Περί τα 3.200 περιστατικά ενδοοικογενειακής σε μόλις 4 μήνες χειρίστηκε η ΕΛΑΣ

Σχεδόν 1.350 μόνο στην Αττική. Τα 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας και το πολύτιμο panic button (κουμπί πανικού).
valentinrussanov via Getty Images

Σοκαριστικά, όσο και εάν είναι ψυχρά, ακούγονται τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ σχετικά με περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, αφού μόλις σε τέσσερις μήνες κλήθηκε να ανταποκριθεί σε περισσότερα από 3.100. Και φυσικά ο αριθμός αυτός δεν μας δίνει την πλήρη εικόνα για τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες αφού αφορά μόνο όσες επιθέσεις καταγγέλλονται...

«Έχουμε 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε όλη τη χώρα, τα οποία οι γυναίκες πλέον τα γνωρίζουν» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου τονίζοντας ότι μια καταγγελία μπορεί να γίνει σε ένα απλό αστυνομικό τμήμα όπου και εκεί υπάρχουν αστυνομικοί οι οποίοι γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτά τα περιστατικά.

Όπως εξήγησε το 70% του προσωπικού στα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας αποτελείται από γυναίκες καθώς στην πλειονότητά τους τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες. «Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2023 η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίστηκε πάνω από 3.100 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες», ανέφερε σχετικά.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν 3.191 περιστατικά εκ των οποίων τα 1.346 στην Αττική.

Η ίδια αναφέρθηκε στο panic button (κουμπί πανικού), ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο το οποίο όπως είπε γνωρίζουν πλέον οι γυναίκες. «Ζητούν να λάβουν τον κωδικό και να κατεβάσουν αυτή την εφαρμογή, να την έχουν στη διάθεσή τους και να τη χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε στιγμή βρίσκονται σε κίνδυνο» σημείωσε.

Αναφορικά με τις δομές υποστήριξης των γυναικών για θύματα ενδοοικογενειακής βίας η κ. Δημογλίδου ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί ένα ικανοποιητικό περιβάλλον -συνήθως από ΜΚΟ- όπου μπορεί να ζητήσει υποστήριξη, ψυχολογική και ουσιαστικά, κάποια γυναίκα σε ανάγκη προστασίας.

Όσον αφορά την ποινική εξέλιξη μιας καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία τόνισε ότι πλέον το νομικό πλαίσιο είναι τέτοιο και ασκούνται διώξεις από την Εισαγγελία αυτεπάγγελτα.

Πηγή: EΡΤ

Δημοφιλή