ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19/10/2020 13:46 EEST

Πέτσας για την τουρκική επιθετικότητα: «Δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε για τα πάντα»

Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα η στάση της Τουρκίας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Pacific Press via Getty Images
ATHENS, ATTIKI, GREECE - 2019/11/05: Greek Government Representative, Stelios Petsas during the briefing to the press. Petsas reported an agreement on issues such as climate change and the turbulence in the global economy. (Photo by Dimitrios Karvountzis/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

Από τις νέες τουρκικές προκλήσεις ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας και απαντώντας σε ερώτηση για ένα πιθανό θερμό επεισόδιο, ήταν απόλυτος: «Δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε για τα πάντα». Χρονικά τελευταία τουρκική πρόκληση ήταν ο αυθαίρετος επαναπροσδιορισμός των ορίων της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης, που βρίσκεται στη δικαιοδοσία της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η απόφαση αυτή, είναι προδήλως παράνομη, καθώς επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν, όχι μόνο στην ελληνική δικαιοδοσία, αλλά και στην ελληνική κυριαρχία.

«Δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια. Δεν εξυπηρετεί  σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Προσκρούει μετωπικά στη διεθνή νομιμότητα. Και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», ξεκαθάρισε ο Στέλιος Πέτσας.

Όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η ελληνική περιοχή ευθύνης για την έρευνα και τη διάσωση έχει καθοριστεί την δεκαετία του 1950, έχει δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και συμπίπτει με την περιοχή ελέγχου πτήσεων που έχει αναλάβει το FIR Αθηνών.

Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της ευθύνης της, παρέχοντας υπηρεσίες σε όλα τα πλοία και αεροπλάνα που τυχόν κινδυνεύουν.

Λίγες μέρες μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, όπου σύμφωνα με τον κ. Πέτσα στο κείμενο των Συμπερασμάτων υπάρχει η ομόφωνη αξίωση των ηγετών της Ε.Ε. προς την Τουρκία να σταματήσει  τις προκλητικές ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα που υπάρχει σχετικά με την αντίδραση της Ε.Ε. απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας: «Η συνολική αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Απώτερος ορίζοντας είναι ο Δεκέμβριος, αλλά κανένας δεν μπορεί να αγνοεί τις δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας ακόμη και για συντομότερη προθεσμία».

Σχετικά με τον κορονοϊό, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι προβληματίζει την κυβέρνηση η μη τήρηση των υφιστάμενων μέτρων και τόνισε ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.

Αντιθέτως-όπως ξεκαθάρισε- απαιτείται απ’ όλους πιστή τήρηση των μέτρων που εισηγούνται οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία, ενώ έκανε ιδιαίτερα καυστική αναφορά σε ορισμένους επαγγελματίες που δεν συμμορφώνονται. «Και οι λίγοι, πονηροί, επαγγελματίες που παραβιάζουν τα μέτρα και κερδοσκοπούν σε βάρος των συνεπών συναδέλφων τους, λειτουργώντας, για παράδειγμα, χώρους που θα έπρεπε να είναι κλειστοί μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει άμεση και παραδειγματική τιμωρία τέτοιων φαινομένων», ήταν η αυστηρή προειδοποίηση του Στέλιου Πέτσα.