Μετανάστες και πρόσφυγες αρνήθηκαν να μείνουν στη μονή της Κοιμήσεως Θεοτόκου Πορετσού

Οι περισσότεροι επιβιβάστηκαν εκ νέου στα λεωφορεία.
|
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες και πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στην μονή της Κοιμήσεως Θεοτόκου Πορετσού δεν θέλησαν να μείνουν εκεί και επιβιβάστηκαν εκ νέου στα λεωφορεία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τοπικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη φιλοξενούνται στο οικοτροφείο του Πύργου μητέρες και παιδιά, ενώ στις κατασκηνώσεις της Κάτω Μόνης Δίβρης έφθασαν περισσότεροι από 100 πρόσφυγες και μετανάστες.

Αναφερόμενος στο θέμα της φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων σε χώρους μοναστηριών και τμήμα του οικοτροφείου, ο μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός, μεταξύ άλλων, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η μονή, η οποία έχει ανακαινιστεί, είναι 20 χρόνια χωρίς κανένα μοναχό.

Όπως διευκρίνισε,«προσφέρουμε τον 3ο όροφο του φοιτητικού οικοτροφείου ”Αγία Φιλοθέη” στον Πύργο, τις κατασκηνώσεις στην Κάτω Μόνη Δίβρης και τη μονή της Κοιμήσεως Θεοτόκου Πορετσού, στην περιοχή των Αγραμπέλων».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «η μητρόπολη Ηλείας δέχτηκε να δώσει το πράσινο φως στη κυβέρνηση για την παραχώρηση των κτιρίων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση προσφύγων εκ Συρίας και αν είναι δυνατό χριστιανοί, χωρίς όμως να τη δεσμεύουμε». Είπε επίσης πως «ζητήσαμε να μας φέρουν μητέρες με παιδιά, ενώ για τον αριθμό των ατόμων το άφησα στη δική της κρίση».

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι σχετικά με την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στις κατασκηνώσεις «εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας, γιατί δεν υπήρξε ούτε η στοιχειώδης ενημέρωση», προσθέτοντας ότι «έπρεπε να υπάρξει έγκαιρα κάποια μέριμνα, για την αντιμετώπιση των αναγκών τους». Όσον αφορά στη στάση των κατοίκων της περιοχής, ο δήμαρχος είπε ότι «δεν έχουν υπάρξει ακραίες ή μεγάλες αντιδράσεις, αλλά σίγουρα υπάρχει προβληματισμός». Από την πλευρά τους, κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, γιατί όπως υποστήριζαν, δεν τους είχαν ενημερώσει για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με το Kalavrytanews.gr, η πλειονότητα αυτών που μεταφέρθηκαν στην Ι.Μ Πορετσού ήταν από χώρες της Αφρικής, το Ιράκ και τη Συρία και οι περισσότεροι επιβιβάστηκαν ξανά στα λεωφορεία. Εν τέλει παρέμειναν, μετά από διαβουλεύσεις πέντε γυναίκες με τέσσερα παιδιά. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ilialive, οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν σε δομή φιλοξενίας στη Μυρσίνη. Όσον αφορά στη φοιτητική εστία Πύργου «Αγία Φιλοθέη», μεταφέρθηκαν γυναικόπαιδα- 17 άτομα την Τετάρτη και 63 άτομα την Πέμπτη- μονογονεϊκές οικογένειες, μητέρες με παιδιά.

Σύμφωνα με το patrisnews.com, στην Κάτω Δίβρη έφτασαν 102 άτομα, κυρίως Αφγανοί, ενώ υπήρξαν και άτομα από αυτά που είχαν μεταφερθεί στην Ι.Μ Πορετσού.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ilialive, patrisnews, kalavrytanews.gr)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα