«Παγώνουν» οι συζητήσεις με την τουρκική πλευρά για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

«Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως» δήλωσε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα.
.
.
Anadolu Agency via Getty Images

Απαράδεκτες και επικίνδυνες χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα Ελληνικά νησιά, που οδηγούν στο πάγωμα του διαλόγου Αθήνας-Αγκυρας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης,

Στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση του με την Φινλανδή πρωθυπουργό, Σάνα Μάριν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι πρόκειται για απαράδεκτες ενέργειες, ειδικά όταν προέρχονται από μία χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ήδη ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως» δήλωσε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα και ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα διεθνή φόρουμ.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία με αυτές τις προκλήσεις, υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ, αλλά και την πρόοδο που σημειώθηκε κατά την συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν θα μείνουν αναπάντητες

Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ ο Γιάννης Οικονόμου, αφορούσε στην τουρκική προκλητικότητα και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Όπως είπε ο Γιάννης Οικονόμου, πρόκειται για απαράδεκτες ενέργειες που δεν θα μείνουν αναπάντητες ούτε στο πεδίο, ούτε σε διπλωματικό επίπεδο και σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με το πνεύμα της πρόσφατης συνάντησης και των συνομιλιών μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν. «Είναι σαφές ότι υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ανακοίνωση για την πραγματοποίηση διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά αναφορικά με πρωτοφανή αριθμό υπερπτήσεων ελληνικού εδάφους από τουρκικά μαχητικά (28.04.2022)

Την ώρα που έκανε το μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωνε για νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο Πρέσβη.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε, πριν από λίγο, νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού.

Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δημοφιλή