Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου σε ηλικία 99 ετών

Πριν δυο μέρες είχε τα γενέθλιά του και έσβησε το κερί της τούρτας του, λέει στην HuffPost η κόρη του, Μανίτα Χατζηφωτίου.
|
Eurokinissi

Εφυγε από την ζωή σε ηλικία 99 ετών ο δημοσιογράφος, Ζάχος Χατζηφωτίου.

«Πήγαινε για τα 100. Πριν δυο μέρες είχε τα γενέθλιά του και έσβησε το κερί της τούρτας του», λέει στην HuffPost η κόρη του, Μανίτα Χατζηφωτίου, επιβεβαιώνοντας το συμβάν.

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου (1923-2022) του Γεωργίου ήταν δημοσιογράφος και συγγραφέας. Καταγόταν από τα Ψαρά· η οικογένειά του έφυγε από το νησί το 1824, μετά την καταστροφή του από τους Τούρκους, και εγκαταστάθηκε αρχικά στη Σύρο και τελικά στην Αθήνα, στην Πλάκα, όπου και γεννήθηκε ο Ζάχος στις 28 Σεπτεμβρίου 1923. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην Κατοχή, σε ηλικία 17 ετών, όπως ο ίδιος έχει πει, απέδρασε στην Αίγυπτο, όπου έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, πρώτα ως στρατιώτης στους Ποντικούς της Ερήμου, στην πολιορκία του Τομπρούκ, και μετά συμμετέχοντας στην 3η Ορεινή Ταξιαρχία - Ρίμινι, η οποία μπήκε πρώτη στο Ρίμινι, όπου και παρασημοφορήθηκε.

Στα Δεκεμβριανά, η ταξιαρχία υπό τις διαταγές του ανέλαβε την εκδίωξη μικρού θύλακα του ΕΑΜ που είχε καταφύγει κοντά στο ρεύμα του Αρδηττού χωρίς θύματα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος. Μετά το τέλος του πολέμου και την επιστροφή του εργάστηκε στις επιχειρήσεις της οικογένειάς του (βιομηχανία και εμπόριο υφασμάτων) μέχρι το 1956. Από το 1956 και μέχρι το 1962 διετέλεσε διευθυντής εκδοτικού οίκου στο Παρίσι. Την περίοδο 1962-1970 δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία και από το 1970 εμφανίζεται πλέον ως συγγραφέας και δημοσιογράφος. Χρονογράφος στην εφημερίδα «Καθημερινή» (1974-1977), στον «Ταχυδρόμο» με το ψευδώνυμο «Ίακχος» από το 1975 και στα «Νέα» ως «ο Διακριτικός» από το 1977. Εργάστηκε στην τηλεόραση και έγινε γνωστός από την εκπομπή «Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου».

Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Τα εν οίκω... εν Δήμω», «Πωλείται Συνείδησις», «Συννεφιάζει και στη Μύκονο», «Πάντα την Κυριακή», «Ο Ίακχος κι εγώ», «100 εκπομπές», «Χιούμορ και ζωγραφική», «Τα Μονοπάτια του Πολέμου» και άλλα.

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου έγινε ευρύτερα γνωστός από το τηλεοπτικό πεντάλεπτο κοινωνικής κριτικής και ως κοσμικογράφος, ένας «μπον βιβέρ» με πολλές αναμνήσεις της αθηναϊκής ζωής.

Μια ζωή γεμάτη: Οι 5 γάμοι του Ζάχου Χατζηφωτίου

Ο πρώτος του γάμος ήταν με μια Γαλλίδα, κόρη στρατηγού. Ο δεύτερος με τη Δανάη Σωσσίδη, γόνο της οικογένειας Κύρου, της εφημερίδας «Εστίας», με την οποία έφεραν στον κόσμο την κόρη τους Μανίτα.

Ο επόμενος γάμος ήταν πάλι στο Παρίσι με μια Γαλλίδα, την Ιρέν, η οποία δούλευε στον Ντιόρ. Ο τέταρτος ήταν με την Τζένη Καρέζη, ενώ Μετά την Καρέζη, παντρεύτηκε στην Μύκονο την Κατερίνα Παπαδημητρίου, τέως Μις Ελλάς.

Ο φωτογράφος που επί χρόνια συνεργάστηκαν στην στήλη Ιακχος, Λάκης Γιακουμής, στην HuffPost:

«Δεν θα ξεχάσω πως ξεκίνησε η συνεργασία μας. Είχα ζητήσει να τον συναντήσω και να του παρουσιάσω κάποιες φωτογραφίες που είχα από Μύκονο. ”Πολύ ωραία δουλειά”, μου είπε, ”θα ήθελα να συνεργαστούμε”. Δουλέψαμε μαζί πολλά χρόνια. Από την στήλη αυτή του «Ταχυδρόμου» παρήλασαν πρωθυπουργοί, βασιλιάδες, τζετ σέτερς και ηθοποιοί. Εζησε πολλά και καλά χρόνια ο Ζάχος Χατζηφωτίου κι ήταν ”μπον βιβέρ”».

Στο Μαζί για το Παιδί αντί στεφάνων

Οπως μας ενημερώνει η κόρη του, Μανίτα Χατζηφωτίου, επιθυμία της οικογένειας είναι αντί για στέφανα να γίνει κατάθεση στην Ενωση Μαζί για το Παιδί.

Οπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Αθηναίων, η κηδεία του Ζάχου Χατζηφωτίου, στο Α΄ Κοιμητήριο του Δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιηθεί, τιμής ένεκεν, με δημοτική δαπάνη. Ο Ζάχος Χατζηφωτίου διετέλεσε για πολλά χρόνια δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων, προσφέροντας από τη θέση του, πολύτιμες υπηρεσίες στην πόλη των Αθηνών, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.