Ορισμό ανώτατου αριθμού προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία, θέλει ο πρόεδρος της χώρας

Μείζον θέμα ο αυξημένος αριθμός αιτούντων άσυλο λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές σε δύο κρατίδια και καθώς το ποσοστά του ακροδεξιού AfD ανεβαίνουν συνεχώς.
Εντοπισμός μεταναστών κοντά στα γερμανο-πολωνικά σύνορα
Εντοπισμός μεταναστών κοντά στα γερμανο-πολωνικά σύνορα
picture alliance via Getty Images

Θέμα επιβολής ανώτατου αριθμού προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία, έθεσε ο πρόεδρος της χώρας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ αν και προειδοποίησε πως δεν υπάρχει εύκολη λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα που προκαλεί αδιέξοδα και εντάσεις στην Ευρώπη. Τάχθηκε δε και υπέρ των αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα της χώρας.

«Χρειαζόμαστε όριο στον αριθμό των αφίξεων, δεν τίθεται ζήτημα γι’ αυτό», είπε ο Σταϊνμάιερ σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD.

Πρόσθεσε πως χρειάζεται συνολική προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένων της επιβολής πιο αυστηρών συνοριακών ελέγχων σε επίπεδο Γερμανίας και, σε επίπεδο ΕΕ, ταχύτερων διαδικασιών απέλασης αιτούντων άσυλο που είτε οι αιτήσεις τους έχουν απορριφθεί, ή δεν έχουν πρακτικά πιθανότητα να εγκριθούν.

«Αν μπορέσουμε να χειριστούμε αυτή τη ρύθμιση, και δόξα τω Θεω έχουμε μπει στον δρόμο για αυτό, τότε ο αριθμός των αφίξεων στη Γερμανία θα μειωθεί», διαβεβαίωσε συμπληρώνοντας πως πρόκειται για «επίπονη δουλειά».

Φ.Β.Σταϊνμάιερ
Φ.Β.Σταϊνμάιερ
via Associated Press

Η μετανάστευση έχει μετατραπεί ξανά σε καυτό ζήτημα στη Γερμανία, μερικές ημέρες πριν από τις κρατιδιακές εκλογές στην Έσση και στη Βαυαρία και καθώς σε εθνικό επίπεδο το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καταγράφει ανησυχητική άνοδο των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε το σαββατοκύριακο στον όμιλο μέσων ενημέρωσης RND ότι «ο αριθμός των προσφύγων που επιδιώκουν να έλθουν στη Γερμανία είναι υπερβολικά υψηλός αυτή την περίοδο».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς των Χριστιανοδημοκρατών προκάλεσε σάλο και δέχθηκε επικρίσεις μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του για αιτούντες άσυλο που κατ’ αυτόν θα έπρεπε να έχουν απελαθεί ήδη αφού οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν αλλά «πάνε στον οδοντίατρο και φτιάχνουν τα δόντια τους».

«Έχω την ελπίδα πως αφού το αφήσουμε πίσω μας αυτό, θα δημιουργηθεί εκ νέου κλίμα στο οποίο τα δημοκρατικά κόμματα θα μπορέσουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους», δήλωσε ο πρόεδρος Στάινμαϊερ, ο ρόλος του οποίου είναι κυρίως συμβολικός αλλά θεωρείται σημαντικός για τη διαμόρφωση της κοινωνικής γνώμης.

Πηγές: DPA, ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή