Ερευνα συνδέει τα καλλυντικά με τοξικά PFAS που απορροφά το δέρμα

Οι επιστήμονες εφάρμοσαν δείγματα 17 διαφορετικών ενώσεων PFAS σε τρισδιάστατο μοντέλο ιστού και μπόρεσαν να μετρήσουν το ποσοστό των χημικών ουσιών που απορροφήθηκαν.
Iryna Veklich via Getty Images

Nέα έρευνα, αποδεικνύει για πρώτη φορά πως οι τοξικές υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) απορροφώνται μέσω του ανθρώπινου δέρματος σε επίπεδα πολύ υψηλότερα απ’ ό,τι θεωρούσαν προηγουμένως οι επιστήμονες.

Παρόλο που οι ειδικοί γνώριζαν πως οι επικίνδυνες τοξικές χημικές ουσίες απορροφώνται μέσω του δέρματος, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Birmingham λένε ότι χρησιμοποίησαν εργαστηριακά καλλιεργημένο ιστό που μιμείται το ανθρώπινο δέρμα για να προσδιορίσουν τι ποσοστό των ενώσεων αυτών μπορεί να απορροφηθεί.

Η μελέτη δείχνει ότι «η απορρόφηση μέσω του δέρματος θα μπορούσε να είναι μια σημαντική πηγή έκθεσης σε αυτές τις επιβλαβείς χημικές ουσίες», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Oddný Ragnarsdóttir.

Οι PFAS είναι μία κατηγορία περίπου 16.000 ενώσεων που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα προϊόντα ανθεκτικά στο νερό, τους λεκέδες και τη θερμότητα και ονομάζονται «αιώνιες χημικές ουσίες», καθώς δεν διασπώνται φυσικά.

Οι χημικές ουσίες συνδέονται με καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες, ηπατικές παθήσεις, παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και μια σειρά άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Οι άνθρωποι εκτίθενται σε αυτές συνήθως μέσω του νερού και της διατροφής, αλλά οι ερευνητές, τα τελευταία χρόνια, εξετάζουν όλο και περισσότερο τις περιπτώσεις να απορροφώνται με την εισπνοή και μέσω του δέρματος.

Η τελευταία αυτή περίπτωση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική λόγω του μεγάλου φάσματος προϊόντων που περιέχουν PFAS και έρχονται σε επαφή με το δέρμα, όπως επίδεσμοι, αδιάβροχα ρούχα, μακιγιάζ, προϊόντα προσωπικής φροντίδας, ταπετσαρίες, βρεφικά προϊόντα - ακόμα και χορδές κιθάρας.

Οι επιστήμονες εφάρμοσαν δείγματα 17 διαφορετικών ενώσεων PFAS σε τρισδιάστατο μοντέλο ιστού και μπόρεσαν να μετρήσουν το ποσοστό των χημικών ουσιών που απορροφήθηκαν.

Το δέρμα απορρόφησε «σημαντικές ποσότητες» από 15 PFAS, συμπεριλαμβανομένου του 13,5% του υπερφθορο-οκτανοϊκό οξέως (perfluorooctanoic acid, PFOA), ενός από τα πιο τοξικά και κοινά είδη της χημικής ουσίας.

Το PFOA είναι μια σχετικά μεγαλύτερη ένωση και τα μικρότερα PFAS «βραχείας αλυσίδας» που η βιομηχανία παράγει τώρα πιο συχνά και ισχυρίζεται ότι είναι ασφαλέστερα απορροφήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα - έως και σχεδόν το 60% μιας δόσης ένωσης βραχείας αλυσίδας απορροφήθηκε από το δέρμα.

«Αυτό είναι σημαντικό επειδή βλέπουμε μία στροφή της βιομηχανίας προς χημικές ουσίες που πιστεύεται ότι είναι λιγότερο τοξικές – ωστόσο το αντιστάθμισμα μπορεί να είναι ότι απορροφούμε περισσότερες από αυτές, οπότε πρέπει να γνωρίζουμε περισσότερα για τους σχετικούς κινδύνους», αναφέρει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Stuart Harrad.

Δημοφιλή