Πέντε νέοι στόχοι υγείας για το 2022

Μετά από όλα όσα έχουμε περάσει, ας είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας τη νέα χρονιά.
Maca and Naca via Getty Images

Δεν είναι εύκολο να λάβουμε αποφάσεις για τη νέα χρονιά όταν μαίνεται μια πανδημία και τόσοι πολλοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ευημερία μας είναι εκτός του ελέγχου μας. Η ατομική φροντίδα του εαυτού δεν θα αλλάξει τον θυμό ή την απάθεια που νιώθουν πολλοί άνθρωποι για το πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή εξαιτίας της πανδημίας. Και δυστυχώς, η επιμελής τήρηση όλων των οδηγιών για τη δημόσια υγεία δεν εγγυάται ότι θα μας εμποδίσει από μια πιθανή λοίμωξη με την παραλλαγή Όμικρον.

Ωστόσο ένα πράγμα που σίγουρα μπορούμε να κάνουμε είναι να χαλαρώσουμε όταν παίρνουμε τις αποφάσεις για το 2022. Ας υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της πανδημίας, αλλά μπορούμε να είμαστε ευγενικοί με το σώμα μας.

Έχοντας αυτό κατά νου, ακολουθούν πέντε εύκολοι στόχοι για την υγεία μας που μπορούμε να θέσουμε το 2022 και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την απώλεια βάρους, ενώ παράλληλα είναι απόλυτα εφικτοί ακόμη και ενόψει μιας συνεχιζόμενης πανδημίας.

1. Ας σταματήσουμε να αποδίδουμε ηθική αξία στο φαγητό μας

Μετά την περίοδο των διακοπών, πάρα πολλοί άνθρωποι γεμίζουν με ενοχές για όλα όσα έχουν καταναλώσει τις τελευταίες μέρες ή εβδομάδες σε φαγητό και ποτό.

Το θέμα με τα τέτοιου είδους σχόλια είναι ότι αποδίδουν ηθική αξία στο φαγητό, συγχέοντας αυτό που βάζεις στο στόμα σου με την αξία σου ως άνθρωπο. Αλλά τα τρόφιμα δεν είναι καλά ή κακά. Σίγουρα, μερικά είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από άλλα. Αλλά δεν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε κάποιον καλό ή κακό επειδή τρέφεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Έτσι, το 2022, ιδιαίτερα στην αρχή της χρονιάς, όταν βομβαρδιζόμαστε από διαφημίσεις για δίαιτες και γυμναστήρια, ας κάνουμε μια συνειδητή προσπάθεια να απωθήσουμε την σκέψη «Ήμουν τόσο κακός επειδή έφαγα». Η Μαρίζα Μουρ, διαιτολόγος στην Ατλάντα, λέει στο Broadwater ότι μια απλή στρατηγική είναι να γνωρίζουμε πότε είμαστε έτοιμοι να γλιστρήσουμε στη ζώνη ηθικής κρίσης και να αναστρέψουμε το σενάριο.

«Αντί να χρησιμοποιήσουμε επικριτικά λόγια, μπορούμε να σκεφτούμε ότι επιλέξαμε να απολαύσουμε το αγαπημένο μας φαγητό αυτό το Σαββατοκύριακο», λέει η Μουρ.

2. Σώμα σε κίνηση

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το περασμένο φθινόπωρο διαπίστωσε ότι η άσκηση είναι πολύ πιο σημαντική από την απώλεια βάρους όταν πρόκειται για την ενίσχυση της μακροζωίας και τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

«Θέλουμε ο κόσμος να γνωρίζει ότι το λίπος μπορεί να βρίσκεται σε ένα σώμα σε φόρμα, και ότι τα υγιή σώματα βγαίνουν σε όλα τα σχήματα και μεγέθη», λέει ο ερευνητής της μελέτης Γκλεν Γκίσερ, του College of Health Solutions στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Έτσι, το 2022, ας κινήσουμε περισσότερο το σώμα μας και ας θυμόμαστε ότι αυτό μπορεί να είναι αρκετά απλό. Το CDC συνιστά στους ενήλικες 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα την εβδομάδα, συν δύο ημέρες δραστηριοτήτων μυϊκής ενδυνάμωσης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στο γυμναστήριο. Ας κάνουμε μια βόλτα με τα πόδια μερικές μέρες την εβδομάδα ή ας κόψουμε το γκαζόν. Στη συνέχεια, ας ασχοληθούμε με την κηπουρική ή ας κάνουμε γιόγκα για ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το μέτρο είναι το κλειδί. Η υπερβολική άσκηση μπορεί στην πραγματικότητα να αποδειχτεί κακή για την ψυχική και σωματική μας υγεία, γι′ αυτό ας δώσουμε στον εαυτό μας την άδεια να αφιερώσει άφθονο χρόνο χαλαρώνοντας στον καναπέ.

3. Ας ζητήσουμε βοήθεια

Όπως έγραψε πρόσφατα η Λίντσεϊ Χολμς, συντάκτρια της HuffPost, υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί κάποιος από εμάς να «φροντίσει τον εαυτό του» για να αισθανθεί καλύτερα, δεδομένων όλων όσων συμβαίνουν στον κόσμο το 2022.

Γι′ αυτό ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τη δική μας ευημερία φέτος είναι να ζητήσουμε βοήθεια. Αυτό βέβαια είναι κάτι προσωπικό. Ίσως αναγνωρίζουμε ότι τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσουμε τη θεραπεία, κάτι που η Χολμς υπενθυμίζει σε όλους μας, ότι είναι δύναμη, όχι αδυναμία.

Ή ίσως είμαστε ένας εξαντλημένος γονέας που χρειάζεται ένα διάλειμμα. Ας ζητήσουμε από ένα μέλος της οικογένειας να προσέξει τα παιδιά μας ένα βράδυ. Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας. Ας βρούμε τρόπους για να αξιοποιήσουμε ξανά τη γονική μας χαρά.

4. Συνεχίζουμε να παίρνουμε μέτρα κατά της πανδημίας, αλλά ας μην τα βάλουμε με τον εαυτό μας αν αρρωστήσουμε

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η παραλλαγή Όμικρον άλλαξε πραγματικά την πανδημία. Είναι ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι μπορεί να έχουμε πάρει όλα τα μέτρα - να έχουμε εμβολιαστεί και με ενισχυτική δόση, να φοράμε τη μάσκα μας σε εσωτερικούς χώρους, να αποφεύγουμε τις κοινωνικές συναναστροφές κ.λπ. - και να αρρωστήσουμε.

Αυτό είναι δύσκολο να το διαχειριστούμε αν είμαστε από αυτούς που έχουν πάρει στα σοβαρά αυτήν την πανδημία από την αρχή και είμαστε σχετικά προσεκτικοί σχετικά με την COVID από την αρχή.

Γι′ αυτό, δεν πρέπει να δούμε σαν ηθική αποτυχία ή κατά κάποιο τρόπο ντροπή, την περίπτωση μόλυνσης από την Covid. Ας συνεχίσουμε να παίρνουμε την πανδημία στα σοβαρά και ας παρακολουθούμε τις πιο πρόσφατες οδηγίες.

Αλλά όπως έγραψε πρόσφατα η Τζούλια Ράις σε ένα άρθρο της HuffPost: Δεν πρέπει να παίρνουμε εμείς το βάρος για το γεγονός ότι η Όμικρον είναι τόσο μεταδοτική.

5. Ας δημιουργήσουμε συνήθειες

Η δημιουργία συνήθειας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αφιερώνουμε χρόνο για την φροντίδα του εαυτού μας, ακόμα κι αν αισθανόμαστε εντελώς καταβεβλημένοι.

Πώς το κάνουμε λοιπόν; Ας διαλέξουμε μια μικρή νέα συνήθεια με την οποία θα θέλαμε να ασχοληθούμε το 2022, ας κάνουμε μια λίστα με τις καθημερινές συνήθειες που έχουμε ήδη και, στη συνέχεια, ας τις τοποθετήσουμε με τρόπο που να έχει νόημα, εξήγησε η Αλεξάνδρα Φροστ στο πρόσφατο άρθρο της στο HuffPost σχετικά με την εν λόγω τακτική. Για παράδειγμα, μπορεί να αποφασίσουμε να «διαλογιζόμαστε μόνο για ένα λεπτό κατά την παρασκευή του καφέ μας», λέει η Φροστ. Ας το κάνουμε μέχρι να γίνει καθημερινή συνήθεια και μετά μπορούμε να προσχωρήσουμε στην δημιουργία μιας νέα συνήθειας.