Πέθανε η συγγραφέας και μεταφράστρια Μαρία Κοδάμα, χήρα του Χόρχε Λουίς Μπόρχες

Σε ηλικία 86 ετών -στην ίδια ηλικία που απεβίωσε ο κορυφαίος συγγραφέας της Αργεντινής.
Μαρία Κοντάμα, Σεμπτέμβριος 1997, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή. (Photo by Ricardo Ceppi/Getty Images)
Μαρία Κοντάμα, Σεμπτέμβριος 1997, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή. (Photo by Ricardo Ceppi/Getty Images)
Ricardo Ceppi via Getty Images

Η Μαρία Κοδάμα, η χήρα του διάσημου αργεντινού συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες, πέθανε την Κυριακή 26 Μαρτίου, στο Μπουένος Άιρες σε ηλικία 86 ετών, εξαιτίας επιπλοκών του καρκίνου από τον οποίο έπασχε.

Ήταν συγγραφέας, μεταφράστρια, συνεργάτις και μοναδική διαχειρίστρια του έργου του Μπόρχες, που συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους ποιητές, δοκιμιογράφους και μυθιστοριογράφους της εποχής του.

Ο διάσημος συγγραφέας του «Βιβλίου των φανταστικών όντων» πέθανε στην ίδια ηλικία, τον Ιούνιο του 1986, στη Γενεύη της Ελβετίας, δύο μήνες αφού παντρεύτηκαν με τη Μαρία Κοδάμα.

Το πάθος της για τη λογοτεχνία δεν έσβησε ποτέ. Παρότι άρρωστη, έγραψε ένα τελευταίο έργο, με τίτλο La divisa punzo (αμετάφραστο), στο οποίο καταπιάνεται με την ιστορία του αμφιλεγόμενου αργεντινού πολιτικού του 19ου αιώνα Χουάν Μανουέλ δε Ρόσας, σε συνεργασία με την Κλαούντια Φαρίας Γκόμες.

Η σχέση της με τον Μπόρχες ξεκίνησε όταν ανακάλυψαν πως είχαν κοινές αγάπες: την αγγλική γλώσσα, την παλιά αγγλοσαξονική γλώσσα, τα ισλανδικά.

Η Μαρία Κοδάμα γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1937 και συνάντησε τον κατά 38 χρόνια μεγαλύτερο της Μπόρχες όταν σπούδαζε Λογοτεχνία.

Μαρία Κοδάμα, Χόρχε Λουίς Μπόρχες, 21 Απριλίου 1977, Παρίσι. (Photo by Laurent MAOUS/Gamma-Rapho via Getty Images)
Μαρία Κοδάμα, Χόρχε Λουίς Μπόρχες, 21 Απριλίου 1977, Παρίσι. (Photo by Laurent MAOUS/Gamma-Rapho via Getty Images)
Laurent MAOUS via Getty Images

«Ο Μπόρχες μου λείπει, όπως κι ο τρόπος που διασκεδάζαμε. Οι φίλοι μου συνήθιζαν να μου λένε: ’Το να βγαίνεις με τον άνδρα των λαβύρινθων (σ.σ. συχνή εικόνα στα έργα του Μπόρχες) είναι τρομακτικό». Αλλά ήταν άνθρωπος «ιλαρός, κι οι λαβύρινθοί του με συνάρπαζαν. Πέρασα καιρό μαζί του. Δεν είμαι μαζοχίστρια, ήταν αξιαγάπητος», θα δήλωνε σε εκδήλωση στην Γουαδαλαχάρα, στο Μεξικό.

Για τη σχέση τους, η Μαρία Κοδάμα έλεγε χωρίς περιστροφές «δεν σχημάτισα ποτέ την εντύπωση πως κυριαρχούσε πάνω μου, ή πως ήμουν κατώτερη».

Την εποχή που ο Μπόρχες θεωρείτο κάθε χρόνο φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, η Μαρία Κοδάμα θα θυμόταν πως «όλος ο κόσμος τον σταματούσε στον δρόμο και του έλεγε ‘ελπίζω πως θα το κερδίσεις’».

Δεν του απονεμήθηκε ποτέ.

Η σύντροφος του συγγραφέα διάσημων βιβλίων όπως τα «Μυθοπλασίες», «Το βιβλίο της άμμου», «Το Άλεφ» ή ακόμη «Η αναφορά του Μπρόουντι», δημιούργησε, το 1988, το Ίδρυμα Μπόρχες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα