Πακιστανός ΥΠΕΣ: Τουλάχιστον 350 Πακιστανοί επέβαιναν στο σκάφος που βυθίστηκε στα ανοικτά της Πύλου

Συνελέφθηκαν αρκετοί διακινητές και οι πράκτορές τους, οι οποίοι είπαν στις πακιστανικές αρχές ότι ο αρχηγός του κυκλώματός έχει την έδρα του στη Λιβύη.
HELLENIC COAST GUARD via Reuters

Τουλάχιστον 350 Πακιστανοί επέβαιναν στο υπερφορτωμένο αλιευτικό σκάφος που ανατράπηκε και βυθίστηκε στα ανοικτά της Πύλου την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, υποσχόμενος να συλλάβει τους υπεύθυνους διακινητές.

Στο αλιευτικό σκάφος χωρητικότητας 400 ατόμων επέβαιναν πάνω από 700 άτομα όταν βυθίστηκε στις 14 Ιουνίου, δήλωσε ο Ράνα Σαναουλάχ στο κοινοβούλιο της χώρας, προσθέτοντας ότι συνολικά 281 πακιστανικές οικογένειες είχαν επικοινωνήσει με την κυβέρνηση για να ζητήσουν βοήθεια.

Άλλες 193 πακιστανικές οικογένειες έκαναν τεστ DNA στην προσπάθεια να ταυτοποιηθούν όσους έχασαν τη ζωή τους σε μία από τις φονικότερες ναυτικές καταστροφές της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, είπε.

Το Πακιστάν δήλωσε ότι έχει συλλάβει αρκετούς διακινητές και τους πράκτορές τους, οι οποίοι είπαν στις αρχές ότι ο αρχηγός του κυκλώματός έχει την έδρα του στη Λιβύη.

Αυτοί οι διακινητές ανθρώπων χρέωναν περίπου 8.000 δολάρια (7.340 ευρώ) το άτομο για να τους μεταφέρουν παράνομα στην Ευρώπη μέσω της θαλάσσιας οδού, αφού πρώτα έφταναν στο Ντουμπάι, την Αίγυπτο και τη Λιβύη, δήλωσαν οι αρχές.

Μια έρευνα σε ανώτατο επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό και τη σύλληψη όσων εμπλέκονται στο κύκλωμα trafficking , δήλωσε ο Σαναουλάχ, προσθέτοντας ότι το Πακιστάν εργάζεται επίσης για να προτείνει τροποποιήσεις του νόμου ώστε να καλύψει τα κενά και να εξασφαλίσει την καταδίκη σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ούτε ένας διακινητής ανθρώπων δεν έχει καταδικαστεί για πάνω από πέντε χρόνια, είπε, επικαλούμενος στοιχεία, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι οι οικογένειες των θυμάτων συναινούσαν σε «συγχωροχάρτια» με χρηματικά ανταλλάγματα.

Η οικονομική κατάρρευση του Πακιστάν τους τελευταίους μήνες έχει ωθήσει περισσότερους ανθρώπους να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να φτάσουν στην Ευρώπη σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Δημοφιλή