ΔΙΕΘΝΕΣ
01/10/2021 11:45 EEST | Updated 01/10/2021 12:46 EEST

Οργή Τουρκίας για την συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

«Η Ελλάδα μάταια ελπίζει ότι μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της»

NurPhoto via Getty Images

Η Τουρκία καταδίκασε την Παρασκευή τη δήλωση της Ελλάδας για τη ναυτική δικαιοδοσία αναφορικά με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Τανζού Μπιλγκίς, εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει: «Οι μαξιμαλιστικοί ισχυρισμοί της Ελλάδας για τη δικαιοδοσία της στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα μάταια ελπίζει ότι μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αμφισβητούνται επίσης από τη διεθνή κοινότητα, δημιουργώντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες κατά της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ».

«Τέτοιες μάταιες προσπάθειες», συνέχισε, «θα ενισχύσουν περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Είπε, επίσης, ότι η πολιτική εξοπλισμού και απομόνωσης της Τουρκίας από την Ελλάδα είναι «προβληματική» καθώς θα βλάψει τόσο τον εαυτό της όσο και την Ε.Ε. και θα απειλήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής.

Νέος γύρος διερευνητικών επαφών στην Αγκυρα

Στο μεταξύ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε με επίσημη ανακοίνωση ότι ο 63ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα λάβει χώρα στην Αγκυρα, στις 6 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται πως ο προηγούμενος γύρος είχε διεξαχθεί στην Αθήνα, στις 16 Μαρτίου. Η τελευταία συνάντηση επί τουρκικού εδάφους είχε λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, παρόντος του Ιμπραήμ Καλίν, του στενότερου συνεργάτη του Ερντογάν, ενώ στην Αθήνα, στη συνάντηση είχε μετάσχει και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Νέες παραβιάσεις με υπερπτήσεις στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα, πάντως, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο, παραβιάζοντας τον εναέριο εθνικό μας χώρο.

Το πρωί της Παρασκευής στις 11:26 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε  υπερπτήσεις πάνω από Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους στα 29.000 πόδια και στη συνέχεια, στις 11:27 δεύτερο ζεύγος F-16 προχώρησε σε υπερπτήσεις πάνω από τα ίδια νησιά στα 11.000 πόδια.

Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ. 

(με πληροφορίες από Anadolu, ΕΡΤ)