Πόλεμος στην Ουκρανία: Μικρά εδαφικά κέρδη αναφέρει το Κίεβο- Τι επιβραδύνει την αντεπίθεση

Σφοδρές οι συγκρούσεις μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων.
.
.
VALENTYN OGIRENKO via Reuters

Η Ουκρανία είπε τη Δευτέρα πως οι δυνάμεις της είχαν κερδίσει κάποια εδάφη στο ανατολικό και στο νότιο μέτωπο την τελευταία εβδομάδα, στο πλαίσιο σκληρών μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα, ανακτώντας 37,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούσαν στην κατεύθυνση του Μπαχμούτ, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν επίθεση στις κατευθύνσεις του Λιμάν, της Αβντίβκα και της Μαριίνκα στο Ντονέτσκ.

«Σκληρές μάχες είναι σε εξέλιξη εκεί τώρα» δήλωσε η Μαλιάρ μέσω Telegram.

Η Ουκρανία είχε ανακτήσει εννιά τετραγωνικά χιλιόμετρα την προηγούμενη εβδομάδα κατά μήκος του ανατολικού μετώπου «ως αποτέλεσμα βελτίωσης της επιχειρησιακής (τακτικής) θέσης και ευθυγράμμισης της γραμμής του μετώπου». Στον νότο η Ουκρανία έχει ανακτήσει 28,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είπε η Μαλιάρ.

Το σαββατοκύριακο η Ρωσία είπε πως οι δυνάμεις της είχαν αποκρούσει ουκρανικές επιθέσεις κοντά σε χωριά γύρω από το Μπαχμούτ και σε περιοχές πιο νότια, ειδικά κοντά στο Βουλεντάρ. Επίσης ανέφεραν επιτυχίες ως προς τη συγκράτηση των ουκρανικών δυνάμεων στα βορειοανατολικά.

Σύμφωνα με το BBC, πολλοί Ουκρανοί στρατιωτικοί αποδίδουν τη μεγάλη καθυστέρηση/ βραδύτητα στην πρόοδο της αντεπίθεσης στα μεγάλα ναρκοπέδια που έχουν στρώσει οι ρωσικές δυνάμεις. Ωστόσο υποκλοπές ρωσικών τηλεπικοινωνιών φαίνονται να υποδεικνύουν μια κατάσταση χάους και χαμηλού ηθικού μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων- που περιλαμβάνουν και περιστατικά λιποταξίας.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Δημοφιλή