ΔΙΕΘΝΕΣ
03/04/2019 11:28 EEST | Updated 03/04/2019 12:13 EEST

Βρετανός ακτιβιστής βρέθηκε απανθρακωμένος στο Περού

Βοηθούσε τις φυλές του Αμαζονίου εναντίων των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ASSOCIATED PRESS

Έρευνα ξεκίνησαν οι αρχές του Περού μετά την ανακάλυψη του πτώματος ενός Βρετανού ακτιβιστή και καθολικού ιεραποστόλου στην πόλη Ίκουιτος του Αμαζονίου.

Το σώμα του Πολ Μακόλεϊ, ηλικίας 71 ετών, βρέθηκε την Τρίτη από μαθητές στον ξενώνα που είχε ιδρύσει ο ίδιος στην πόλη του Αμαζονίου. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, το άψυχο σώμα του ιεραποστόλου ήταν απανθρακωμένο.

Αξιωματούχοι του γραφείου του εισαγγελέα ανακρίνουν 6 ιθαγενούς νέους που ζούσαν στον ίδιο ξενώνα με τον ιεραπόστολο.

Ο Μακόλεϊ, γεννηθείς στο Πορτσμουθ, ήταν καθολικός και άνηκε στο τάγμα διδασκαλίας Ντε Λα Σάλε.Έγινε ιδιαίτερα γνωστός στον κόσμο το 2010 όταν το Περού διέταξε το την απέλασή του, επειδή βοηθούσε τις φυλές του Αμαζονίου να αντισταθούν στην συνεχή εισβολή των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στο δάσος τους.

Τον ονόμασαν «ακτιβιστή Ταρζάν» και «λευκό τρομοκράτη». Ωστόσο ο Μακόλεϊ κατάφερε να νικήσει την διαταγή απέλασης μέσω των δικαστηρίων.

Λίγα χρόνια μετά την άφιξή του στο Περού το 1995, του απονεμήθηκε βραβείο ΜΒΕ για την δημιουργία ενός σχολείου στην φτωχή πόλη Πούντα Πιέντρα.

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος στο Guardian, αν δεν είχε ήδη στείλει πίσω το βραβείο του, θα το έστελνε στην βασίλισσα Ελισάβετ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία βρετανικών εταιρειών στο τροπικό δάσος.

Η Επισκοπική Συνδιάσκεψη του Περού απέτισε φόρο τιμής στον Μακόλεϊ  αλλά και σε περιβαλλοντικές ομάδες και ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο.

Σε ένα tweet στα ισπανικά, η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Διερεύνησης, μια ΜΚΟ, απηύθυνε και αυτή φόρο τιμής στον Μακόλεϊ γράφοντας:

«Αγωνίστηκε ειρηνικά για τα δικαιώματα των ιθαγενών και τα δάση στο Περού ... Ο θάνατός του θα πρέπει να διερευνηθεί. Αναπαύσου εν ειρήνη αδελφέ Πολ, θα συνεχίσουμε εμείς τον αγώνα».

 

 

Πηγή: The Guardian