Πέθανε ο Σταμάτης Κόκοτας

Σε ηλικία 85 ετών.
|
Ο Σταμάτης Κόκοτας
Ο Σταμάτης Κόκοτας
Eurokinissi

Εφυγε από την ζωή ο Ελληνας τραγουδιστής, Σταμάτης Κόκοτας.

Ταλαιαπωρούνταν χρόνια από την ασθένεια του καρκίνου και κατέληξε σε ηλικία 85 ετών.

Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαία και κατέληξε τα ξημερώματα στο Ασκληπιείο Βούλας που νοσηλευόταν από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Με σημαντική δισκογραφική παρουσία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970, ο Σταμάτης Κόκοτας συνεργάστηκε με ορισμένους από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες της εποχής, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Αντώνης Κατινάρης, ο Χάρης Λυμπερόπουλος, ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής, ο Λυκούργος Μαρκέας, ο Ανδρέας Καραγιαννόπουλος κ.ά.

«Τον θάνατο δεν τον φοβάμαι. Καθόλου. Η πορεία μου, άλλωστε, αυτό δείχνει. Πολλές φορές τον ξεπέρασα και πλέον δεν με φοβίζει - έχω ”πληρωθεί” στη ζωή μου απ′ όλας και καθ′ όλας τας απόψεις», είχε πει σε συνέντευξή του στην Lifo και στον δημοσιογράφο Γιάννη Ζατζηγεωργίου το 2013.

Γεννήθηκε από πατέρα γιατρό και μητέρα τραπεζικό.

«Ήμασταν μεγάλη οικογένεια -τρία αγόρια, τρία κορίτσια-, ο πατέρας γιατρός, τον οποίο έχασα όσο ήμουν ακόμα μικρό παιδί. Μεγάλωσα σωστά, με πολύ καλούς τρόπους, σε σωστή οικογένεια, με μία χρυσή μάνα. Από τότε που μεγάλωνα μάθαινα από τους γονείς και τα′ αδέλφια μου το ”σωστό”. Αυτό ακολούθησα στην πορεία της ζωής μου» (Lifo)

Bρέθηκε στο Παρίσι για να σπουδάσει ιατρική κι εκείνος άρχισε το τραγούδι στα καμπαρέ. Δούλεψε κοντά σε μεγάλους όπως οι Αζναβούρ, Ζιλμπέρ Μπεκό κ.α. κι εκεί εντοπίστηκε από τον Σταύρο Ξαρχάκο που του πρότεινε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Ο Σταμάτης Κόκοτας πρωτοεμφανίστηκε στις «Διπλοπενιές» του Γιώργου Σκαλενάκη, με τους Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ, παίζοντας μπουζούκι στην ορχήστρα. Και μπορεί τα τραγούδια «Στου Οθωνα τα χρόνια» και «Με τι καρδιά να σ’ αποχαιρετήσω» σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου στην ταινία να ακούστηκαν από τον Παπαμιχαήλ, όμως αγαπήθηκαν από τον Κόκοτα στο «Ενα μεσημέρι» που βγήκε στην Columbia. Ηταν το 1966. Ακολούθησαν μεγάλες συνεργασίες με σημαντικούς μουσικούς και στιχουργούς όπως μαρτυρά η δισκογραφία του που ακολούθησε.

Δισκογραφία Σταμάτη Κόκοτα

  • 1966 - Ένα μεσημέρι (μουσική Σταύρος Ξαρχάκος)
  • 1967 - Όνειρο απατηλό
  • 1968 - Κόκοτας
  • 1968 - Κάποιο Καλοκαίρι (μουσική Δήμος Μούτσης)
  • 1968 - Επιλογή
  • 1968 - Χρώματα (μουσική Σταύρος Ξαρχάκος)
  • 1969 - Ένα Χαμόγελο (μουσική Δήμος Μούτσης)
  • 1969 - Κόσμε Αγάπη Μου (μουσική Σταύρος Ξαρχάκος)
  • 1969 - Μαζί με τον Σταμάτη
  • 1970 - Ξαρχάκος + Κόκοτας (μουσική Σταύρος Ξαρχάκος)
  • 1971 - Χαλάλι σου ζωή (μουσική Λυκούργος Μαρκέας)
  • 1971 - Σταμάτης Κόκοτας
  • 1972 - Μικρές ώρες (μουσική Γιώργος Κατσαρός)
  • 1972 - 4-5-3 (μουσική Γιώργος Χατζηνάσιος)
  • 1972 - 12 Φύλλα της καρδιάς
  • 1973 - Μέρες αγάπης (μουσική Γιάννης Σπανός)
  • 1973 - Διαδρομή (μουσική Γιώργος Χατζηνάσιος)
  • 1973 - Νο 4
  • 1973 - Τα ωραία του Τσιτσάνη (μουσική Βασίλης Τσιτσάνης)
  • 1973 - Παλιά μεράκια
  • 1974 - Νο 5 - Εγώ και ο έρωτας
  • 1974 - Συναναστροφές (μουσική Αντώνης Κατινάρης)
  • 1975 - Μια ζωγραφιά (μουσική Χάρης Λυμπερόπουλος)
  • 1975 - Θα συναντηθούμε (μουσική Βαγγέλης Πιτσιλαδής)
  • 1977 - Τελευταία νύχτα (μουσική Απόστολος Καλδάρας)
  • 1978 - Θα σου χρωστώ (μουσική Γιώργος Χατζηνάσιος)
  • 1979 - Με αγάπη Σταμάτης
  • 1980 - Το διάταγμα... και άλλα (μουσική Γιώργος Ζαμπέτας)
  • 1980 - Ο Σταμάτης Κόκοτας τραγούδα για όλους Απόστολο Καλδάρα
  • 1983 - Για πάντα
  • 1984 - Καρδιά παραπονιάρα
  • 1985 - Τσιτσάνης-Θεοδωράκης-Κόκοτας– Ανέκδοτα τραγούδια
  • 1987 - Κάθε τραγούδι μου για σένα
  • 1988 - Ένας καλεσμένος
  • 1989 - Ευτυχώς υπάρχουν και τα όνειρα
  • 1990 - Θα μείνει η αγάπη μας
  • 1993 - Οι διπλοπενιές
  • 1994 - Για σας τα διάλεξα
  • 2002 - Αυτά που ήθελα να πω
  • 2002 - Μια ζωή...(μουσική Ανδρέας Καραγιαννόπουλος)
  • 2003 - Τραγουδά Βασίλη Τσιτσάνη
  • 2003 - Τραγουδά Γιώργο Μητσάκη
  • 2019- Όλα για μένα είσαι εσύ

«Με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση δουλεύαμε 17 χρόνια μαζί και ποτέ δεν είπαμε ο ένας στον άλλον κάτι πιο πέρα. Από τις 9 το βράδυ μέχρι το ξημέρωμα. Εγώ δούλευα και παραπάνω γιατί ο Ωνάσης μου ζητούσε να τραγουδάω για τους διάσημους καλεσμένους του», είχε πει στην Καθημερινή και στην δημοσιογράφο Γιώτα Συκκά το 2019. Και είχε συμπληρώσει:

«Ο Αρίστος (Ωνάσης) με ξεχώριζε και η Μαρία μού έλεγε “τι γλυκά που τραγουδάς Σταμάτη”. Με τη Μαρία δεν ήταν εύκολο να μιλήσει κάποιος, δεν συζητούσαμε πολύ, λίγα πράγματα. Της χάρισα όμως έξι long play δικά μου τα οποία άκουγε κάθε βράδυ, όταν ήθελε να ξεκουραστεί. Χάρηκα που είχα την τύχη να γνωρίσω μια τέτοια κυρία. Ο μεγάλος Ωνάσης δεν κοιμόταν πολύ. Επέστρεφα από το μαγαζί το πρωί και έπειτα από δύο ώρες ύπνου, ερχόταν ο οδηγός του κάτω από το σπίτι μου και μου έλεγε “σήκω, το αφεντικό είπε να πάμε στον Σκορπιό”. Ξέρεις, με ελικόπτερο και τα σχετικά. Ηταν εξαιρετικός ο Αρίστος. “Σταματάκη, όλα καλά;” έλεγε. ΄Η με ρωτούσε: “Τον Αλέξανδρο πώς τον βλέπεις, οδηγεί καλά;” Ασ’ τα να μην τα θυμάμαι. Με πειράζει…»

Το 2013 είχε κάνει comeback στο Ηρώδειο στο πλευρό του Σταύρου Ξαρχάκου: «Είναι τόσο καλό που μου το θυμίζετε τώρα! Χάλασε ο κόσμος! Ξαρχάκος ειν’ όμως αυτός, μιλάμε για πολύ μεγάλο μέγεθος», έχει πει στον Αντώνη Μποσκοΐτη και στο Κουτί της Πανδώρας το 2020.

Ο Σταμάτης Κόκοτας ήταν γνωστός για τις χαρακτηριστικές, μακριές φαβορίτες του: «Πόσα μου έδιναν οι Αμερικάνοι για να κόψω τις φαβορίτες, ξέρετε; Τους έκανα εγώ αντιπρόταση να τους βάλω μεσ’ στο συντριβάνι της Ομόνοιας να τους λούσω. Τις φαβορίτες τις καθιέρωσα όταν άφησα τη Γαλλία και γύρισα στην Ελλάδα» (Κουτί της Πανδώρας).

Λάτρης του μηχανοκίνητου αθλητισμού αλλά και του ωραίου φύλου, ο Σταμάτης Κόκοτας είχε πει επίσης στην Lifo:

«Έζησα μεγάλους έρωτες, μικρούς έρωτες, έρωτες της μιας βραδιάς. Οι μεγάλοι έρωτες, δυστυχώς, συνήθως δεν κρατάνε πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή, κάτι θα γίνει, κάτι θα βρεθεί, κάποιος θα δυσανασχετήσει, κάπου θα στενοχωρηθείς. Αυτή, όμως, είναι η ζωή. Κι όπως μου έλεγαν κι οι φίλοι μου οι Γάλλοι, ”τη ζωή πρέπει να την παίρνεις όπως πάει”. Ωστόσο, εκείνο που πρέπει να ξέρει ένας άντρας δεν είναι πόσες γυναίκες θα αγαπήσει αλλά πόσες θα σεβαστεί και πόσες θα προφυλάξει».

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Σταμάτη Κόκοτα

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Τον Σταμάτη Κόκοτα, «έναν πολύ σημαντικό τραγουδιστή και ιδιαίτερο άνθρωπο», αποχαιρετά ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι «ο Σταμάτης Κόκοτας ταυτίστηκε με μια εποχή κορύφωσης του ελληνικού τραγουδιού και πολλοί ήταν οι δημιουργοί που του εμπιστεύτηκαν τραγούδια τους».

Σημειώνει ότι «με την ερμηνεία του πολλά από αυτά τα τραγούδια έγιναν μεγάλες λαϊκές επιτυχίες που πέρασαν από γενιά σε γενιά, και έχουν φτάσει μέχρι και σήμερα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Σταμάτη Κόκοτα.

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, «αποχαιρετά τον Σταμάτη Κόκοτα, ο οποίος με την ιδιαίτερη παρουσία του στο ελληνικό τραγούδι, μέσω της συνεργασίας του με σπουδαίους συνθέτες, στιχουργούς και ποιητές, άφησε μεγάλη παρακαταθήκη με ξεχωριστές διαχρονικές ερμηνείες».

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του

Συλλυπητήριο μήνυμα της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την απώλεια του Σταμάτη Κόκοτα

Πληροφορούμενη την είδηση της απώλειας του Σταμάτη Κόκοτα, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με το χαρακτηριστικό ηχόχρωμα της φωνής του, την ευγένεια και τον επαγγελματισμό του, ο Σταμάτης Κόκοτας αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο στην ελληνική μουσική, καθώς ερμήνευσε όλους τους μεγάλους Ελληνες δημιουργούς. Η δισκογραφία του αποτελεί ανθολογία της ελληνικής μουσικής του 20ού αιώνα, καθώς περιλαμβάνει τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Τσιτσάνη, Ζαμπέτα, Ξαρχάκου, Σπανού, Καλδάρα, Χατζηνάσιου και πολλών ακόμη σημαντικών συνθετών. Εκανε μια σπουδαία καριέρα και ήταν ίσως ο πρώτος Ελληνας τραγουδιστής, που με το έργο του, τη σταθερή του πορεία, την αναγνώριση από τους συναδέλφους του και την αγάπη του κόσμου, έδειξε ότι η καλή μουσική είναι μία, χωρίς διαφορετικά είδη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όπως είχε πει και ο ίδιος, ο Σταμάτης Κόκοτας κυνήγησε την αγάπη του κόσμου και την κέρδισε. «Το μυστικό της επιτυχίας μου ήταν ότι έδινα την ψυχή μου στο τραγούδι. Όπου πήγα, άφησα τη σφραγίδα μου: την ερμηνεία», είχε πει, και όντως ο Σταμάτης Κόκοτας, με τη χαρακτηριστική φωνή και την ιδιαίτερη ερμηνευτική του προσέγγιση έγραψε ιστορία στο ελληνικό τραγούδι. Μέσα από τις συνεργασίες του με τον Ξαρχάκο, τον Μούτση, τον Ζαμπέτα, τον Καλδάρα, τον Θεοδωράκη και πολλούς άλλους, συντρόφευσε με τα τραγούδια του γενιές Ελλήνων και αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της νυχτερινής Αθήνας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου ο αποχαιρετισμός δημοτική δαπάνη

O Δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας εκφράζει τη μεγάλη του θλίψη για την απώλεια του κορυφαίου Ελληνα τραγουδιστή Σταμάτη Κόκκοτα. Ο εκλιπών είναι παλιός Ζωγραφιώτης αλλά και παλιός Δημοτικός Σύμβουλος και η προσφορά του στον πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή της Ελλάδας είναι ανεκτίμητη. Με την ξεχωριστή φωνή και τα υπέροχα τραγούδια του έκανε τη ζωή όλων ομορφότερη και μας συντρόφευε μουσικά για πάρα πολλά χρόνια.

Η κηδεία του Σταμάτη Κόκοτα μετά από πρόταση του Δημάρχου Βασίλη Θώδα και έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου , θα γίνει με δημοτική δαπάνη, την Τρίτη στο Κοιμητήριο Ζωγράφου.