Όλες οι λεπτομέρειες για τον βασιλικό γάμο: Από τις εγκαταστάσεις για το κοινό μέχρι την τελετή και τις δεξιώσεις

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τον πολυσυζητημένο, επερχόμενο γάμο του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle. Το ζευγάρι θα παντρευτεί στο εκκλησάκι του St. George στο παλάτι του Windsor το Σάββατο, 19 Μαίου.

Και καθώς η μέρα του γάμου πλησιάζει, παρακάτω θα βρείτε την πλήρη ατζέντα των όσων πρόκειται να παρακολουθήσουμε στην κάμερα και τι θα συμβεί εκτός κάμερας.

Νωρίς το πρωί: Πριν το γάμο

Τις πρώτες πρωινές ώρες, καθαριστές του δρόμου μέχρι την αστυνομία θα επεξεργάζονται τις τελευταίες λεπτομέρειες για την εύρυθμη είσοδο και εξυπηρέτηση των 100.000 ανθρώπων που αναμένεται να βρεθούν στο Windsor.

Όπως ο αδερφός του, πρίγκιπας William και οι θείοι του, ο 33χρονος πρίγκιπας Harry θα λάβει τον τίτλο ευγένειας από τη βασίλισσα, την ημέρα του γάμου του και οι φήμες λένε ότι αυτός θα είναι «Δούκας του Sussex».

Ο τίτλος θα έχει ιστορική σημασία για τη βασιλική οικογένεια, καθώς ο τελευταίος που τον κατείχε ήταν ο έκτος γιος του του βασιλιά Γεωργίου ΙΙΙ, πρίγκιπας Augustus Frederick που γεννήθηκε το 1773. Έτσι, η Meghan θα ονομαστεί «Δούκισσα του Sussex».

«Δεν υπήρξε ξανά Δούκισσα του Sussex γιατί κανένας από τους γάμους του πρίγκιπα Augustus Frederick στον οποίο δόθηκε ο τίτλος, δεν αναγνωρίστηκε», είπε η Lucy Hume, στέλεχος των εκδόσεων τίτλων ευγενείας Debrett’s. Όμως, τίποτα δεν είναι εγγυημένο. «Παρόλο που η παράδοση λέει ότι οι άνδρες κληρονόμοι λαμβάνουν τίτλο δούκα κατά τη διάρκεια του γάμου τους, δεν είναι σίγουρο ότι θα λάβει και ο πρίγκιπας Harry. Ο θείος του, πρίγκιπας Edward, ονομάστηκε Κόμης του Wessex -ένας λίγο υποδεέστερος τίτλος- όταν παντρεύτηκε».

Δεν γνωρίζουμε πού θα κάνει τις προετοιμασίες του το ζεύγος για τη μεγάλη ημέρα, αλλά λέγεται ότι κάποια στιγμή ο Harry θα συναντηθεί με τον αδερφό του πρίγκιπα William για να ταξιδέψουν μαζί στο Windsor, ενώ η Meghan θα ταξιδέψει με τη μητέρα της Doris Ragland.

Ολόκληρη η τελετή του γάμου θα αρχίσει να μεταδίδεται ζωντανά κάποια στιγμή το πρωί ώστε το κοινό να μπορέσει να τον δει στην τηλεόραση και στις γιγαντοοθόνες που θα στηθούν έξω από την εκκλησία.

Ο γάμος του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle θα γίνει στο εκκλησάκι St. George στο Windsor
Ο γάμος του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle θα γίνει στο εκκλησάκι St. George στο Windsor

Το κοινό

Το παλάτι του Κένσινγκτον έχει ανακοινώσει ότι ο πρίγκιπας Harry και η Meghan, «θέλουν το κοινό αισθανθεί ότι συμμετέχει στους εορτασμούς».

Πολλοί φαν της βασιλικής οικογένειας αναμένεται να κατασκηνώσουν στο δρόμο και να κοιμηθούν εκεί το βράδυ, ωστόσο η αστυνομία Thames Valley έχει απαγορεύσει το στήσιμο αντίσκηνων κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσει η άμαξα μέχρι την εκκλησία.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες για τον μεγάλο αριθμό των παρευρισκόμενων έχουν κανονισθεί και αυτό όσον αφορά το φαγητό και άλλες εγκαταστάσεις έξω από το παλάτι. Επίσης, θα υπάρχουν γιγαντοοθόνες που θα προβάλλουν το γάμο και θα υπάρχει ζωντανή μουσική στο κέντρο του Windsor και πρόσβαση στη θέα της άμαξας που θα εισέρχεται στην εκκλησία. Οι 140 εθελοντές θα βοηθήσουν τους επισκέπτες για μια πιο ευχάριστη εμπειρία.

9:30 π.μ (ώρα Βρετανίας): Η άφιξη των καλεσμένων

Οι καλεσμένοι θα ξεκινήσουν να φτάνουν στην εκκλησία από τις 9:30 το πρωί (ώρα Βρετανίας), μετατρέποντας τη χώρα σε ένα «έθνος κριτικών μόδας» όπου οι κοντινοί παρευρισκόμενοι του ζεύγους θα εμφανιστούν με ευφάνταστη ενδυμασία για τη μεγάλη μέρα.

Παρόλο που οι ειδικοί της βασιλικής οικογένειας επιμένουν ότι η τελετή θα είναι πιο προσωπική από αυτή του Δούκα και της Δούκισσας του Cambridge με τους 2.000 παρευρισκόμενους, το εκκλησάκι του St. George θα φιλοξενήσει γύρω στους 600 καλεσμένους τη μεγάλη μέρα.

Ανάμεσα στους καλεσμένους θα βρεθούν τα αδέρφια της πριγκίπισσας Diana με τον πρίγκιπα Harry «πρόθυμο να συμπεριλάβει την οικογένεια της μητέρας του στο γάμο». Η θεία του Harry, Lady Jane Fellowes, πρόκειται να διαβάσει κάτι κατά τη διάρκεια της τελετής. «Είναι πολύ σημαντικό για τον πρίγκιπα Harry να τιμηθεί η μητέρα του στο γάμο. Έχει διαλέξει μια νύφη που τη θυμίζει πολύ, τόσο στυλιστικά όσο και ως φιλάνθρωπος», είπε η βασιλική σχολιάστρια Claudia Joseph. «Γι’αυτό σχεδίασε το δαχτυλίδι αρραβώνων της Meghan γύρω από δυο διαμάντια της Diana και επίσης έχει καλέσει και τα τρία αδέρφια της στο γάμο».

Πέρα όμως από τη βασιλική οικογένεια, στο γάμο θα είναι καλεσμένοι και celebrities όπως ο David και η Victoria Beckham, ενώ από τη λίστα θα λείπουν οι Theresa May και ο Donald Trump. Το ζεύγος αποφάσισε να μην καλέσει καμία πολιτική προσωπικότητα.

Οι καλεσμένοι στο γάμο του πρίγκιπα William και της Kate το 2011 στο Westminster Abbey, παρέμειναν όρθιοι κατά την είσοδο της βασίλισσας Ελισάβετ και δεν κάθισαν παρά μόνο όταν κάθισε και εκείνη. Πηγές γύρω από τη βασιλική οικογένεια αναφέρουν ότι αυτή η παράδοση μάλλον θα πραγματοποιηθεί και στο γάμο του Harry, παρόλο που ο χώρος θα είναι πιο μικρός.

Η είσοδος της βασίλισσας Ελισάβετ στο γάμο του πρίγκιπα William και της Kate Middleton το 2011, στο Westminster Abbey
Η είσοδος της βασίλισσας Ελισάβετ στο γάμο του πρίγκιπα William και της Kate Middleton το 2011, στο Westminster Abbey

11:15 π.μ (ώρα Βρετανίας): Η άφιξη του Harry

Κάπου μεταξύ της εμφάνισης των πρώτων καλεσμένων και της πιθανής ακολουθίας της βασίλισσας Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Harry αναμένεται να εισέλθει στην εκκλησία στις 11:15 (ώρα Βρετανίας). Σε μια κίνηση που απέχει από τις βασιλικές παραδόσεις, μαζί με τον Harry θα βρίσκεται και ο αδερφός και κουμπάρος του, πρίγκιπας William. «Στο παρελθόν, στους βασιλικούς γαμπρούς επιτρεπόταν να έχουν δυο “υποστηρικτές”- όπως δυο κουμπάρους», εξήγησε ο επί χρόνια βασιλικός σχολιαστής Richard Fitzwilliams.

Ο Δούκας του Cambridge είναι τόσο ενθουσιασμένος και είναι μεγάλη τιμή να παντρέψει τον αδερφό του, πρίγκιπα Harry.

Ο πρίγκιπας William θα συνοδεύσει τον αδερφό του, πρίγκιπα Harry στην εκκλησία
Ο πρίγκιπας William θα συνοδεύσει τον αδερφό του, πρίγκιπα Harry στην εκκλησία

Λίγο πριν τις 12:00 π.μ (ώρα Βρετανίας): Η άφιξη της Meghan Markle

Κατά το μεσημέρι, η Meghan Markle θα φτάσει στην εκκλησία, επιτρέποντας στους θεατές να έχουν μια πρώτη ματιά του νυφικού της. Ο σχεδιαστής δεν έχει ανακοινωθεί και οι σχεδιαστές μόδας στοιχηματίζουν στους Αυστραλούς Tamara Ralph και Michael Russo, του οίκου Ralph & Russo με έδρα το Λονδίνο. Τη Meghan θα συνοδεύσει ο πατέρας της, Thomas. Αυτή που θα λείπει από το γάμο θα είναι η κουμπάρα, γιατί η Meghan δεν μπορούσε να αποφασίσει ανάμεσα στο γκρουπ των πολύ κοντινών της φίλων.

Τη νύφη θα συνοδεύσουν και παρανυμφάκια με τον πρίγκιπα George και την πριγκίπισσα Charlotte να έχουν ξεχωριστό ρόλο.

Ο πρίγκιπας George και η πριγκίπισσα Charlotte, παρανυμφάκια στο γάμο της θείας τους, Pippa Middleton.
Ο πρίγκιπας George και η πριγκίπισσα Charlotte, παρανυμφάκια στο γάμο της θείας τους, Pippa Middleton.

12:00 π.μ (ώρα Βρετανίας): Η τελετή

Πέραν κάποιας τυχαίας καθυστέρησης της νύφης ή του γαμπρού στην εκκλησία, η τελετή θα ξεκινήσει στις 12 ακριβώς. Το μυστήριο θα τελέσει ο ηγούμενος του Windsor, αλλά αυτός που θα ανακοινώσει επίσημα τους όρκους των νεόνυμφων θα είναι ο αρχιεπίσκοπος του Canterbury, Justin Welby, ο οποίος βάφτισε τη Meghan σε μυστική τελετή τον Μάρτιο. Η Markle ίσως να μην συμπεριλάβει τη λέξη «υπακούω» στους όρκους της, σύμφωνα με πηγές, λόγω του ότι είναι παλιομοδίτικο και επειδή υποστηρίζει την ισότητα στο ζεύγος.

Ωστόσο, η ανταλλαγή στις βέρες θα ακολουθήσει την παράδοση. Για 95 χρόνια, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν κρατήσει μια παράδοση που κρατάει από το γάμο του τότε μελλοντικού βασιλιά Γεώργιο VI με την Elizabeth Bowes-Lyon, της οποίας το δαχτυλίδι κατασκευάστηκε από χρυσοχόο της Ουαλίας.

Όταν γίνει η ανταλλαγή των δαχτυλιδιών και η Meghan έχει γίνει πλέον μέλος της βασιλικής οικογένειας, οι νεόνυμφοι θα φύγουν από την εκκλησία, αφού κάνουν μια σύντομη υπόκλιση μπροστά από τη βασίλισσα και χαιρετήσουν τους 200 εργαζομένους σε φιλανθρωπικές εταιρείες που έχουν προσκληθεί.

1:00 π.μ (ώρα Βρετανίας): Η άμαξα

Μετά τον χαιρετισμό στα σκαλιά της εκκλησίας, ο Harry και η Meghan θα ξεκινήσουν το ταξίδι δια μέσου του Windsor μέσα σε άμαξα, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να τους δει στη μεγάλη τους ημέρα.

Σε αντίθεση με τον Δούκα και Δούκισσα του Cambridge, το ζευγάρι δεν θα χαιρετήσει το κοινό από κάποιο μπαλκόνι γιατί η δεξίωση θα ακολουθήσει στο Windsor. Η ιστορική άμαξα Ascot Landaus θα οδηγήσει τους νεόνυμφους σε μια διαδρομή κατά μήκος της πόλης.

Η ιστορική άμαξα Ascot Landaus θα οδηγήσει τους νεόνυμφους σε μια διαδρομή κατά μήκος της πόλης
Η ιστορική άμαξα Ascot Landaus θα οδηγήσει τους νεόνυμφους σε μια διαδρομή κατά μήκος της πόλης

Οι απογευματινές και βραδινές δεξιώσεις

Την ώρα που οι νεόνυμφοι θα διασχίζουν το Windsor, οι 600 καλεσμένοι τους θα μεταφερθούν στην αίθουσα St George στο παλάτι του Windsor, όπου η βασίλισσα θα είναι οικοδέσποινα ενός γεύματος αποκλειστικά για τον εγγονό της.

«Το δείπνο θα περιλαμβάνει και αμερικανικό φαγητό, για να τιμήσει τις ρίζες της Markle, η οποία έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής», λέει η σεφ Kaori O’Connor. Η γαμήλια τούρτα θα έχει γεύση λεμονιού και βουτύρου και η διακόσμηση θα περιλαμβάνει φρέσκα λουλούδια. Το όνομα που έχει δοθεί στην τούρτα είναι «Η τούρτα των 10.000 μιλίων», λόγω του ότι πολλά από τα υλικά είναι δωρεά του Australian Girl Guides, εξαιτίας των αυστηρών κανόνων περί διανομής τροφίμων στη Μεγάλη Βρετανία.

Περίπου 200 φίλοι του γαμπρού και της νύφης θα παρευρεθούν στη δεύτερη δεξίωση που διοργανώνει ο πρίγκιπας Κάρολος στο Frogmore House, οικία όπου ο Harry και η Meghan φωτογραφήθηκαν για τις εικόνες του αρραβώνα τους.

Το κείμενο αυτό αρχικά δημοσιεύτηκε στη Βρετανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.