Πίσω ολοταχώς - Τα κρούσματα κορονοϊού στην Ασία φέρνουν φόβο και επαναφέρουν τα μέτρα

80.000 ανθρώπους απομακρύνουν οι αρχές από επαρχία στο Βιετνάμ. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων στην Κίνα εδώ και μήνες. Μέτρα σε Χονγκ-Κονγκ, Ιαπωνία.
|
Ινδία
Ινδία
ASSOCIATED PRESS

Με τον φόβο της εκδήλωσης ενός νέου κύματος πανδημίας κορονοϊού ζει ο πλανήτης καθώς όπου η πρώτη έξαρση αποτελεί παρελθόν τώρα επικρατεί ανησυχία εξαιτίας της ελλιπούς, στις περισσότερους περιπτώσεις, τήρησης των μέτρων, και της αύξησης των κρουσμάτων. Η μια μετά την άλλη, χώρες της Ευρώπης αλλά και της Ασίας φαίνεται να επαναφέρουν μέτρα, να προβλέπουν αυστηρή επιτήρηση για την τήρησή τους και να ελπίζουν πως αυτή τη φορά το μήνυμα θα περάσει στους πολίτες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων το Χονκ-Κονγκ που επαναφέρει τα πλέον αυστηρά μέτρα από την Τετάρτη.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι χώρες που αναφέρουν ότι πλέον ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών που συναντούν είναι πλέον νέοι 20 έως 39 ή 40 ετών χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφής απάντηση στο ”γιατί;”. Κάποιοι το αποδίδουν στον περιορισμό των ηλικιωμένων στα σπίτια γεγονός που ρίχνει τα ποσοστά ασθενών αυτών των ηλικιών, άλλοι στην αύξηση των διενεργούμενων τεστ και κάποιοι αναρωτιούνται εάν κάτι έχει αλλάξει στην συμπεριφορά του ιού εάν απλώς οι νέοι παραχαλάρωσαν.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 16.421.952, οι νεκροί σε 652.308 ενώ έχουν αναρρώσει 10.052.482 και από τους υπόλοιπους ασθενείς οι 66.238 είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

ΗΠΑ
ΗΠΑ
VALERIE MACON via Getty Images

Οι 10 χώρες με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων

(στην παρένθεση αναφέρεται η θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων).

ΗΠΑ (1) - 149.849 νεκροί, 4.371.839 κρούσματα

Τρίτο 24ωρο αξιοσημείωτης μείωσης του αριθμού των νέων κρουσμάτων-αν και παραμένουν εξαιρετικά υψηλά- όσο και των νεκρών. Συγκεκριμένα οι αρχές ανακοίνωσαν ακόμη 56.130 και 451.

Iνδία (3)- 32.812 νεκροί, 1.436.019 κρούσματα

Και νέο ρεκόρ κρουσμάτων σε ημερήσια βάση στη χώρα καθώς εντοπίστηκαν ακόμη 50.525 ενώ χωρίς σημαντικές αλλαγές ήταν το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των καταγεγραμμένων νεκρών που ανήλθαν σε 716.

Βραζιλία (2) - 87.052 νεκροί, 2.419.901 κρούσματα

Πολύ μεγάλη και σχετικά απότομη υποχώρηση σε νέα κρούσματα και νεκρούς στη χώρα καθώς ανακοινώθηκαν 23.467 περιπτώσεις επιβεβαιωμένων φορών του ιού του τελευταίο 24ωρο και 556 θάνατοι.

Βραζιλία
Βραζιλία
Luis Alvarenga via Getty Images

Νότιος Αφρική (5) - 6.769 νεκροί, 445.433 κρούσματα

11.233 νέα κρούσματα και σημαντική μείωση για δεύτερη ημέρα μετά το ρεκόρ των 13.944 ενώ ανακοινώθηκαν και 114 νεκροί το τελευταίο 24ωρο.

Κολομβία (14) - 8.525 νεκροί, 248.976 κρούσματα

Από την 19η θέση στη λίστα των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, η Κολομβία μέσα σε μια εβδομάδα ανέβηκε στην 14η ενώ για μια ακόμη ημέρα ήταν η 5η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό νέων επιβεβαιωμένων φορέων του ιού φθάνοντας τους 8.181 και οι θάνατοι τους 256.

Μεξικό
Μεξικό
ASSOCIATED PRESS

Μεξικό (5) - 43.680 νεκροί, 390.516 κρούσματα

Πολύ υψηλός για ένα ακόμη 24ωρο και για τα δεδομένα της χώρας ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και των νεκρών που ανήλθαν σε 5.480 και 306 αντίστοιχα.

  • Ο μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ, έχει τονίσει επανειλημμένα ότι ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις. Χθες Κυριακή πάντως άνοιξαν πολλές ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες στη χώρα, έπειτα από τέσσερις μήνες που παρέμειναν κλειστές, με προϋπόθεση την τήρηση υγειονομικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού. «Γνωρίζουμε ότι θα είναι σταδιακή η διαδικασία και θα δείξουμε μεγάλη προσοχή. Μας γεμίζει χαρά το ότι υποδεχόμαστε ξανά πιστούς», δήλωσε στον Τύπο ο Σαλβαδόρ Γκονσάλες, προσωρινός επίσκοπος στην αρχιεπισκοπή Πριμάδα του Μεξικού.

Ρωσία (4) - 13.269 νεκροί, 812.485 κρούσματα

Συνεχίζεται η αργή αλλά σταθερή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν ακόμη 5.765 ενώ πολύ μειωμένος ήταν ο αριθμός των θανάτων που ανήλθαν σε 77.

Περού
Περού
ASSOCIATED PRESS

Περού (7) - 18.229 νεκροί, 384.797 κρούσματα

Χωρίς σημαντικές αλλαγές ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και των νεκρών, που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για τα δεδομένα της χώρας. Οι αρχές ανακοίνωσαν ακόμη 3.923 και 187.

Αργεντινή (20) - 2.939 νεκροί, 162.526 κρούσματα

Τρίτο 24ωρο μείωση των νέων κρουσμάτων και ακόμη μεγαλύτερη σε αριθμό νεκρών καθώς στη χώρα καταγράφηκαν 4.192 και 46.

Ιράκ (22) - 4.362 νεκροί, 110.032 κρούσματα

Η χώρα μόλις τα τελευταία 24ωρο μπήκε στη λίστα των 10 χωρών με τα περισσότερα κρούσματα σε ημερήσια βάση αλλά αξίζει να τονιστεί πως πριν μερικές ημέρες ο ΠΟΥ είχε επισημάνει ότι υπάρχει ανησυχία για τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 2.459 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις φορέων του ιού και 78 ενώ τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως το Ιράκ εισέρχεται σε φάση έξαρσης της εξάπλωσης του ιού.

Ιράκ
Ιράκ
ASSOCIATED PRESS

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Βιετνάμ: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρά στην κατεπείγουσα απομάκρυνση 80.000 ανθρώπων κυρίως παραθεριστών και υπηκόων της, από την πόλη Ντα Ναν, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, αφού τρεις άνθρωποι διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί από κορονοϊό. Για να ολοκληρωθεί η επιχείρηση θα χρειαστούν τέσσερις ημέρες, με αερομεταφορείς του Βιετνάμ να καλούνται να εκτελούν περίπου 100 πτήσεις ημερησίως από τη Ντα Ναν προς 11 άλλες πόλεις της χώρας, εξήγησε η κυβέρνηση. Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας τέθηκε εκ νέου σε κατάσταση συναγερμού το Σάββατο, όταν οι αρχές ανακοίνωσαν ότι επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση εντόπιας μετάδοσης του ιού. Άλλα τρία κρούσματα εντοπίστηκαν χθες Κυριακή, όλα στη Ντα Ναν, τουριστικό προορισμό.

Βιετνάμ
Βιετνάμ
ASSOCIATED PRESS

Χονγκ Κονγκ: Οι αρχές ανακοίνωσαν 145 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 142 είναι τοπικής μετάδοσης, σε ένα νέο ημερήσιο ρεκόρ μερικές ώρες αφού η μητρόπολη υιοθέτησε τα πλέον αυστηρά μέχρι στιγμής μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας. Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ θα πρέπει να φορούν μάσκα σε δημόσιους χώρους από την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της μητρόπολης. «Η επιδημιολογική κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή στο Χονγκ Κονγκ», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Μάθιου Τσεούνγκ, ανακοινώνοντας ότι απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 2 προσώπων ενώ τα εστιατόρια θα μπορούν να προσφέρουν μόνο υπηρεσίες take away. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα θα ισχύσουν για επτά ημέρες. Είναι η πρώτη φορά που το πυκνοκατοικημένο χρηματοπιστωτικό κέντρο απαγορεύει τη λειτουργία των εστιατορίων για καθήμενους πελάτες. Η υπό κινεζική κυριαρχία μητρόπολη, με πληθυσμό άνω των 7 εκατομμυρίων, απαγόρευσε τον Ιούλιο τη λειτουργία των εστιατορίων για καθήμενους πελάτες από τις 6 το απόγευμα, καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες για ένα νέο κύμα κρουσμάτων, αλλά επέτρεψε σε εστιατόρια και καφέ να λειτουργούν κανονικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχει καταγραφεί αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού τοπικής μετάδοσης, ενώ σήμερα σημειώθηκε για έκτη συνεχή ημέρα τριψήφιος αριθμός νέων περιστατικών.

Ιαπωνία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν την τηλεργασία και να υιοθετήσουν άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων μεταξύ των εργαζομένων. Η Ιαπωνία έχει αποφύγει τα μαζικά κρούσματα όμως την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων στο Τόκιο και σε άλλα αστικά κέντρα, προκαλώντας ανησυχία στις αρχές για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού. Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν στη χώρα ακόμη 596 και τρεις θάνατοι.

Αυστραλία
Αυστραλία
Quinn Rooney via Getty Images

Αυστραλία: Οι αρχές στη Βικτόρια, τη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, ανακοίνωσαν έξι νέους θανάτους (ο υψηλότερος μέχρι σήμερα αριθμός) και ρεκόρ 532 νέων κρουσμάτων. «Οι πέντε από αυτούς τους έξι θανάτους συνδέονται με εστίες σε γηροκομεία», διευκρίνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της πολιτείας Ντάνιελ Άντριους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Μελβούρνη. Ειδικοί επισημαίνουν πως η Αυστραλία κατάφερε να αποτρέψει την εξάπλωση της πανδημίας σε βαθμό όπως εκείνοι που καταγράφονται σε άλλα κράτη, καθώς μέχρι σήμερα η χώρα θρηνεί 161 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου σχεδόν 20.000 μολύνσεων. Όμως η κατάσταση στη Βικτόρια, που παραμένει σε καραντίνα, έχει θορυβήσει τις αρχές.

Κίνα: Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 61 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα διευκρινίζοντας πως επρόκειτο για 57 περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης και τέσσερα «εισαγόμενα» κρούσματα. Τα 41 από τα 57 κρούσματα στην κοινότητα εντοπίστηκαν στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ των Ουιγούρων, 14 στην επαρχία Λιαονίνγκ και δύο στην επαρχία Τζιλίν. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα όπου άρχισε τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 83.891 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Μαρόκο: Οι αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις μετακινήσεις προς και από οκτώ πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένων της Καζαμπλάνκας, του Μαρακές και της Ταγγέρης, εξαιτίας της «σημαντικής αύξησης» τις τελευταίες ημέρες των κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό. Το μέτρο, επιβάλλεται μερικές ημέρες πριν εορταστεί στο Μαρόκο το Έιντ αλ Άντχα, που παραδοσιακά σημαίνει μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις. Το μέτρο είναι σε ισχύ μέχρι νεοτέρας. Η απόφαση να απαγορευθούν οι μετακινήσεις οφείλεται «στη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων » και στην «παραβίαση από την πλειονότητα των πολιτών των μέτρων προστασίας — της κοινωνικής απόστασης, της χρήσης μάσκας». Οι αρχές του Μαρόκο ανακοίνωσαν πριν από μία εβδομάδα νέα χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, όμως τις τελευταίες διαπίστωσαν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2: επιβεβαίωσαν 811 το Σάββατο, 633 χθες Κυριακή. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στο Μαρόκο ως εδώ έχει φθάσει τους 313 νεκρούς επί συνόλου 20.278 κρουσμάτων.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα