Περισσότερο από ένα οικογενειακό αυτοκίνητο εδώ και 20 χρόνια το VW Touran

Η Volkswagen αναβάθμισε το δημοφιλές συμπαγές βαν και πρόσθεσε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
VW

Το Touran γιορτάζει φέτος τα 20ά γενέθλιά του και παραμένει μια από τις ελάχιστες προτάσεις αγοράς, στην κατηγορία των πολυμορφικών και με περισσότερες από 2,6 εκατομμύρια πωλήσεις θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα οχήματα πολλαπλών χρήσεων (MPV) στον κόσμο.

Η δεύτερη γενιά του Touran κυκλοφόρησε το 2015. Είναι το πρώτο βαν της VW που βασίζεται στη μεταβλητή πλατφόρμα Modular Transverse Matrix (MQB), η οποία επιτρέπει την εκτεταμένη τεχνική αναβάθμιση μοντέλου.
Το Touran, σήμερα, διαθέτει ευρύχωρο και μεταβλητό εσωτερικό, αποδοτικούς κινητήρες και ευέλικτη οδική συμπεριφορά. Εκτός από μια μεγάλη γκάμα συστημάτων ασφαλείας, υπάρχει και το προαιρετικό IQ.DRIVE. Επίσης, το πακέτο υποβοήθησης IQ.LIGHT περιλαμβάνει και το Travel Assist, όπως και το Dynamic Light Assist.

Στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται: Active Cruise Control (ACC) με περιοριστή ταχύτητας, αυτόνομη υποβοήθηση πέδησης έκτακτης ανάγκης, προειδοποίηση αναχώρησης λωρίδας και υποβοήθηση αλλαγής λωρίδας. Αυτή η γκάμα συστημάτων υποβοήθησης και ψυχαγωγίας συνήθως απαντάται μόνο σε ανώτερες κατηγορίες οχημάτων.

Στάνταρ είναι και το PreCrash για το πίσω μέρος. Το σύστημα χρησιμοποιεί την τεχνολογία αισθητήρων της υποβοήθησης αλλαγής λωρίδας Side Assist. Οι αισθητήρες ραντάρ ανιχνεύουν τη θέση και την ταχύτητα των αυτοκινήτων πίσω από το Touran. Εάν το PreCrash εντοπίσει μια επικείμενη σύγκρουση στο πίσω μέρος, λόγω της θέσης του επόμενου οχήματος και της υπερβολικής διαφοράς ταχύτητας μεταξύ των δύο οχημάτων, ενεργοποιείται το προληπτικό σύστημα προστασίας επιβατών – όχι μόνο κατά την οδήγηση, αλλά και όταν είναι ακίνητο το όχημα με τον κινητήρα σε λειτουργία ή σε λειτουργία έναρξης/διακοπής.

Σε κάθε Touran υπάρχει επίσης μια κάμερα πολλαπλών λειτουργιών για την αναγνώριση αντικειμένων ή ανθρώπων όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Επιπλέον, το προαιρετικό πακέτο «IQ.DRIVE incl. IQ.LIGHT» περιλαμβάνει, πλέον, μεταξύ άλλων, το σύστημα υποβοήθησης οδηγού Travel Assist σε συνδυασμό με την προειδοποίηση αναχώρησης λωρίδας Lane Assist2. Το σύστημα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του οχήματος στη λωρίδα, τη διατήρηση μιας απόστασης από το προπορευόμενο όχημα και επίσης διασφαλίζοντας ότι το όχημα διατηρεί τη μέγιστη ταχύτητα που έχει ορίσει ο οδηγός. Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιεί το προσαρμοστικό σύστημα καθοδήγησης λωρίδας. Αυτό το σύστημα κρατά ενεργά το όχημα στη μέση της λωρίδας του. Το Travel Assist προσαρμόζεται στο στυλ οδήγησης και μπορεί επίσης να κρατήσει το όχημα πιο αριστερά ή δεξιά στη λωρίδα, αντί να βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο.

Το σύστημα ελέγχου πορείας Dynamic Light Assist αποτελεί επίσης μέρος του νέου πακέτου υποβοήθησης και εξασφαλίζει καλύτερη ορατότητα τη νύχτα. Το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει τα οχήματα που έρχονται από το αντίθετο ρεύμα καθώς και τα προπορευόμενα οχήματα και κατεβάζει τη μεγάλη σκάλα των φώτων. Επίσης, σε κατοικημένες περιοχές, το σύστημα αλλάζει αυτόματα από τη μεγάλη σκάλα σε φώτα διασταύρωσης.

VW

Το οικογενειακό βαν έχει επίσης αναβαθμιστεί ως προς την άνεση: με τιμόνι τελευταίας γενιάς που περιλαμβάνει ανίχνευση επαφής, τον προσαρμοζόμενο πίνακα οργάνων Basic (20,3 εκατοστά ή 8 ίντσες) και την κονσόλα ελέγχου του κλιματιστικού με χειριστήρια αφής μπροστά και πίσω (και τα δύο προαιρετικά). Επιπλέον, με προαιρετικές λειτουργίες όπως Easy Open & Close (κλείσιμο του πορτμπαγκάζ με κίνηση του ποδιού) και Keyless Access (σύστημα κλειδώματος και εκκίνησης χωρίς κλειδί), το Touran είναι ακόμα πιο φιλικό προς τον χρήση, διαθέτονται και κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη DSG, που εξυπηρετεί στο μποτιλιάρισμα.

Το μοντέλο προσφέρεται με τον βενζινοκινητήρα 1.5 TSI στην έκδοση evo με 110 kW / 150 ίππους ισχύ. Διαθέτει και Active Cylinder Management ACTplus, μια μονάδα ελέγχου εκπομπών κοντά στον κινητήρα και τη σύγχρονη διαδικασία καύσης TSI-Evo.

Στην καμπίνα η άνεση είναι υποδειγματική, με αρκετό χώρο για τρία παιδικά καθίσματα τοποθετημένα δίπλα-δίπλα στο πίσω μέρος. Χάρη στους δακτυλίους συγκράτησης ISOFIX στη δεύτερη και τρίτη σειρά καθισμάτων, συνολικά έως και πέντε παιδικά καθίσματα μπορούν να στερεωθούν με ασφάλεια στο Touran. Το εσωτερικό μπορεί να διαμορφωθεί χάρη στο σύστημα αναδιπλούμενων-επίπεδων καθισμάτων, το οποίο επιτρέπει χωρητικότητα αποθήκευσης έως και 1.980 λίτρων. Επιπλέον, οι 47 επιλογές αποθήκευσης και τα συρτάρια κάτω από τα μπροστινά καθίσματα, συμπληρώνουν τους διαθέσιμους χώρους για μικροαντικείμενα.

Όσον αφορά το σύστημα διεύθυνσης και το σύστημα οδήγησης, το Touran θυμίζει αρκετά την οδική συμπεριφορά ενός Golf.

Δημοφιλή