ΔΙΕΘΝΕΣ
15/11/2019 11:31 EET

Ολοκληρώνεται η «έξωση» της Άγκυρας από το F-35: Απομένουν μόνο 12 εξαρτήματα που παράγονται στην Τουρκία

Τι είπαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου.

ASSOCIATED PRESS

Οι ΗΠΑ έχουν βρει εναλλακτικούς προμηθευτές για σχεδόν όλα τα εξαρτήματα του F-35 που παράγονται στην Τουρκία, σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου.

Όπως είπε ο υποπτέραρχος Έρικ Φικ, υπεύθυνος του προγράμματος, στο Κογκρέσο, αναμένεται η Τουρκία να έχει βγει εντελώς από το πρόγραμμα ως τον Μάρτιο του 2020, όπως προβλεπόταν.

Σύμφωνα με το Defense News, ο Φικ ανέφερε πως η Lockheed Martin και η Pratt & Whitney έχουν σημειώσει «εντυπωσιακή πρόοδο» ως προς την εύρεση εναλλακτικών προμηθευτών. «Αρχίσαμε περίπου πριν από έναν χρόνο, πολύ διακριτικά, προβαίνοντας σε ενέργειες για να βρούμε εναλλακτικές πηγές για όλα αυτά τα τμήματα...δεν έχουμε τελειώσει ακόμα, οπότε έχουμε, όσον αφορά στην άτρακτο, 11 εξαρτήματα που πρέπει να βρούμε για να είμαστε σε πλήρη παραγωγή...και στους κινητήρες, υπάρχει ένα (τμήμα)» είπε σχετικά.

Αν και τα εξαρτήματα έχουν μειωθεί στα 12 από τα 1.000, οι ΗΠΑ έχουν ακόμα να παραλάβουν εξαρτήματα που είχαν παραγγελθεί από την Τουρκία μετά την προθεσμία του Μαρτίου 2020. Πάντως, η υφυπουργός Άμυνας Έλεν Λορντ επιβεβαίωσε πως η έξοδος της Τουρκίας από το πρόγραμμα δεν αναμένεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στην παραγωγή του F-35.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε πει πως στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ συζητήθηκαν τα θέματα των S-400 και των F-35, και άφησε ανοικτό το θέμα της αγοράς αμερικανικών πυραύλων Patriot ως εναλλακτική στους S-400.