αφιερώθηκε στον απολογισμό του κυβερνητικού έργου της τριετίας καθώς σαν σήμερα, το 2019, η ΝΔ κέρδιζε τις εκλογές και σχημάτιζε κυβέρνηση.

Με αφορμή αυτή την επέτειο, ο Γιάννης Οικονόμου μίλησε για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε η χώρα, όπως τη διαχείριση της πανδημίας, τα ελληνοτουρκικά και την ενεργειακή κρίση και ανέφερε είκοσι δράσεις της κυβέρνησης:

1) Η Ελλάδα αύξησε το Α.Ε.Π. της κατά 8,3% το 2021 και κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2022, επίδοση που φέρνει σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη τριάδα της Ευρώπης.

2) Η ανεργία σημειώνει πτώση 4,8%, με περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις απασχόλησης που προστέθηκαν από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα.

3) Η κυβέρνηση προχώρησε σε 52 μειώσεις φόρων, μεταξύ των οποίων στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 34%, και εισφορών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, κάτι που σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ενίσχυσε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

4) Η Ελλάδα το 2021 σημείωσε ρεκόρ 20ετίας στις ξένες άμεσες επενδύσεις με 4,8 δισ. ευρώ, ενώ στο πρώτο τετράμηνο του 2022 έχουν ήδη προστεθεί άλλα 3 δισ.. Επιπλέον, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν διπλασιαστεί στα 40 δισ. ευρώ ετησίως, από 20 δισ. ευρώ τα προηγούμενα 12 χρόνια.

5) Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, ένας πρόσθετος 15ος μισθός έχει προστεθεί στο εισόδημα των χαμηλόμισθων εργαζομένων, που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, και με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα πια έχει τον 9ο υψηλότερο κατώτατο μισθό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όσες χώρες έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό.

6) Συνολικά 51 δισ. ευρώ, 43 δισ. κατά τη διάρκεια της πανδημίας και 8 δισ. ευρώ από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, έχουν δοθεί για να στηρίξουν θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και εισοδήματα.

7) Η Ελλάδα βγαίνει τον Αύγουστο από την ενισχυμένη εποπτεία, αποπλήρωσε νωρίτερα το Δ.Ν.Τ. και βρίσκεται πλέον ένα σκαλί πριν από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός το οποίο θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη.

8) Η Ελλάδα κέρδισε ένα τεράστιο πακέτο δημοσίων επενδύσεων στην Ε.Ε. εξασφαλίζοντας σωρευτικά 80 δισ. ευρώ για τη χώρα έως το 2027, χρήματα τα οποία –όπως τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου- θα μεταφερθούν στην καθημερινή οικονομία και θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το εισόδημα όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

9) Η ψηφιοποίηση του Κράτους, βοηθά στην εξοικονόμηση μεγάλων ποσών για το δημόσιο, ενώ με τις 1.500 νέες ψηφιακές υπηρεσίες εξασφαλίζονται τουλάχιστον 60 ώρες ελευθερίας για τους πολίτες που δεν θα ταλαιπωρούνται πλέον σε ουρές.

10) Είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία. Ήδη η χώρα μας είναι η 7η χώρα παγκοσμίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ήλιο, αέρα και νερό.

11) Σχεδιάζεται και υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα νέων υποδομών (δρόμοι, λιμάνια, σιδηρόδρομοι, μετρό, αντιπλημμυρικά έργα), σχεδόν διπλάσιο σε αξία πρόγραμμα έργων που υλοποιήθηκαν για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Συνολικά 65 έργα προϋπολογισμού σχεδόν 14 δισ. ευρώ.

12) Εφαρμόζεται το μεγαλύτερο πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας, αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ, με δράσεις όπως το νέο ολοήμερο σχολείο, οι νταντάδες της γειτονιάς, ο προσωπικός βοηθός για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

13) Στηρίζεται το δημόσιο σχολείο με 24.700 νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς -οι πρώτες προσλήψεις εδώ και 12 χρόνια- με τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, τα αγγλικά από το νηπιαγωγείο και τα εργαστήρια δεξιοτήτων σε δημοτικό και γυμνάσιο και με μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις.

14)Στηρίζεται η δημόσια υγεία με προσλήψεις 18.000 έκτακτων και μόνιμων υγειονομικών και με τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε 1,3 εκατ. γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού.

15)Δίνεται δύναμη στον εργαζόμενο και περισσότερα δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην αποσύνδεση και την ψηφιακή κάρτα εργασίας, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών.

16) Τελειώνει οριστικά το άγος των εκκρεμών συντάξεων έως τον Αύγουστο του 2022. Πλέον κάθε νέα αίτηση σύνταξης θα ικανοποιείται μέσα σε 3 μηνών.

17) Ενισχύονται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με 460 πρόσθετα λεωφορεία στην Αθήνα, 260 στη Θεσσαλονίκη, την παράδοση 3 σταθμών του μετρό στην Αθήνα, την εκκίνηση της γραμμής 4 και την ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης έως το τέλος του 2023.

18) Μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές κατά 85% το 2020 και 79% το 2021.

19) Η κυβέρνηση ενδυνάμωσε την αποτρεπτική και αμυντική ικανότητα της χώρας με εξοπλιστικό πρόγραμμα 5,5 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει 24 Rafale, 3 φρεγάτες Belharra, 41 προγράμματα αναβάθμισης εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων.

20) Μεγάλωσαν τα όρια της ελληνικής επικράτειάς, μετά από δεκαετίες, με την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο και ταυτόχρονα ενισχύθηκαν οι στρατηγικές συμμαχίες με Η.Π.Α., τη Γαλλία, τα Αραβικά κράτη και το Ισραήλ.

Δημοφιλή