Πληθωρισμός: Οριακή μείωση στο 11,3% στην Ελλάδα, άνοδος στο 8,9% στην Ευρωζώνη

Για τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού ευθύνεται για ακόμη έναν μήνα η ενέργεια, που συνέβαλε με 4,2 ποσοστιαίες μονάδες.
|
Jorg Greuel via Getty Images

Νέα οριακή μείωση στο 11,3% καταγράφει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σε ετήσια βάση τον Ιούλιο την ώρα που στην Ευρωζώνη συνεχίζει την ανοδική του πορεία κλείνοντας στο 8,9% τον Ιούλιο από 8,6% τον Ιούνιο και 2,2% ένα χρόνο νωρίτερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό του πληθωρισμού φτάνει το 9,8% τον Ιούλιο, έναντι 9,6% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Μεταξύ των 27 χωρών, το μικρότερο ποσοστό καταγράφεται σε Γαλλία και Μάλτα (6,8%) και Φινλανδία (8%). Το υψηλότερο σημειώθηκε στην περιοχή της Βαλτικής. Η Εσθονία έχει 23,2%, η Λετονία 21,3% και η Λιθουανία 20,9%.

Για τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού ευθύνεται για ακόμη έναν μήνα η ενέργεια, που συνέβαλε με 4,2 ποσοστιαίες μονάδες, ακολουθούμενη από τα τρόφιμα και το αλκοόλ και τον καπνό με 2,08 ποσοστιαίες μονάδες, τις υπηρεσίες (1,6 ποσοστιαία μονάδα) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,16).

Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε έξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε 18.

Σε μηνιαία βάση τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν μικρή αύξηση 0,1% και 0,2% σε Ευρωζώνη και Ε.Ε. αντίστοιχα, με την Ελλάδα να εμφανίζει τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωζώνη, στο -1,6%. Ακολουθούν Λουξεμβούργο με -1,3% και Ιταλία με -1,1%.