Πέντε υπέροχα τραγούδια με τη φωνή του Σταμάτη Κόκοτα που άφησαν εποχή

Τραγούδια που υπέγραψαν σπουδαίοι συνθέτες και στιχουργοί και έγιναν επιτυχίες.
Σταμάτης Κόκοτας
Σταμάτης Κόκοτας
Eurokinissi

Ο Σταμάτης Κόκοτας, ο τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή, που μεσουράνησε τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 στο λαϊκό τραγούδι, άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε ηλικία 85 ετών, στο Ασκληπιείο Βούλας μετά από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του.

Ο Σταμάτης Κόκοτας γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 23 Μαρτίου 1937. Παιδί πολύτεκνης οικογένειας, έχασε τον γιατρό πατέρα του σε μικρή ηλικία. Άρχισε να μαθαίνει κιθάρα και ενώ πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει ιατρική, τελικά τον κέρδισε το τραγούδι.

Τον Σταμάτη Κόκοτα, τον τραγουδιστή με τις χαρακτηριστικές μακριές φαβορίτες -και αγαπημένο του Αριστοτέλη Ωνάση- ανακάλυψε ο Σταύρος Ξαρχάκος. Το τραγούδι που τον έκανε γνωστό ήταν το «Ένα μεσημέρι», το 1966. Κάπως έτσι άρχισε να ξετυλίγεται και ο ο μύθος του στη νυχτερινή Αθήνα.

Πέρα της καθοριστικής συνάντησης του με τον Ξαρχάκο, ο Κόκοτας συνεργάστηκε με τους πιο σημαντικούς συνθέτες και στιχουργούς της εποχής, όπως ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Νίκος Γκάτσος, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Η HuffPost τον αποχαιρετά -σαν ένα κομμάτι αναμνήσεων από παλιές οικογενειακές συνάξεις- με πέντε συν ένα υπέροχα τραγούδια που αγαπήσαμε με τη φωνή του.

Πες πως μ’ αντάμωσες

Στίχοι Λευτέρης Παπαδόπουλος

Μουσική Γιάννης Σπανός

Όνειρο απατηλό

Στίχοι Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου

Μουσική Απόστολος Καλδάρας

Δεν το μπορείς

Στίχοι Λευτέρης Παπαδόπουλος

Μουσική Γιάννης Σπανός

Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα

Στίχοι Νίκος Γκάτσος

Μουσική Δήμος Μούτσης

Ο Τρελός

Στίχοι Λευτέρης Παπαδόπουλος

Μουσική Γιάννης Σπανός

Στου Όθωνα τα χρόνια

Στίχοι Νίκος Γκάτσος

Μουσική Σταύρος Ξαρχάκος