«Πικρός» καφές - Εκτίναξη των τιμών στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας

Ο παγετός στη Βραζιλία μειώνει την παραγωγή και εκτοξεύει τις τιμές σε ρεκόρ επταετίας.
Eργάτης μαζεύει κόκκους καφέ απόμ καφεοδένδρα σε φάρμα του Εσπίριτο Σάντο ντο Πινιιάλ, 200 χλμ ανατολικά του Σάο Πάολο (REUTERS/Nacho Doce (BRAZIL - Tags: AGRICULTURE FOOD BUSINESS EMPLOYMENT ENVIRONMENT)
Eργάτης μαζεύει κόκκους καφέ απόμ καφεοδένδρα σε φάρμα του Εσπίριτο Σάντο ντο Πινιιάλ, 200 χλμ ανατολικά του Σάο Πάολο (REUTERS/Nacho Doce (BRAZIL - Tags: AGRICULTURE FOOD BUSINESS EMPLOYMENT ENVIRONMENT)
Nacho Doce via Reuters

Αύξηση της τάξεως του 30% έχουν καταγράψει μέσα στον Ιούλιο οι τιμές της ποικιλίας καφέ Arabica λόγω παγετού στη Βραζιλία.

Το δριμύ ψύχος απειλεί την καλλιέργεια καφέ της μεγαλύτερης παραγωγού στον κόσμο, μειώνει την παραγωγή και εκτοξεύει τις τιμές στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών.

Οι καλλιέργειες υπέστησαν μεγάλες ζημιές την περασμένη εβδομάδα όταν οι θερμοκρασίες έπεσαν υπό του μηδενός στις ζώνες του καφέ της Βραζιλίας ενώ μάζα πολικού αέρα αναμένεται να κινηθεί πάνω από τις ίδιες περιοχές αυτή την εβδομάδα. Ο παγετός ήρθε να συμπληρώσει την ξηρασία, η οποία είχε ήδη αφήσει εξαντλημένους τους καλλιεργητές και τη γη τους.

Τα καφεόδενδρα είναι άκρως ευαίσθητα στο ψύχος το οποίο μπορεί ακόμα και να τα σκοτώσει. Μια φάρμα σε περίπτωση αναφύτευσις, θα χρειαστεί περίπου έως και τρία χρόνια για νέα παραγωγή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της βραζιλιάνικης κυβέρνησης ο παγετός έπληξε 150.000 με 200.000 εκτάρια καλλιέργειας, δηλαδή περίπου το 11% της συνολικής παραγωγής arabica της χώρας.

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά από το 1994 που η Βραζιλία αντιμετωπίζει τόσο ψύχος. Οι προθεσμιακές τιμές του καφέ ανέβηκαν κατακόρυφα τη Δευτέρα στα 2.150 $ ανά λίβρα (454 γραμμάρια), τις ψηλότερες από τον Οκτώβριο του 2014.

Έρχονται αυξήσεις και στη λιανική

Με την άνοδο των προθεσμιακών τιμών σε επίπεδα περίπου 35# από τα τέλη Ιουνίου είναι πολύ πιθανό πλέον οι μεγάλες εταιρίες του καφέ όπως η Starbucks και η Nestle να ανεβάσουν τις τιμές και στην λιανική στις ερχόμενες εβδομάδες.

«Τους τελευταίους ς12 μήνες έχουμε δει μια ραγδαία αύξηση στα συστατικά, τα φορτία και άλλα κόστη που μας υποχρεώνουν να πάρουμε ανάλογα μέτρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η JDE Peet μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες καφέ.

Στο μεταξύ στη Βραζιλία η τιμή του καφέ έχει ανέβει από τα 400 ρεάλ (65 €) για το τσουβάλι των 60 κιλών που ήταν το Δεκέμβριο στα 800 ρεάλ (130 €) τον Ιούλιο αλλά εκτιμάται πως θα ανέβει κι άλλο κοντά στα 1000 ρεάλ (163 €).

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή