ΔΙΕΘΝΕΣ
28/05/2021 13:59 EEST | Updated 28/05/2021 14:00 EEST

"Πειστική" η νίκη του Άσαντ με 95% λέει η Μόσχα για τις εκλογές παρωδία στη Συρία

Ο μισός πληθυσμός είναι πρόσφυγες, οι Κούρδοι δεν ψήφισαν όπως ούτε οι κάτοικοι του Ιντλιμπ, προπύργιο των ανταρτών.

LOUAI BESHARA via Getty Images

Με το ”σταλινικό” ποσοστό 95,1% εξελέγη εκ νέου πρόεδρος της Συρίας, ο Μπασάρ αλ Άσαντ που βρίσκεται στη εξουσία επί 21 συναπτά έτη και κατάφερε να επιβιώσει του πολυετούς εμφυλίου, της κατοχής μέρους της χώρας από το Ισλαμικό Κράτος και τον μετέπειτα κατακερματισμός της σε σφαίρες επιρροής ξένων δυνάμεων.

Οι δύο άλλοι υποψήφιοι, ο Αμπντάλα Σαλούμ Αμπντάλα και ο Μαχμούντ Μαρέι έλαβαν αντίστοιχα το 1,5% και το 3,3% των ψήφων ενώ η  αντιπολίτευση χαρακτήρισε τις εκλογές «κακόγουστη φάρσα» ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ΒΑ Συρία δεν διεξήχθησαν εκλογές καθώς ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις, ούτε όμως και στο Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών. Ο δε μισός πληθυσμός της χώρας είναι εκτός συνόρων αφού πήραν το δρόμο της προσφυγιάς λόγω του πολέμου ενώ μόνο σταθερό προπύργιο του Άσαντ, είναι η Δαμασκός. 

Η Μόσχα πάντως, σταθερός σύμμαχός του Άσαντ όπως και το Ιράν, έσπευσε να χαιρετίσει την επανεκλογή του με το υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα να κάνει λόγο για μια ”πειστική” νίκη και να καταγγέλλει τις επικρίσεις χωρών της Δύσης.

Η ”πειστική νίκη του σημερινού αρχηγού του κράτους” είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας, ”ένα σημαντικό βήμα για να ενισχυθεί η σταθερότητα” της Συρίας.

Η Μόσχα σημείωσε επίσης ότι οι δυτικές επικρίσεις για την επανεκλογή του στην προεδρία της Συρίας συνιστούν ”μια ασύστολη πολιτική πίεση στη Δαμασκό και μια νέα προσπάθεια ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας”.

Παράλληλα τον Άσαντ συνεχάρη σήμερα για την επανεκλογή του στην προεδρία της Συρίας και η Κίνα.

Οι αντίπαλοι του Άσαντ και η Δύση δηλώνουν ότι οι εκλογές αυτές αμαυρώθηκαν από νοθεία και παρά τις επικρίσεις από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία, ο Σύρος ηγέτης εξακολουθεί να χαίρει μεγάλης υποστήριξης από την Κίνα.

″Η Κίνα και η Συρία είναι παραδοσιακά καλοί φίλοι”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τσάο Λιζιάν σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα στο Πεκίνο και εξέφρασε τις ευχές του στον Άσαντ.

″Η Κίνα υποστηρίζει σθεναρά την Συρία στην διαφύλαξη της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής της ακεραιότητας”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ