Ομόφωνη απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο: Ο Τραμπ μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές

24 ώρες πριν από την «σούπερ Τρίτη», όπου 15 Πολιτείες θα ψηφίσουν για τους υποψήφιους των Δημοκρατικών και των Ρεμπουμπλικάνων, ενόψει της προεδρικής κούρσας του Νοεμβρίου.
via Associated Press

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι υποψήφιος Πρόεδρος στις προκριματικές των Ρεπουμπλικανών στο Κολοράντο για τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν ομόφωνη.

Στη σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου - τα μέλη του ψήφισαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας - αναφέρεται πως το Δικαστήριο του Κολοράντο είχε λανθασμένα υποθέσει ότι οι Πολιτείες μπορούν να καθορίσουν εάν ένας υποψήφιος πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα εκλογής βάσει μιας διάταξης της 14ης τροπολογίας του Συντάγματος.

Η απόφαση καθιστά σαφές ότι το Κογκρέσο, και όχι οι Πολιτείες, πρέπει να θέσει κανόνες για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί η διάταξη της 14ης τροπολογίας.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ δεν επιλύει μόνο το ζήτημα του κατά πόσον ο Τραμπ μπορεί να εμφανιστεί στις προκριματικές εκλογές του Κολοράντο, αλλά και εάν είναι μπορεί να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Ο Τραμπ έχει αποκλειστεί και από τη συμμετοχή στις προκριματικές εκλογές του Μέιν και του Ιλινόι, με το σκεπτικό να στηρίζεται και πάλι στην παραβίαση της 14ης Τροπολογίας, αλλά οι αποφάσεις των δικαστηρίων των δύο αυτών πολιτείων είχαν τεθεί σε αναστολή μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για το Κολοράντο.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε μια ημέρα πριν από τη «Σούπερ Τρίτη», όπου οι Αμερικανοί θα ψηφίσουν σε 15 πολιτείες στις προκριματικές εκλογές για να επιλέξουν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές. Ειδικά οι Ρεπουμπλικάνοι θα εκλέξουν αύριο περισσότερους από το ένα τρίτο των εκλεκτόρων που είναι αρμόδιοι για να ορίσουν τον υποψήφιό τους για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η πρώτη αντίδραση του Τραμπ στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ήρθε μέσω ανάρτησης στη δική του πλατφόρμα, «Truth Social», στην οποία έγραψε: «Μεγάλη νίκη για την Αμερική».

Τι είχε αποφασίσει το Δικαστήριο του Κολοράντο

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο είχε αποφανθεί στα τέλη Δεκεμβρίου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, εξαιτίας των πράξεών του όταν έγινε η επίθεση οπαδών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο, την 6η Ιανουαρίου 2021, απόφαση που χαρακτηρίστηκε πολιτικό σοκ, με δυνητικά σοβαρές συνέπειες εν μέσω της ήδη θυελλώδους προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2024.

Με πλειοψηφία τεσσάρων δικαστών στους επτά, το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο επιβεβαίωσε πρωτόδικη απόφαση που αποφαινόταν πως ο Ντόναλντ Τραμπ προέβη σε «ανταρσία» την 6η Ιανουαρίου 2021, ενώ έκρινε επίσης - ανατρέποντας την αρχική απόφαση - πως το άρθρο 3 της 14ης τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ, δυνάμει του οποίου αποφάσισε πως δεν έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος, είναι πράγματι εφαρμοστέο, παρότι ο ενδιαφερόμενος ήταν πρόεδρος της χώρας όταν εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα.

Δημοφιλή