Χωρίς τσιπάκια: Μετά τα οχήματα, «θύματα» τα κινητά τηλέφωνα

Εταιρείες σε διάφορες βιομηχανίες παγκοσμίως έχουν προειδοποιήσει για μια συνεχιζόμενη δυσκολία ως προς την παραγωγή τσιπ.
picture alliance via Getty Images

Η έλλειψη ημιαγωγών που έχει καθηλώσει τον πλανήτη θα μπορούσε να διαρκέσει τουλάχιστον έως το 2022 και να πλήξει την παραγωγή smartphone στη συνέχεια, οδηγώντας σε ανεπαρκή προσφορά για μια σειρά συσκευών και βιομηχανικού εξοπλισμού, εκτιμούν στελέχη της βιομηχανίας και οικονομολόγοι.

Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας υπέφερε περισσότερο το τρέχον έτος, αλλά η προσφορά στον τομέα θα μπορούσε να βελτιωθεί σχετικά σύντομα, με την Κίνα να αναλαμβάνει μέρος της παραγωγής που δεν μπορεί να καλύψει η Ταϊβάν, δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της ING στην Κίνα, Άιρις Πανγκ, στο Reuters Global Markets Forum αυτήν την εβδομάδα.

picture alliance via Getty Images

Οι εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών της Ταϊβάν έχουν μεταφέρει την παραγωγή στην Κίνα, καθώς τα μπλακ άουτ και τα συνεχιζόμενα μέτρα κατά της COVID-19 διέκοψαν την παραγωγή στα εργοστάσια και τα λιμάνια της χώρας.

«Η Κίνα κέρδισε 5% του ΑΕΠ από την έλλειψη τσιπ - οι εταιρείες ημιαγωγών της Ταϊβάν έχουν προετοιμαστεί καλά και έχουν κατασκευάσει μεγάλα εργοστάσια στην ηπειρωτική Κίνα», δήλωσε η Πανγκ, προβλέποντας ότι οι κατασκευαστές smartphone θα είναι οι επόμενοι που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα και αναταράξεις.

Kim Kyung Hoon via Reuters

«Οι εταιρείες ημιαγωγών της Ταϊβάν προσαρμόζουν την παραγωγή τσιπ για αυτοκίνητα, οπότε η έλλειψη τσιπ θα πρέπει να επιλυθεί για τα οχήματα σε λίγες εβδομάδες. Αλλά το πρόβλημα της έλλειψης τσιπ για άλλες ηλεκτρονικές συσκευές παραμένει», εξήγησε η Πανγκ, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει τις αποστολές ορισμένων νέων μοντέλων smartphone.

Εταιρείες σε διάφορες βιομηχανίες παγκοσμίως έχουν προειδοποιήσει για μια συνεχιζόμενη δυσκολία ως προς τη δημιουργία τσιπ.

Kai Pfaffenbach via Reuters

Η ASML, ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές παγκοσμίως για τους κατασκευαστές ημιαγωγών, αύξησε τις προοπτικές πωλήσεών της αυτήν την εβδομάδα με μεγάλες παραγγελίες, καθώς κολοσσοί των τσιπ όπως οι TSMC και Intel παλεύουν να αυξήσουν την παραγωγή.

Η ευρύτερη κρίση της προσφοράς θα μπορούσε να διαρκέσει έως το δεύτερο τρίμηνο του 2022, εκτίμησε ο Ανταμ Καμ, ιδρυτής της AKHAN Semiconductor, παρόλο που σημείωσε ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι «φιλόδοξο».

Kim Kyung Hoon via Reuters

Ο Αντριου Φρίμαν, διευθύνων σύμβουλος της Cerebras Systems, συνυπογράφει αυτήν την άποψη, λέγοντας ότι οι πωλητές κάνουν λόγο για χρόνους παράδοσης έως 32 εβδομάδες για νέα τσιπ και εξαρτήματα.

Η Πανγκ της ING λέει ότι ακόμη και οι «κρυπτορυχοί» αναζητούν τρόπους για την ανακύκλωση των «χρησιμοποιημένων» τσιπ, κάτι που σημαίνει ότι η έλλειψη δεν πρόκειται να επιλυθεί άμεσα.

Kai Pfaffenbach via Reuters

Η υψηλότερη ζήτηση για τσιπ, η οποία πυροδοτείται από τις εφάπαξ αγορές για την κάλυψη των αναγκών της τηλεργασίας και από τη συνεχή ζήτηση για smartphone και άλλα ηλεκτρονικά μέσα, αναμένεται να ωθήσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στον τομέα.

Η βιομηχανία τσιπ θα μπορούσε να αναπτυχθεί κατά 21%-25% το 2021, με τα «ηλεκτρονικά να έχουν την μεγαλύτερη παρουσία τους από το 2010», υπογράμμισε ο Νταν Χάτσισον, Διευθύνων Σύμβουλος της VLSI Research που επικεντρώνεται στις έρευνες για τα τσιπ.

Δημοφιλή