Πάνω από 200.000 θάνατοι από κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο, που καταγράφει επίσης νέα αύξηση

Και αρκετά υψηλό ποσοστό θνητότητας με 2.689 νεκρούς ανά εκατ. πολιτών ενώ οι ειδικοί λένε πως πολλοί θάνατοι από κορονοϊό δεν καταγράφηκαν ως τέτοιοι.
SOPA Images via Getty Images

Ξεπέρασαν τους 200.000 οι θάνατοι από το κορονοϊο στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα μέχρι τις αρχές Ιουλίου, καταγράφηκαν συνολικά 200.247 θάνατοι.

Το όριο των 200.000 θανάτων ξεπεράστηκε στις 25 Ιουνίου, όπως αναφέρει το Sky News αλλά δεν αποκαλύφθηκε μέχρι χθες, Τετάρτη, λόγω καθυστέρησης στις εγγραφές των δεδομένων.

Όπως δε αναφέρει o Guardian, 100.000 θάνατοι είχαν καταγραφεί μόλις τον πρώτο χρόνο της πανδημίας και ο αριθμός διπλασιάστηκε σε διάστημα ενάμιση έτους.

Σημειώνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει τον υψηλότερο αριθμό νεκρών Ευρώπη, σε απόλυτους αριθμούς όπως δείχνουν ενώ όπως δείχνουν και τα στοιχεί του Our World In Data έχει και αρκετά υψηλό ποσοστό θνητότητας με 2.689 θανάτους ανά εκατ. πολιτών. Η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Πολωνία έχουν υψηλότερο ενώ χώρες όπως η Ισπανία (2.295/1.000.000), η Γαλλία (2.230/1.000.000) και η Γερμανία 1.705/1.000.000).

Οι ειδικοί λένε ότι τα στοιχεία, αν και είναι πιθανό οι αριθμοί να είναι υψηλότεροι, αντικατοπτρίζουν τον αντίκτυπο των πολιτικών αποφάσεων που ελήφθησαν στις αρχές της πανδημίας. ”Πολλοί άνθρωποι πέθαναν από Covid τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020, και δεν καταγράφηκε στο πιστοποιητικό θανάτου – πιθανώς πάνω από 10.000. Αυτή η ανεπαρκής αναφορά οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό σε θανάτους σε οίκους ευγηρίας, όταν οι γενικοί γιατροί δεν μπόρεσαν να κάνουν εξετάσεις για να επιβεβαιώσουν τον Covid-19″, δήλωσε ο Πολ Χάντερ καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της East Anglia. ”Πολλοί από τους θανάτους στις αρχές του 2020 θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί με μια πιο έγκαιρη ανταπόκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο και με το να μην επιτρέπεται μεγάλος αριθμός μολυσματικών ατόμων σε οίκους ευγηρίας”.

Στο μεταξύ και το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της ταχείας μετάδοσης της υποπαραλλαγής ΒΑ.5 της Όμικρον.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, 2,7 εκατ. άνθρωποι εκτιμάται ότι μολύνθηκαν με κορονοϊό σηματοδοτώντας μια αύξηση της τάξεως του 18% (από 2,3 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα).

Την ίδια εβδομάδα, σύμφωνα με το ΟΝS καταγράφηκαν 11.828 θάνατοι σε εθνικό επίπεδο, με 412 (3,48%) να σχετίζονται με νόσηση Covid-19 ενώ επισημαίνεται πως σημειώνεται αύξηση όχι μόνο στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και των νεκρών.

Όπως επισημαίνεται, καθώς τα τεστ δεν είναι πλέον δωρεάν, τα δεδομένα για τον αριθμό των κρουσμάτων παρέχονται κυρίως μέσω της εβδομαδιαίας έρευνας σχετικά με τις λοιμώξεις της ONS, η οποία την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε τους υψηλότερους αριθμούς από τον Απρίλιο.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα