Πάγωνή: Έξαρση κρουσμάτων και τα χαρακτηριστικά του νέου στελέχους FLiRT

Όπως είπε, "συγκριτικά με το 2023 που τα κρούσματα αυτό το μήνα ήταν περίπου στα 186, αυτή τη στιγμή έχουμε στα 478. Έχουμε 22 θανάτους που είναι αρκετοί συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά".
Cavan Images / Alta83 Altamirano Martín via Getty Images

Για νέα έξαρση κρουσμάτων κορονοϊου έκανε λόγο η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία τόνισε ότι ”συγκριτικά με το 2023 που ήταν τα κρούσματα αυτό το μήνα περίπου στα 186, αυτή τη στιγμή έχουμε στα 478. Έχουμε 22 θανάτους που είναι αρκετοί συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά”.

Όπως τόνισε πρωτίστως ”αυτό που έχει σημασία είναι να το καταλάβουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα ότι θα πρέπει αυτή την εποχή πάλι να προσέξουν πάρα πολύ γιατί έχουμε πολλές συναναστροφές ο κόσμος βρίσκεται με τις οικογένειές του, με τους φίλους του κλπ. Έτσι η μετάδοση γίνεται αρκετά γρήγορα”.

Όπως εξήγησε το νέο στέλεχος το κορονοϊού, το FLiRT είναι πάρα πολύ διαδεδομένο και Αμερική και Ευρώπη και τώρα στην Ελλάδα με τον τουρισμό λογικό είναι να υπάρχουν κρούσματα και εδώ.

Τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, πως δεν προκαλεί δυσκολότερη κλινική εικόνα του ασθενούς, αλλά είναι αρκετά μεταδοτική.

″Αυτό που παρατηρήσαμε τις τελευταίες μέρες και την τελευταία εβδομάδα είναι ότι έχουμε και πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση αντιικών φαρμάκων. Δηλαδή έχει τετραπλασιαστεί περίπου ο αριθμός των συνταγών. Και λογικό είναι γιατί έχουμε πάρα πολλά περιστατικά. Ευτυχώς η κλινική εικόνα των ασθενών δεν αλλάζει. Δεν είναι περισσότερο βαριά συγκριτικά με άλλα στελέχη του κορονοϊού και αυτό το στέλεχος έχει η ίδια κλινική εικόνα. Θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή”.

Επεσήμανε δε πως ”Θα πρέπει κοντά μας να έχουμε τα αντισηπτικά να συνεχίσουμε να τα έχουμε. Και βέβαια οι ομάδες υψηλού κινδύνου όταν πάνε σε ένα χώρο που υπάρχει πολύ συνωστισμός εκεί, δεν είναι κακό να χρησιμοποιήσουν τη μάσκα τους. Τη χρησιμοποιούμε, τη χρησιμοποιούν και το βλέπουμε αυτό τις τελευταίες μέρες ότι αυτή η ομάδα έχει καταλάβει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει και προφυλάσσει περισσότερο τον εαυτό της”.

Δημοφιλή