Ναυτική βάση στην Αμπχαζία μετά τα ουκρανικά πλήγματα στην Κριμαία φέρεται να σχεδιάζει η Ρωσία

Ανησυχία εξέφρασε η Γεωργία.
via Associated Press

Η Ρωσία έκλεισε συμφωνία για μια μόνιμη ναυτική βάση στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στην αποσχιθείσα από τη Γεωργία περιφέρεια της Αμπχαζίας, δήλωσε ο ηγέτης της τελευταίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Izvestiya, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, που εδρεύει στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, έχει στοχοποιηθεί επανειλημμένα από τις ουκρανικές δυνάμεις μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις αρχές του 2022.

Ο Ασλάν Μπζάνια, ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία Αμπχαζίας, είπε ότι είχε υπογραφεί συμφωνία για μόνιμη ναυτική βάση στην Οτσαμτσίρα. «Υπογράψαμε μια συμφωνία, και στο κοντινό μέλλον θα υπάρχει μια μόνιμη βάση του ρωσικού ναυτικού στην Οτσαμτσίρα» είπε ο Μπζάνια στην Izvestiya. «Αυτό έχει στόχο την αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων τόσο της Ρωσίας όσο και της Αμπχαζίας, και αυτού του είδους η αλληλεπίδραση θα συνεχιστεί» είπε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι τέτοια ζητήματα ήταν αρμοδιότητα του υπουργείου Άμυνας. Οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αρχές της Αμπχαζίας δεν προέβησαν σε σχόλια.

Η Ρωσία αναγνώρισε την Αμπχαζία και άλλη μια αποσχιθείσα περιφέρεια, τη Νότια Οσετία, ως ανεξάρτητα κράτη το 2008, αφού ρωσικά στρατεύματα επενέβησαν για να αποτρέψουν μια γεωργιανή απόπειρα ανάκτησης του ελέγχου της Νότιας Οσετίας σε έναν πόλεμο πέντε ημερών που έλαβε τέλος στις 12 Αυγούστου 2008.

Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι πρακτικά προσάρτησε την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία και όταν είχαν αρχίσει οι συζητήσεις το 2009 για ρωσική βάση στην Οτσαμτσίρα το ΝΑΤΟ είχε εκφράσει προβληματισμούς. Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου αναγνωρίζει την Αμπχαζία ως κομμάτι της Γεωργίας. Πέρα από τη Ρωσία μόνο η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα, το Ναούρου και η Συρία έχουν αναγνωρίσει ως ανεξάρτητη την Αμπχαζία.

Σύμφωνα με το Reuters, μια συμφωνία για ρωσική βάση στην Οτσαμτσίρα, όπου η Σοβιετική Ένωση διατηρούσε ναυτική βάση, θα μπορούσε να υποδεικνύει πως η Ρωσία ψάχνει εναλλακτικές στη Σεβαστούπολη, ενώ παράλληλα επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία πιο κάτω στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, προς την Τουρκία.

Η Wall Street Journal ανέφερε πως η Ρωσία είχε αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της Μαύρης Θάλασσας από την κύρια βάση του στην Κριμαία λόγω των ουκρανικών επιθέσεων. Σε σχετική ερώτηση το Κρεμλίνο είπε πως και αυτό ήταν θέμα του υπουργείου Άμυνας. Στη συνάντηση με τον Μπζάνια την Τετάρτη ο Πούτιν δεν είχε πει κάτι περί ναυτικής βάσης.

Η Γεωργία εξέφρασε την ανησυχία της, καθώς θεωρεί πως συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας της, ανακοίνωσε σήμερα το γεωργιανό υπουργείο Εξωτερικών.

«Τέτοιες ενέργειες συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της Γεωργίας και «πρόκληση με στόχο να νομιμοποιηθεί η παράνομη κατοχή της Αμπχαζίας», υπογράμμισε το υπουργείο εκφράζοντας την «ανησυχία» του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters

Δημοφιλή