ΔΙΕΘΝΕΣ
25/06/2019 10:45 EEST | Updated 25/06/2019 10:48 EEST

Ονδούρα: Στρατιωτικοί άνοιξαν πυρ εναντίον φοιτητών- Τέσσερις τραυματίες

Τουλάχιστον 2.000 φοιτητές είχαν αποκλείσει τη λεωφόρο που περνάει μπροστά στην πανεπιστημιούπολη.

Άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας άνοιξαν πυρ εναντίον φοιτητών που απαιτούσαν την παραίτηση του προέδρου της Ονδούρας, του Χουάν Ορλάντο Ερνάντες την Δευτέρα στην Τεγκουσιγκάλπα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις εξ αυτών να τραυματιστούν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος της πρυτανείας του πανεπιστημίου όπου σπουδάζουν.

«Περίπου σαράντα μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας εισέβαλαν στον χώρο του πανεπιστημίου χωρίς άδεια», καταδίωξαν τους φοιτητές και «πυροβόλησαν εναντίον τους με πραγματικά πυρά», δήλωσε ένα στέλεχος του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Ονδούρας (UNAH), ο Αρμάντο Σαρμιέντο.

Τουλάχιστον 2.000 φοιτητές είχαν αποκλείσει νωρίτερα τη λεωφόρο που περνάει μπροστά στην πανεπιστημιούπολη, τη μεγαλύτερη της πρωτεύουσας. Όταν έσπευσε επιτόπου, η αστυνομία αρχικά προσπάθησε να τους διαλύσει κάνοντας χρήση δακρυγόνων και οι συγκεντρωμένοι αντέδρασαν πετώντας πέτρες. Κατόπιν, άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας άνοιξαν πυρ και τουλάχιστον τέσσερις φοιτητές τραυματίστηκαν στα πόδια, σύμφωνα με τον Σαρμιέντο.

Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά και άλλοι είκοσι τραυματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Ονδούρα.

Το νέο κύμα εκδηλώσεων διαμαρτυρίας εναντίον του προέδρου Ερνάντες εκδηλώθηκε πριν από έναν μήνα, αρχικά με αφορμή την υιοθέτηση δύο διαταγμάτων που προωθούσαν μεταρρυθμίσεις στην υγεία και την παιδεία, οι επικριτές των οποίων επέμεναν πως είχαν σκοπό την ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών—παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης.

(Με πληροφφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Sponsored Post