ΔΙΕΘΝΕΣ
26/04/2018 10:43 EEST | Updated 26/04/2018 10:44 EEST

Ποιο είναι το ζώο που σκοτώνει τους περισσότερους ανθρώπους

Digital Vision via Getty Images

Εκτιμάται πως περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο χάνουν τη ζωή τους ετησίως από ζώα (εννοώντας από επιθέσεις με δαγκώματα, τσιμπήματα, ποδοπατήματα, νύχια κλπ)- βεβαίως δεν υπάρχει σύγκριση με τα ζώα που σκοτώνονται από τους ανθρώπους (πχ 750 εκατομμύρια κοτόπουλα στις ΗΠΑ και μόνο κάθε μήνα), ωστόσο όπως και να έχει είναι ενδιαφέρον ερώτημα το ποιο είναι το ζώο που σκοτώνει τους πιο πολλούς ανθρώπους.

Το Gizmodo, στο πλαίσιο του Giz Asks, απευθύνθηκε σε μια σειρά από ειδικούς προκειμένου να διαπιστωθεί ποια μη παρασιτικά, μη μικροβιακά πλάσματα σκοτώνουν τους πιο πολλούς ανθρώπους- και ποια είναι τα επικίνδυνα. Όπως προκύπτει, τα κουνούπια σκοτώνουν πάνω από 250.000 ανθρώπους ετησίως, αλλά γενικότερα μιλώντας οι ανθρωποκτονίες από ζώα είναι σχετικά σπάνιες, ειδικά συγκριτικά με τον αριθμό αυτών που γίνονται από ανθρώπους.

Ακολουθούν αναλυτικότερα οι απαντήσεις των ειδικών.

-Ντέιβ Μπαράς, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και ερευνητής συμπεριφοράς ζώων: Υποδεικνύει ως εξαιρετικά θανάσιμα τα βοοειδή, καθώς είναι μεγαλόσωμα και δυνατά και μπορούν να προκαλέσουν ζημιά εάν εκνευριστούν. Ακολουθούν οι μέλισσες, προκαλώντας αναφυλακτικά σοκ, και στην Αφρική οι ιπποπόταμοι. Στην Αυστραλία είναι τα καγκουρό, λόγω των τροχαίων που προκαλούν. Αλλά, όπως τονίζει, το πιο επικίνδυνο είναι προφανώς ο άνθρωπος.

-Ρόρι Γουΐλσον, καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σουόνσι: Υποδεικνύει τα δηλητηριώδη φίδια, αλλά τονίζει πως ο τρόπος με τον οποίο ο άνθρωπος επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον προκαλεί μεταβολές και στους κορυφαίους θηρευτές, μειώνοντάς τους δραστικά.

-Μπράιαν Τοντ, αναπληρωτής καθηγητής και επικεφαλής του Todd Lab στο UC Davis: Πιο επικίνδυνο θεωρεί το κουνούπι, λόγω της μετάδοσης της ελονοσίας. Μετά υποδεικνύει τα δηλητηριώδη φίδια, τονίζοντας όμως πως δεν είναι σωστό να υπάρχει δαιμονοποίηση, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένοι, και πολύ λογικοί λόγοι για αυτό (όπως το στις αναπτυσσόμενες χώρες πολλοί είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν στα φυσικά περιβάλλοντα των φιδιών, δηλαδή σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις).

-Μαντχουσουντάν Κάτι, του NC State University: Πιο επικίνδυνο θεωρεί τον άνθρωπο, καθώς δεν υπάρχει άλλο είδος που να έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους. Μετά αναφέρεται στα δηλητηριώδη φίδια.

-Τζέιμς Σουλικόφσκι, καθηγητής Θαλάσσιων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Νέας Αγγλίας: Ερωτηθείς για τους «περιβόητους» για τη φονικότητά τους καρχαρίες, σημειώνει πως σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ενεργή απειλή για τον άνθρωπο- είναι πιο επικίνδυνα τα καπάκια τουαλέτας και οι αυτόματοι πωλητές, λέει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως οι περισσότερες «επαφές» λαμβάνουν χώρα επειδή ο καρχαρίας είναι είτε περίεργος είτε επειδή διερευνά πιθανή τροφή. Τις περισσότερες φορές, σημειώνει, ο καρχαρίας απλά απομακρύνεται, μετά από ένα κατά λάθος δάγκωμα. Όπως υπογραμμίζει ο Σουλικόφσκι, ετησίως 100 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δαγκώνονται από καρχαρίες και από αυτά τα περιστατικά μόλις τα 10 είναι θανατηφόρα.