Πούτιν: Ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε από έκρηξη χειροβομβίδων μέσα στο αεροπλάνο

Την ανακοίνωσε έκανε ο ίδιος ο Πούτιν λέγοντας ότι θραύσματα χειροβομβίδων βρέθηκαν στις σορούς των θυμάτων.

Εκρηξη στο εσωτερικό του αεροσκάφους από χειροβομβίδες προκάλεσε τη συντριβή του Embraer στο οποίο επέβαινε ο επικεφαλής των μισθοφόρων της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά τις εικασίες περί πυραυλικής επίθεσης.

Το ιδιωτικό αεροσκάφος με το οποίο ο Πριγκόζιν ταξίδευε στην Αγία Πετρούπολη συνετρίβη στις 23 Αυγούστου βόρεια της Μόσχας, παρασύροντας στον θάνατο τους δέκα επιβαίνοντες: τον επικεφαλής της Wagner, άλλα δύο κορυφαία στελέχη της ρωσικής εταιρίας μισθοφόρων, τέσσερις σωματοφύλακες του Πριγκόζιν και τα τρία μέλη του πληρώματος.

Σε ομιλία του στη Λέσχη Συζήτησης «Βαλντάι» στο θέρετρο Σότσι, ο Πούτιν αποκάλυψε την ενημέρωση που είχε πριν από λίγες ημέρες από τον επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Θραύσματα χειροβομβίδων βρέθηκαν στις σορούς των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος. Δεν υπήρξε εξωτερικό πλήγμα, αυτό είναι τεκμηριωμένο», είπε, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς αμερικανών αξιωματούχων περί κατάρριψης του αεροσκάφους από πύραυλο.

Αποφεύγοντας να αναφερθεί λεπτομερώς στο πώς θα μπορούσαν να εκραγούν χειροβομβίδες στην καμπίνα των επιβατών, ο ρώσος πρόεδρος επεσήμανε πως ήταν λάθος των εμπειρογνωμόνων που δεν έκαναν τεστ ανίχνευσης ουσιών (σ.σ. αλκοόλ ή ναρκωτικά) στα θύματα.

Όπως υποστήριξε, στα γραφεία της Wagner στην Αγία Πετρούπολη είχαν βρεθεί παλαιότερα ποσότητες κοκαΐνης.

Μέχρι σήμερα, οι ρωσικές αρχές δεν έχουν εκδώσει πόρισμα για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους.

Οι μισθοφόροι της Wagner πολέμησαν στο πλευρό των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αλλά ο Πριγκόζιν είχε επικρίνει με σφοδρότητα τη ρωσική ελίτ και ηγήθηκε ανταρσίας στα τέλη Ιουνίου, οδηγώντας χιλιάδες μαχητές σε πορεία εκατοντάδων χιλιομέτρων προς τη Μόσχα, προτού τελικά τους δώσει εντολή να επιστρέψουν στις βάσεις τους «για να αποτραπεί αιματοχυσία».

Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει τον ισχυρισμό ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τον θάνατο του Πριγκόζιν για να τον εκδικηθεί, αλλά διευκρίνισε ότι η έρευνα για το δυστύχημα θα εξετάσει και το ενδεχόμενο δολιοφθοράς στο αεροσκάφος.

Δημοφιλή