Μητσοτάκης: Υποχρέωση μου να εξασφαλίσω τη σταθερότητα και την κυβερνησιμότητα της χώρας

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis
Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι για λόγους θεσμικής τάξης και πολιτικής σταθερότητας οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

«Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας της χώρας και αν έχει πολιτικό κόστος, ας έχει», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής –το οποίο χαρακτήρισε «βόμβα»- για ένα διάστημα κάποιων εβδομάδων θα υπάρξει υπηρεσιακή κυβέρνηση και επανέλαβε την εκτίμηση που εξέφρασε και χθες στη Βουλή (6/7) ότι στις δεύτερες κάλπες μπορεί να βγει αυτοδύναμη η ΝΔ.

Για το θέμα πιθανών συνεργασιών ο κ. Μητσοτάκης δεν τοποθετήθηκε καθώς όπως είπε είναι μακριά οι εκλογές, σημείωσε όμως ότι μία αυτοδύναμη ΝΔ δεν σημαίνει απαραίτητα μονοκομματική κυβέρνηση, εξηγώντας ότι ήδη μέλη του υπουργικού συμβουλίου προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους.

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την συμπλήρωση τριών ετών διακυβέρνησης της ΝΔ με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι όταν φτάσει η ώρα των εκλογών, οι πολίτες θα συγκρίνουν την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ με την τετραετία της ΝΔ.

Κλείνοντας την αναφορά του στα εκλογικά, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρωθυπουργός πρέπει να γίνει ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.

«Είναι νομοτελειακό να ξανασυζητήσουμε με τον κ. Ερντογάν»

Περνώντας στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε για το περιεχόμενο της συμφωνίας που είχε κάνει με τον Ταγίπ Ερντογάν κατά την τελευταία συνάντηση τους στην Κωνσταντινούπολη. «Του είπα πως δεν πρόκειται να δεχθώ καμία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, ούτε υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Και αν δεν το κατάλαβε ο κ. Ερντογάν, δεν είναι δικό μου θέμα», αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, ενώ εκτίμησε ότι μέσα στο καλοκαίρι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης, ανάλογη με αυτή του 2020.

Η χώρα είναι σε απόλυτη εγρήγορση για τα ελληνοτουρκικά, προσέθεσε ο πρωθυπουργός ο οποίος στάθηκε στο θέμα των συμμαχιών και εξήγησε ότι επιχείρησε να πείσει τις ΗΠΑ πως δεν είναι προς το συμφέρον της να πουλήσει όπλα σε μία χώρα του ΝΑΤΟ που απειλεί μία άλλη χώρα της Συμμαχίας.

«Και όπως φαίνεται οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να πουλήσουν οπλισμό στην Τουρκία αν δεν αλλάξει στάση», εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης.

Πάντως σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί να ξανακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Ταγίπ Ερντογάν. «Θα ξαναμιλήσουμε με τον κ. Ερντογάν. Είναι νομοτελειακό. Θα ξεχάσουμε το “Μητσοτάκης γιοκ” και θα ξανασυζητήσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ εξήγησε ότι το καλύτερο σενάριο είναι να επιλύσουμε τις διαφορές μας και το δεύτερο καλύτερο είναι να μάθουμε να ζούμε με τις διαφορές μας, χωρίς να δημιουργούνται κρίσεις.

«Η πιο δύσκολη κρίση ήταν οι φωτιές του καλοκαιριού»

Στον πρωθυπουργό τέθηκε η ερώτηση για το ποια ήταν η δυσκολότερη κρίση από αυτές που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση και απάντησε ότι «η πιο δύσκολη κρίση χωρίς δεύτερη συζήτηση ήταν οι φωτιές του καλοκαιριού, γιατί ήμασταν αντιμέτωποι με τη φύση χωρίς να μπορούμε να κάνουμε πολλά». Όπως εξήγησε τον προβληματίζει και φέτος το θέμα των πυρκαγιών, αν και ήδη υπάρχουν πολλά που έχουν μάθει από την περσινή κρίση.

Όσο για τη μεταρρύθμιση που θεωρεί ότι υπήρξε καθυστέρηση, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια το οποίο θα ήθελε να είχε έρθει νωρίτερα προς ψήφιση, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ξεκαθάρισε θα κάνει την εμφάνισή της στα ιδρύματα από το Σεπτέμβριο.

Στο πλαίσιο του απολογισμού της τριετίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη μείωση των φόρων, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην ψηφιοποίηση του κράτους, στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μιλώντας για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης ακρίβειας εξήγησε γιατί δεν πρέπει να μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα τονίζοντας ότι δημοσιονομικά δεν το αντέχει η χώρα, ανακοίνωσε ότι το Fuel Pass θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί και παραδέχθηκε το λάθος της κυβέρνησης να δώσει επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος με βάση της κατανάλωσης τις 300 κιλοβατώρες. «Κάναμε λάθος γιατί πολλά νοικοκυριά θερμάνθηκαν με ρεύμα χρησιμοποιώντας θερμαντικές συσκευές που έκαναν υψηλή κατανάλωση. Ναι εκεί κάναμε λάθος και γι αυτό ήρθαμε με το Power Pass και επιστρέφουμε χρήματα στους καταναλωτές», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας η οποία –όπως είπε- δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας ενώ αναφερόμενος στα ενεργειακά τόνισε ότι η χώρα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για το ακραίο σενάριο της πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας του φυσικού αερίου.

Δημοφιλή