Παράνομες υιοθεσίες "self service": Αυτόχθονες της Γροιλανδίας ζητούν δικαίωση από την Δανία

Επί 30 χρόνια γιατροί παραπλανούσαν ιθαγενείς να δώσουν για λίγο καιρό τα παιδιά που δυσκολεύονταν να αναθρέψουν. Δανοί τα υιοθετούσαν παράνομα. Τώρα τα παιδιά ζητούν δικαίωση.
Οικογένεια ιθαγενών Ινουίτ στην Γροιλανδία
Οικογένεια ιθαγενών Ινουίτ στην Γροιλανδία
Veronique DURRUTY via Getty Images

Γεννημένοι στη Γροιλανδία, υιοθετήθηκαν από Δανούς τις δεκαετίες του 1950-70, χωρίς τη συγκατάθεση των οικογενειών τους και ζητούν σήμερα αποζημίωση από το δανέζικο κράτος

«Οι Γροιλανδοί πίστευαν ότι είχαν δώσει ένα παιδί σε ανάδοχους γονείς, αλλά δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι ήταν διά βίου και ότι δεν θα έβλεπαν τα παιδιά τους», δήλωσε ο δικηγόρος του Μαντς Πράμινγκ στο ραδιοφωνικό σταθμό P1.

Τέσσερις πελάτες του, που υιοθετήθηκαν σε αυτό το πλαίσιο από οικογένειες Δανών, ζητούν 250.000 κορώνες (33.500 ευρώ) από το δανέζικο κράτος, το οποίο κατηγορούν ότι διευκόλυνε εν γνώσει του αυτές τις υιοθεσίες.

Το 2020, σε συνέντευξη με την εφημερίδα Information, πρώην επικεφαλής των κοινωνικών υπηρεσιών στη Γροιλανδία, ο Άλφρεντ Νταμ, είχε συγκρίνει την κατάσταση στη νήσο κατά τη δεκαετία του ’60 με ‘σελφ σέρβις’.

«Οι υιοθεσίες συχνά γίνονταν με τον ακόλουθο τρόπο: ο τοπικός γιατρός έλεγε σε μία γυναίκα: ‘Δεν μπορείτε να το φροντίσετε, έχετε ήδη πέντε παιδιά. Γιατί δεν το δίνετε για υιοθεσία;’. Εκείνη απαντούσε τότε: ‘Aap’ ναι στα γροιλανδέζικα. Της έλεγαν στη συνέχεια πού να βάλει την υπογραφή της. Υπέγραφε ότι δεν θα έβλεπε ποτέ ξανά το παιδί της», εξήγησε ο δικηγόρος.

Δανέζικη αποικία έως το 1953, η Γροιλανδία έγινε τότε εξαρτώμενο έδαφος του βασιλείου της Δανίας, αλλά οι σχέσεις της με την Κοπεγχάγη δεν ήταν σε ισότιμη βάση.

Εδώ και αρκετά χρόνια, η Δανία διερευνά τις σχέσεις της με το τεράστιο νησί του Αρκτικού, που έχει καθεστώς αυτόνομου εδάφους από το 2009.

Το 2022, έξι Ινουίτ έλαβαν απολογητικές δηλώσεις και αποζημίωση, 70 και πλέον χρόνια αφού είχαν χωριστεί από τις οικογένειές τους για να συμμετάσχουν σε πείραμα με στόχο να δημιουργηθεί μια δανόφωνη ελίτ στη Γροιλανδία.

Πηγή: AFP,ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή