ΕΚΤ: Καμπανάκι για 13 ισχυρές τράπεζες της Ευρωζώνης εάν υπάρξουν εκροές κεφαλαίων

Ανάμεσα σε αυτές τις τράπεζες είναι οι BNP Paribas, Deutsche Bank, BPCE, Credit Agricole, ING , Santander, Societe Generale και UniCredit.
Thomas Lohnes via Getty Images

Τον κίνδυνο να δεχθούν σημαντικά πλήγματα κορυφαίες τράπεζες της ευρωζώνης εάν Funds, ασφαλιστικοί οργανισμοί και άλλοι χρηματοοικονομικοί πελάτες τους, αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ εξέτασε τον κίνδυνο ενός ντόμινο στην Ευρωζώνη, εάν οι λεγόμενες «σκιώδεις τράπεζες» που παρέχουν χρηματοδότηση με τη μία ή την άλλη μορφή στις συστημικές τράπεζες, αποσύρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε, ότι 13 κορυφαίες τράπεζες στην Ευρωζώνη, εκ των οποίων οι 8 ισχυρότερες στον κόσμο, είναι εκτεθειμένες σε κινδύνους εάν αυτές οι σκιώδεις τράπεζες αποσύρουν τα κεφάλαιά τους, που αντιπροσωπεύουν το 13% όλων των υποχρεώσεων των παραδοσιακών τραπεζών .

Ανάμεσα σε αυτές τις τράπεζες είναι οι BNP Paribas, Deutsche Bank, BPCE, Credit Agricole, ING , Santander, Societe Generale και UniCredit.

Όπως υπογραμμίζει η ΕΚΤ, «αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στην περίπτωση που οι σκιώδεις τράπεζες και τα μη τραπεζικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα, πληγούν τα ίδια από εκροές ή χάσουν την εμπιστοσύνη τους σε κάποια τράπεζα»..

Άλλα κανάλια μαζικών εκροών θα μπορούσαν αν είναι οι αναγκαστικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων από σκιώδεις τράπεζες, οι οποίες θα προκαλούσαν ζημίες στις παραδοσιακές τράπεζες επειδή τα χαρτοφυλάκιά τους συχνά επικαλύπτονται ή συσχετίζονται» υπογραμμίζει η έκθεση, η οποία αναφέρει ότι σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος σημαντικών απωλειών είναι μεγάλος και για τις δύο πλευρές.

Δημοφιλή