Πάπας Φραγκίσκος: Διαψεύδει τις φήμες ότι σχεδιάζει να παραιτηθεί

Αλλά ο πάπας Φραγκίσκος απέρριψε τις φήμες γελώντας.
via Associated Press

Σε αποκλειστική συνέντευξή, ο ανταποκριτής του Reuters στο Βατικανό Φίλιπ Πουλέλα, συναντήθηκε με τον πάπας Φραγκίσκο, στην κατοικία του στο Βατικανό το Σάββατο. Ο Ποντιφικάς διέψευσε τις φήμες ότι είχε καρκίνο, αστειευόμενος ότι οι γιατροί «δεν μου είπαν τίποτα γι′ αυτό» και για πρώτη φορά δίνει λεπτομέρειες για την κατάσταση του γονάτου του, που τον εμπόδισε να εκτελέσει κάποια από τα καθήκοντά του.

Σε μια συνομιλία 90 λεπτών στα ιταλικά, το απόγευμα του Σαββάτου, χωρίς την παρουσία συμβούλων του, ο 85χρονος ποντίφικας μίλησε για τις φήμες που τον θέλουν να ανακοινώνει την παραίτησή του σύντομα.

Τον τελευταίο καιρό κυκλοφόρησαν φήμες, που σε συνάρτηση με κάποια γεγονότα στα τέλη Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων με τους καρδινάλιους όλου του κόσμου για να συζητηθεί ένα νέο σύνταγμα του Βατικανού, μια τελετή νέων καρδιναλίων και μια επίσκεψη στην ιταλική πόλη L’Aquila, που άφηναν να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να προμηνύεται η ανακοίνωση της παραίτησης του.

Η L’Aquila συνδέεται με τον Πάπα Σελεστίνο Ε‘, ο οποίος παραιτήθηκε από τον παπισμό το 1294. Ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ επισκέφτηκε την πόλη τέσσερα χρόνια πριν παραιτηθεί το 2013 και ήταν ο πρώτος πάπας που το έκανε μετά από περίπου 600 χρόνια.

Αλλά ο πάπας Φραγκίσκος απέρριψε τις φήμες γελώντας.

«Όλες αυτές οι συμπτώσεις έκαναν κάποιους να πιστεύουν ότι θα συμβεί το ίδιο», είπε. «Αλλά δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου. Προς το παρόν όχι, ή καλύτερα όχι προς το παρόν (απλά) όχι. Αλήθεια!».

Ο ποντίφικας επανέλαβε όμως, ότι θα μπορούσε να παραιτηθεί κάποια μέρα, εάν η κακή υγεία του καθιστούσε αδύνατο να διευθύνει την Εκκλησία, κάτι που ήταν σχεδόν αδιανόητο πριν από τον Βενέδικτο XVI.

Ωστόσο σε ό,τι αφορά κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία η απάντησή του ήταν «Δεν ξέρω. Ό,τι πει ο Θεός».

Η συνέντευξη έλαβε χώρα το Σάββατο, την ημέρα που επρόκειτο να ταξιδέψει για τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Νότιο Σουδάν, ένα ταξίδι που αναγκάστηκε να ακυρώσει λόγω της αποθεραπείας του για το γόνατό του.

Είπε ότι η απόφαση να ακυρώσει το ταξίδι στην Αφρική του είχε προκαλέσει «πολλά βάσανα», ιδιαίτερα επειδή ήθελε να προωθήσει την ειρήνη και στις δύο χώρες.

Ο πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε ένα μπαστούνι καθώς μπήκε σε μια αίθουσα υποδοχής στο ισόγειο του ξενώνα Σάντα Μάρτα όπου ζει από την εκλογή του το 2013, αποφεύγοντας το παπικό διαμέρισμα στο Αποστολικό Παλάτι που χρησιμοποιούσαν οι προκάτοχοί του.

Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο πώς αισθανόταν, είπε αστειευόμενος: «Είμαι ακόμα ζωντανός!»

Ο ίδιος έδωσε λεπτομέρειες για την πάθησή του για πρώτη φορά δημόσια, λέγοντας ότι είχε υποστεί «ένα μικρό κάταγμα» στο γόνατο όταν παραπάτησε κατά λάθος ενώ είπε ότι ένας σύνδεσμός είχε φλεγμονή.

«Είμαι καλά, σιγά σιγά βελτιώνομαι», είπε, προσθέτοντας ότι για το κάταγμα έκανε λέιζερ και μαγνητοθεραπεία.

Ο πάπας Φραγκίσκος απέρριψε και τις φήμες που τον ήθελαν να πάσχει από καρκίνο. Οι φήμες φούντωσαν πριν από έναν χρόνο, όταν υποβλήθηκε σε εξάωρη επέμβαση αφαίρεσης μέρους του παχέος εντέρου του λόγω εκκολπωματίτιδας, μια πάθηση κοινή στους ηλικιωμένους.