Πρεμιέρα για την πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου.
.
.
msensoy via Getty Images

Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεως για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος. Οι δικαιούχοι ή όσοι εκτιμούν ότι μπορεί να είναι δικαιούχοι, θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους και το σύστημα θα τους ενημερώσει αυτόματα για το αν θα εισπράξουν τα 700 ευρώ του κοινωνικού μερίσματος. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν οι πρώτες πληρωμές να γίνουν πριν τα Χριστούγεννα.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν στον σχετικό ιστότοπο και οι πολίτες θα μάθουν αυτόματα εάν είναι δικαιούχοι του μερίσματος. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε:

- Νοικοκυριά με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

- Νοικοκυριά στα οποία είτε ο/η υπόχρεος ή ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι μακροχρόνια άνεργος/η, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, ο μοναδικός γονέας αρκεί να είναι μακροχρόνια άνεργος.

- Νοικοκυριά στα οποία τόσο ο υπόχρεος, όσο και ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, αρκεί ο μοναδικός γονέας να είναι βραχυχρόνια άνεργος.

- Νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα μέλος ΑΜΕΑ, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι ως ΑΜΕΑ λαμβάνονται υπόψη οι δικαιούχοι των επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).


Υποβολή αίτησης

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκεφτούν διαδικτυακά την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Για να μπουν στην πλατφόρμα θα πρέπει να συμπληρώσουν τους προσωπικούς κωδικούς του Taxis.

Αμέσως μετά την είσοδο τους στην πλατφόρμα το πρώτο βήμα θα είναι να επιβεβαιώσουν τον ΑΜΚΑ, να συμπληρώσουν τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τους και τη διεύθυνση του email τους. Στη συνέχεια το σύστημα θα ζητήσει άδεια από το φορολογούμενο για την επεξεργασία των στοιχείων που αφορούν τον ίδιο, την/τον σύζυγό του και τα προστατευόμενα τέκνα τους και να δηλώσει ένα έγκυρο και ενεργό IBAN.

Η συμπλήρωση του σωστού IBAN είναι πολύ σημαντική διαδικασία καθώς σε αυτό τον τραπεζικό λογαριασμό θα κατατεθεί το κοινωνικό μέρισμα. Προϋπόθεση είναι στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλωθεί ο αιτών να είναι αποκλειστικός δικαιούχος, είτε συνδικαιούχος.

Τα υπόλοιπα στοιχεία θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στη φόρμα της αίτησης. Έτσι, ο κάθε φορολογούμενος που θα μπει στην πλατφόρμα θα πρέπει απλά να ελέγξει ότι τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του που αναγράφονται είναι τα σωστά. Η αλλαγή τους δεν θα είναι δυνατή από την πλατφόρμα, ωστόσο εάν εντοπίσει κάποιο λάθος θα πρέπει να επικοινωνήσει με την αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι πολίτες θα ενημερώνονται εάν είναι δικαιούχοι ή όχι του κοινωνικού μερίσματος.

Δημοφιλή