Πέθανε η φάλαινα μπελούγκα κατά την επιχείρηση διάσωσής της από τον Σηκουάνα

Οι αρχές δεν πρόλαβαν να την μεταφέρουν στη θάλασσα.
Benoit Tessier via Reuters

Η άρρωστη φάλαινα μπελούγκα που είχε παγιδευτεί στον ποταμό Σηκουάνα πέθανε το μεσημέρι της Τετάρτης κατά τη διάρκεια της προσπάθειας των αρχών να την επαναφέρουν στη θάλασσα ανοιχτά της βόρειας Γαλλίας.

Οι διασώστες χρησιμοποίησαν έναν γερανό για να σηκώσουν τη φάλαινα από το ποτάμι. Ελέγχθηκε από κτηνίατρους πριν τοποθετηθεί σε φορτηγό ψυγείο για ένα οδικό ταξίδι άνω των 160 χιλιομέτρων στο λιμάνι του καναλιού Ouistreham.

Benoit Tessier via Reuters

«Παρά την πρωτόγνωρη επιχείρηση διάσωσης, με λύπη ανακοινώνουμε τον θάνατο του κητοειδούς», ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ενας κτηνίατρος της πυροσβεστικής είπε ότι η μπελούγκα υποβλήθηκε σε ευθανασία κατά τη μεταφορά της αφού ανέπτυξε επιπλοκές στην αναπνοή.

Benoit Tessier via Reuters

Το σχέδιο ήταν να μεταφερθεί η φάλαινα σε μια λεκάνη αλμυρού νερού με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να ανακτήσει κάποια δύναμη πριν μεταφερθεί στη θάλασσα.

Η προσπάθεια διάσωσης ήταν ένα επικίνδυνο εγχείρημα για την μπελούγκα, αλλά η ομάδα προστασίας της θάλασσας Sea Shepherd France είχε πει ότι η υποσιτισμένη φάλαινα δεν θα επιζούσε στο ζεστό περιβάλλον του ποταμού με γλυκό νερό.

via Associated Press

Μετά την απομάκρυνσή της από τον Σηκουάνα, οι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει για την κακή κατάσταση της υγείας του ζώου.

Benoit Tessier via Reuters

Στα τέλη Μαΐου, μια βαριά άρρωστη όρκα κολύμπησε δεκάδες μίλια μέχρι τον Σηκουάνα και πέθανε από φυσικά αίτια, αφού οι προσπάθειες να την οδηγήσουν πίσω στη θάλασσα απέτυχαν.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, μια μπελούγκα εντοπίστηκε στον ποταμό Τάμεση ανατολικά του Λονδίνου.

Οι φάλαινες του συγκεκριμένου είδους ζουν συνήθως στα νερά της Αρκτικής.