Πληθωρισμός: Στο 6% στη Γαλλία - Δείγματα αποκλιμάκωσης και στην Ευρωζώνη

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό του πληθωρισμού στη Γαλλία από τον Μάιο του 2022.
Victor Lochon via Getty Images

Δείγματα αποκλιμάκωσης παρουσιάζει ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Μάιο καθώς μειώθηκε στο 6% περισσότερο από το αναμενόμενο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών, καθώς οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων μετριάστηκαν.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας INSEE, και εν αναμονή των στοιχείων της Eurostat, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,1% από τον Απρίλιο του 2023, ρίχνοντας το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στο 6,0% από 6,9% τον Απρίλιο.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2022 και κατά πολύ χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις 17 οικονομολόγων του Reuters για 6,4%..

Ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας επιβραδύνθηκε ιδιαίτερα, υποχωρώντας από 6,8% τον Απρίλιο σε 2,0% τον Μάιο, ενώ ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων υποχώρησε επίσης, υποχωρώντας από 15,0% σε 14,1%.

Οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύτηκαν αφού οι παραγωγοί και οι λιανοπωλητές συμφώνησαν στις ετήσιες διαπραγματεύσεις για τις τιμές τον Μάρτιο σε μέση αύξηση 10%, αλλά έκτοτε συμφώνησαν να ξανανοίξουν τις διαπραγματεύσεις υπό την πίεση της κυβέρνησης.